Да правиш едно и също нещо, но да очакваш различни резултати - версия Венгер


Да правиш едно и също нещо, но да очакваш различни резултати - версия Венгер
Снимка: Getty Images/Guliver

2297 0

Никой не може да дефинира по-добре лудостта от Алберт Айнщайн: да правиш едно и също нещо отново и отново, и да очакваш различни резултати.

А да гледаш отново и отново едно и също нещо може да е още по-влудяващо.

Попитайте феновете на Арсенал, които имат много какво да кажат по въпроса. И ги попитайте какво мислят за отказа на Арсен Венгер да промени прочутата си футболна философия и дали вече не е време да предаде щафетата на друг.

Запалянко на Арсенал издигна малък плакат "Enough is Enough. Time to Go" по време на съботното дерби с Челси и бе наречен "идиот" от Гари Невил. Но отчаяните хора понякога вършат глупави неща.

Бившият бранител на Юнайтед сподели мнение, че Венгер заслужава по-добро отношение. Вероятно е прав за мениджъра, който изведе Арсенал до три шампионски титли, но по-важният детайл тук е, че "идиотът" си е бил приготвил банера още преди да се настани на трибуните на "Стамфорд Бридж".

Защото и той, и останалите фенове на "топчиите", този мач са го гледали много пъти. Отново и отново. До втръсване и полудяване.

А тъжната истина е, че човекът, който навремето осъществи революция в английския футбол и създаде един от най-великите отбори в историята на Премиършип, вече го е закъсал откъм идеи.

Говори се, че договорът му може да бъде продължен за още две години, но това не бива да се случва. Арсенал не се нуждае, Арсенал е отчаян да направи промяна и да намери амбициозен, талантлив и жаден за успехи треньор.

Такъв като Масимилиано Алегри, за когото все по-усилено се твърди, че след края на сезона ще напусне Ювентус.

Италианецът е уравновесена натура, но не се страхува и да поема рискове.

Демонстрира ни го за пореден път в последните няколко мача на "старата госпожа". Веднага след загубата с 1:2 от Фиорентина видя, че нещо не е наред и запретна ръкави. За няколко дни запрати на боклука схемата 3-5-2, която ползваше и Конте, за да заиграе във формация 4-2-3-1 още в следващия двубой срещу Лацио.

"Не съм теоретик, но винаги съм имал луди идеи и ги изпробвам на терена. Най-важното нещо е да си убеден, че се пробваш да направиш нещо", каза наставникът след победата с 2:0.

И резултатите му подсказват, че не само го прави, а знае какво прави.

С повече мисъл за атаката и със същата стабилност отзад, Алегри придаде добра симетрия на състава си, който спечели трети пореден двубой само няколко часа, след като Арсенал отново се бе провалил във Висшата лига.

"Един треньор трябва да прави колкото е възможно по-малко поразии", обича да казва италианецът, който през 2014 г. наследи Антонио Конте.

Пое отбор, който бе станал три пъти поред шампион и няма да е никак пресилено, ако кажем, че го направи още по-добър.

И продължава да вдъхновява Юве, докато Венгер наранява Арсенал.

Най-лошото е, че французинът го знае, но въпреки това мечтае за нов договор вместо да приеме факта, че времето му е изтекло и вече е напълно изчерпан.

Той даде много на клуба, но и получи много в северен Лондон. Време е за раздяла, защото в противен случай лудостта ще получи още една дефиниция. Макар и не толкова гениална, като айнщайновата.

Източник: Webcafe, по статия на Goal.com

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички