Дербито Ливърпул – Манчестър Сити или мачът, който ще определи шампиона


Дербито Ливърпул – Манчестър Сити или мачът, който ще определи шампиона
Снимка: Getty Images/Guliver

2446 0

Двата най-добри отбора в Англия излизат в колосален сблъсък днес следобед, в мач, в който залогът е повече от победа. „Анфилд“ ще бъда сцената на тази битка, а феновете по стадиона ще се надяват на успех на своите играчи, което да ги доближи до трофея, който им убягва вече близо 30 години.

Ако тимът на Юрген Клоп спечели, ще излезе на 9 точки пред Манчестър Сити в класирането и на 8 от Лестър и Челси, които се изкачиха на второ и трето място съответно след вчерашните мачове. Това ще бъде една психологическа победа на „мърсисайдци“ над „гражданите“, които ги победиха през миналата кампания за титлата с една точка.

Ако шампионите на Пеп Гуардиола си тръгнат с успеха, изоставането ще бъде намалено само на 3 точки, след като Манчестър Сити изоставаха на 8 преди няколко седмици. Този двубой може да определен като мач за 6 точки. В Ливърпул са добре наясно, че през годините тимът си навлече репутацията на отбор, който когато се изкачи на върха, губи стабилност и не успява да запази лидерството в края на сезона. От друга страна обаче, Сити имат дефанзивни проблеми в момента и това означава, че срещата трябва задължително да не бъде загубена от Гуардиола, ако иска да спечели трета поредна титла във Висшата лига (нещо, което само Манчестър Юнайтед е правил досега).

Последните сблъсъци между двата отбора бяха както емоционални, така и решителни – през октомври тимовете завършиха 0:0 на „Анфилд“, като Рияд Марез изпусна дузпа в края на мача, пращайки топката високо над вратата. Ответният двубой през януари обаче беше епичен – Сити спечели с 2:1, но това далеч не беше най-важното в срещата. Джон Стоунс направи изчистване от голлинията, момент,  който впоследствие бе кръстен „11-милиметровото изчистване, което донесе титлата на Сити“. Винсент Компани пък получи жълт картон за спъване на Мохамед Салах в центъра, но според мнозина картонът трябваше да е с червен цвят.

Резултатът от онзи мач се оказа дори по-важен, отколкото изглеждаше след последния съдийски сигнал на двубоя през януари. Сити спечели 16 и загуби 1 от следващите си 17 мача, за да вдигне титлата в края на сезона. Ливърпул завърши наравно в 4 от следващите си 8 срещи, но са непобедени в шампионата оттогава. Тази серия без загуба от 28 мача за малко да види своя край миналата седмица срещу Астън Вила, но шоуто на Ливърпул в последните минути от двубоя започва да се превръща в класика. В последните 6 кръга „мърсисайдци“ отбелязаха голове след 70-тата минута срещу Шефилд Юнайтед, Лестър, Манчестър Юнайтед, Тотнъм и Астън Вила, печелейки 10 точки. Няма да е изненада, ако ни предстои нова късна драма на Анфилд този следобед. Сити направи нещо подобно срещу Саутхемптън, като всички на „Етихад“ гледаха с едно око към случващото се на Вила Парк.

Психологическите игри преди дербито започнаха още след последния съдийски сигнал на мача на Сити срещу Саутхемптън, когато Гуардиола нарече „симулант“ един от най-добрите играчи на Ливърпул до момента през сезона Садио Мане. Клоп защити сенегалеца, като зачетка „гражданите“ за тактическите фаулове, които правят. Впоследствие Гуардиола „върна думите“ си за Мане и дори похвали опонентите си. „Те са страхотни, стадионът и историята говорят сами за себе си. Качеството на тима, това, което правят е страхотно. В момента те са един от най-трудните за побеждаване отбори в Европа“ каза Гуардиола на своята пресконференция.

Психологически игри? Все пак говорим за двама от майсторите в тази сфера. Юрген Клоп има навикът да се втренчва в противниковите играчи, докато загряват. Стартовите състави ще са ключови, най-вече за Манчестър Сити, които ще са без Давид Силва и имат проблеми в отбрана, породени от отсъствието на Едерсон. Кой ще започне в атака Серхио Агуеро или Жезус? „Главоболие“, което всеки мениджър би искал да има.

Така че това ли е мачът, който ще определи титлата? Не! Но има голяма вероятност през месец май този двубой да се разглежда или като епицентърът на шампионския сезон на Ливърпул, или като моментът, в който Сити обърна сезона.

Източник: Sky Sports

А ето какво заяви Юрген Клоп преди мача днес.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички