Другата страна на монетата: Погба се представя по-добре, отколкото си мислите


Другата страна на монетата: Погба се представя по-добре, отколкото си мислите
Снимка: Guliver/GettyImages

2161 0

Не е тайна за никого, че завръщането на Пол Погба в Манчестър Юнайтед не се развива по най-добрия начин. Френският ас не проведе пълноценна подготовка заради Евро 2016, а сагата с неговия трансфер се проточи и след старта на тазгодишното издание на английската Висша лига. Не са малко коментарите и анализите, в които бившият играч на Ювентус е обвиняван за играта си с фланелката на "червените дяволи", но истината винаги има две страни.

Погба може и да не се представя на ниво в някои от мачовете на отбора, но всъщност французинът е сред най-добрите играчи и на Юнайтед, и изобщо във Висшата лига (поне на своя пост). Освен това физическата форма на футболиста прогресира сериозно в последния месец, което вещае само добри новини за феновете на отбора и най-вече за съсипвания от критики мениджър Жозе Моуриньо.

Погба създава положения, няма кой да ги реализира

Противно на всичко, което сте чели до момента, Пол Погба е най-креативният играч в състава на "червените дяволи". Френският халф е създал 19 положения за гол в 10-те срещи, в които е взел участие. Това е повече от Садио Мане (16), Джак Уилшър (14), Рияд Марез (14), Адам Лалана (13) и други, които биват хвалени от английските медии за начина, по който се представят през настоящата кампания. Еден Азар, който до момента е най-добрият играч във Висшата лига, е създал 20 положения за гол - 1 повече от Погба. И този успех на Погба идва въпреки факта, че той играе като дефанзивен халф, а Манчестър Юнайтед все още нямат ясна визия за това как да играят в нападение.

Пол Погба е халфът с най-много успешни дрибли във Висшата лига

Точният брой на успешни дрибли от страна на френския полузащитник е 27. Нерядко, той собственоръчно печели между 10 и 20-25 метра терен за своя отбор, преминавайки покрай противниковите халфове. Проблемът за Юнайтед е, че в заключителната фаза на (най-вече по крилата) липсва каквато и да е ефективност, независимо дали Рашфорд, Йънг, Валенсия, Мата, Михтарян или който и да е било друг е на терена. Погба записва средно по 2.7 успешни дрибли на двубой. За сравнение - лидерите на Ливърпул Джордан Хендерсън и Жоржиньо Вайналдуум имат съответно 0.28 и 0.55.

Няма халф, който да има повече извеждащи подавания от Погба

Кевин де Бройне е най-хваленият футболист в Англия, когато става въпрос за майсторството на извеждащия пас. До момента през сезона той има 4 успешни паса, които оставят нападателя зад защитата на съперника. Той обаче не е лидер по този показател сред халфовете. №1 е Пол Погба с 5, с което той изпреварва цели 8 отбора в шампионата - Евертън, Хъл, Уотфорд, Тотнъм, Уест Бромич, Съндърланд и Кристъл Палас.

65.3 % от подаванията на Погба са напред

Дефанзивните хафове имат навика да подават настрани и назад, запазвайки топката във владение в невралгичната зона пред защитата. Не и Пол Погба, тъй като 65.3 % от пасовете му са към играч, който се намира в по-предна от него позиция. От всичките му 721 паса от началото на сезона (най-много в състава на Жозе Моуриньо), 379 подавания са били напред. Това го поставя на 5-о място във Висшата лига, като той изостава единствено от Джордан Хендерсън (484), Фернандиньо (483), Сесар Аспиликуета (381) и Н'Голо Канте (380).

Приносът му в защита е неочаквано висок

Въпреки че върши почти всичко в нападение, Пол Погба се старае повече от обичайното в защитен план. Той има 26 спечелени високи топки (повече от Андер Ерера и Дейли Блинд, които общо имат 24). Във Висшата лига до момента има 16 пресечени подавания, 24 успешни шпагата и общо над 3 успешни действия в защита. Ако го сравним с Джордан Хендерсън, то Погба печели по спечелени дуели (50% срещу 41.32%), въздушни двубои (2.6 срещу 0.92 средно на двубой), както и по точност на ударите (28% срещу 14%).

Погба не се представя по-слабо в сравнение с последните му два сезона в Ювентус

Мнозина упрекват Погба, позовавайки се на факта че няма нито една асистенция до момента през сезона, а и за липсата на голове от негова страна. Всички обаче забравят, че (първо) в Италия той играеше по-напред в халфовата линия и (второ) представянето му за Ювентус е сходно. През сезон 2014/15 в рамките на 10 мача той имаше 3 гола, 18 създадени положения, 1 асистенция и 81% успеваемост в подаванията. Година по-късно статистиката му е - 1 гол, 1 асистенция, 15 създадени положения и 87% успеваемост в пасовете.

През настоящата кампаня (негова първа като титуляр във Висшата лига) той вече има 2 гола, създал е 19 ситуации за гол, има 86% точни подавания, като единствено не се е "отпушил" откъм асистенции. Погба вече загатна, че се аклиматизира все по-добре, така че очакваме още по-добро представяне от него, още повече сега, когато няма да има пауза в първенството поне до март.

За написването на анализа са използвани данни на Squawka.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички