Дербито, което решаваше съдбите на два отбора


Дербито, което решаваше съдбите на два отбора

1150 0

Манчестър Юнайтед надви градския си съперник Манчестър Сити в дербито на 31-ия кръг в английската Премиър Лийг. Изгряващата звезда на "червените дяволи" Маркъс Рашфорд даде преднина за своите с красиво изпълнение в 16', след като елегантно неутрализира 17 години по-възрастния и далече по-опитен централен защитник Мартин Демикелис и с брилянтен изстрел матира Харт за 1:0. Да, и така приключи мачът, но какви изводи можем да извадим след неговото изиграване.

1. Новият Роналдо, Рууни или Кантона - не, просто Маркъс Рашфорд

Тъмнокожият талант от школата на Манчестър Юнайтед, като че ли изгря в точния за своята кариера момент. Въпреки всичко, ако приемем, че кариерата му е карта, то той се намира на "Петте кьошета" в София, като в три от случаите може да не завърши с блестящ край. Оставяйки тази метафора на страна, младокът се справя отлично с отредените му задачи от мениджъра Луис ван Гаал. Рафшорд със сигурност има нужната страст за големия футбол и по нищо не изглежда, че се притеснява да се впусне дълбоко в големия футбол. Увереността у него е на толкова високо ниво, че шансовете Рой Ходжсън да го вмести в списъка си от избраниците за Евро 2016 не са никак ниски, а едно такова решение от селекционера на "трите лъва" не би следвало да ни учуди по никакъв начин, стига прогреса в играта му да продължава така до края на кампанията.

Именно в дербито срещу Сити той даде преднината на своите, след като получи добър разсичащ пас от далеч по-опитния от него Хуан Мата. След това всичко изглеждаше като на електронна игра. Хладнокръвно минаване покрай Демикелис, който губейки баланса си дори се свлече на тревата, а острието в атаката на 20-кратния шампион пусна топката покрай Джо Харт - 0:1.

Също така младият футболист успя да наруши от части ритъма на гражданите в последната третина от срещата, след като с убийствената си скорост притъпи набезите на жадните за мъст футболисти в светло-сини екипи. "Той е млад и добър футболист, в противен случай аз никога нямаше да му позволя да остане в екипа", сподели Луис ван Гаал след края на срещата.

2. Серхио Агуеро трябва да е следван като пътеводна звезда от своите

Агуеро харесва да играе в тези мачове. Даже той обожава да го прави. Също така неговата аура е да побеждава в големите битки, доказвайки го неведнъж. Във вчерашната среща Кун стреля пет пъти по посока вратата на Давид де Хеа, а беше забъркан в още 4 ситуации за гол при атаки на "гражданите". Най-близо до гол бе в 66-ата минута, когато Яя Туре центрира отдясно, Агуеро изпревари Крис Смоулинг и стреля с глава от неудобна позиция, но ударът му се отби в левия страничен стълб на испанския страж. Със сигурност за вчерашната среща отново може да се потвърди, че аржентинският стрелец се бори до самия и край за честа на своя отбор. Нещо, което не може да се твърди на пълна степен за много от неговите съотборници.

3. Хесус Навас показва желание, че иска да остане на "Етихад"

Всеки знае, че от новия сезон начело на кораба на Манчестър Сити ще застане Хосеп Гуардиола. С идването на испанския специалист също така са много и въпросителните около това кой ще запази мястото си на "Етихад".. Критиците от самото начало отхвърлиха възможността крилото на отбора Хесус Навас да се впише в плановете на Пеп, но играта на испанеца в последно време е на високо равнище. Във вчерашния дуел Навас не успя да се разпише, но въпреки това затрудни следобеда на защитния вал на Манчестър Юнайтед, а негов удар непосредствено преди гола на Рашфорд бе отразен от Де Хеа. Твърди се, че методите на Гуардиола няма да се синхронизират добре с профила на играч като Хесус Навас. Въпреки това той доказано успява да се ориентира в каквато и да била постройка на терена. Бързоногият халф успя да "отвори" шест възможности за съотборниците си във вчерашната среща, а успеваемостта му при пробивите бе четири сполучливи от общо седем опита. Със сигурност Маркос Рохо не се чувстваше комфортно вчера.

4. Демикелис трябва да помисли за отказване?

Без да искаме да набеждаваме който и да било футболист, тъй като е всезнайно какъв труд полагат те, за да ни осигуряват нужната наслада да ги наблюдаваме, определено вчерашният ден за Мартин Демикелис описва статута му в последната половин година. Стабилността у аржентинския ветеран като че ли вече е отминала, а Антони Марсиал с Маркъс Рашфорд привидно преминаваха много лесно покрай 35-годишния централен защитник. Както споменахме и по-горе, той бе виновникът за "гражданите" Рашфорд да излезе очи в очи срещу Давид де Хеа. В отсъствието на стълба в отбраната на Сити Венсан Компани и Никола Отаменди, Демикелис е напълно затруднен да партнира успешно с Еяким Мангала. Пелегрини успя да се стърпи до 53-ата минута го замени с Вилфред Бони. Дали от чисто тактическо естество или просто грешките при бранителя бяха прекалено много, можем само да гадаем. Освен гола, Демикелис е обвиняван и за грешката, която допусна в края на първото полувреме, събаряйки Маркъс Рашфорд в наказателното поле и единствено недовиждането от страна на рефера в срещата Майкъл Оливър да не отсъди наказателен удар, спаси да не допусне втори фатален ход от страна на бранителя.

Минути след подновяването на втората част пък Джо Харт бе заменен принудително от Вили Кабайеро, след като именно Мартин Демикелис върна към своя колега под рамката спорен пас, който бе пресиран от Марсиал и при опита си да изчисти титулярният страж на англичаните се контузи. Веднага след това Демикелис бе изваден от Мануел Пелегрини. След двете принудителни смени, които аржентинският специалист трябваше да направи, единствената реална опция бе Демикелис - Бони. След мача Пелегрини заяви. "Мартин беше нервен и определено не беше неговият ден, затова бе заменен".

Факт е, че в последния половин час на мача Фернандиньо бе нагърбен с ролята да помага на Мангала при бързите контраатаки на "червените дяволи", но въпреки това не се стигна до сериозни опасности пред Кабайеро, дори с бързи футболисти като Марсиал, Рашфорд и влезлия като резерва Антонио Валенсия.

5. Ван Гаал и Пелегрини се борят да вземат всичко от своите футболисти

Испанското издание "Ел Паис" съобщи в неделя, че Жозе Моуриньо има предварителен контракт с отбора от "Олд Трафорд", но все още двете страни имат разногласие около паричните инвестиции, които са нужни в състава на Манчестър Юнайтед. След като и Сити вече имат осигурен Хосеп Гуардиола от лятото, този мач значеше, че и Ван Гаал, и Пелегрини трябва да държат още своите места "горещи". Четири точки разлика между двата тима преди началото на мача, определено витален мач за място в "Топ 4". Дори фенският заряд бе оставен на заден план. Цялостно поведението на Манчестър Юнайтед не бе на блестящо ниво, но мениджърът Ван Гаал изигра ходовете си по най-добрия възможен начин и след разочароващото отпадане от Ливърпул за Лига Европа, то това бе масивен резултат, постигнат с много труд.

"Доминирахме в срещата и пропуснахме много шансове да отбележим. За наше огромно съжаление това не се случва рядко в последно време", бе заключението на Пелегрини след края на мача и продължи - "Много съм доволен от динамиката - за мен тя е най-важна в един отбор. Всичките ми играчи са фокусирани в срещите, но нямаме шанс.

Колегата му Ван Гаал пък заяви - "Сега всичко е в нашите ръце, трябва да спечелим оставащите ни игри. Имаме повече домакински срещи, което наглед е добре за нас, а също така и не губим често на "Олд Трафорд". Затова смятам, че имаме добри шансове за място в "Топ 4".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички