Днес е №1 в Англия, а преди 10 години миеше чинии срещу €4 на час


Днес е №1 в Англия, а преди 10 години миеше чинии срещу €4 на час
Снимка: Getty Images/Guliver

16787 0

Днес официално стана ясно, че централният защитник на Ливърпул и Холандия Върджил ван Дайк е избран за най-добър футболист в Англия през отиващия си сезон. Любопитното е, че преди 10 години холандецът е бил на съвсем различен етап в живота и кариерата си.

Тогава Ван Дайк е бил мияч на чинии в ресторанта Oncle Jean в Бреда. 17-годишният тогава Ван Дайк е печелил по 4 евро на час. Тогава той е играел за младежкия отбор на Вилем II, а собственикът на ресторанта Жак Липс го съветва да приключи с футбола и да се отдаде на... миенето на чинии.

"Посъветвах го да остане при мен, тук поне можеше да спечели нещо. Той винаги си е вършил добре работата и идваше на смяна в двата най-натоварени дни в седмицата", казва Липс, цитиран от "Telegraf.

Върджил решил да не слуша съвета на шефа си и похарчва парите за шофьорски курс, за да стига по-лесно до работа. Но и в самия клуб не са вярвали в таланта му,

"Той беше в младежкия отбор, честно казано, никога не съм го виждал как играе и дори не съм си представял що за футболист е той. Чух, че в отбора до 19 години има две-три талантливи момчета, но сериозни разговори за тях в периода на битката за оцеляване не е имало", казва Алфонс Гренендейк, треньорът тогава на Вилем II.

От него се отказват дори скаутите на Аякс и Фейенорд. На водещите клубове в Ередивизи не им допаднало как Ван Дайк борави с топката, както и това, че бил бавен. Но Грьонинген обърнал внимание на защитника и с него започнал пътят на младия холандец към мъжкия футбол. Защитникът обаче е имал и по-лош период в живота си. Вижте какъв в този материал

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички