Четирите тактически извода след дербито на Манчестър


Четирите тактически извода след дербито на Манчестър

1984 0

Снощи Юнайтед и Сити се изправиха един срещу друг в дербито на Манчестър. Мнозина очакваха много голове и страхотна драма на "Олд Трафорд" (всички, освен Sportline.bg в своя анализ за срещата), но това така и не се осъществи. Двамата треньори бяха готови за всякакви тактически замисли на съперника и логично се стигна до 0:0, въпреки че в края на мача "червените дяволи" можеха да стигнат до минималната победа.

Sportline.bg пък направи своя анализ върху срещата, като това са нашите 4 извода:

1. Уейн Рууни изглежда крайно неефективен

Този феномен се забелязва като цяло през последните години, но вчера в дербито на Манчестър беше очевидно. Колкото Антони Марсиал правеше всичко интересно в атаката на "червените дяволи", толкова Уейн Рууни имаше проблем дори да задържи топката. За целия двубой лидерът на атаката на Юнайтед отправи един удар (неточен), а в ролята си на плеймейкър с гръб към вратата той раздаде едва 17 точни паса от 32 опита. "Червените дяволи" задължително трябва да намерят алтернатива на Рууни, защото формата му далеч не е такава, която да помогне на Манчестър в битката за титлата. Все пак трябва да се отдаде дължимото на дуото Компани - Отаменди, както и на Фернандо, които постоянно си прехвърляха голмайстор №1 в историята на английския национален тим.

2. С Отаменди защитата на Сити изглежда заплашително

Години наред ръководството на Манчестър Сити се опитва да намери качествен и адекватен партньор на Венсант Компания в сърцето на защитата. През лятото това се случи и на "Етихад" акостира Николас Отаменди, който първо беше отхвърлен от Манчестър Юнайтед. Аржентинският национал имаше известен период на аклиматизация, но вече безспорно е един от лидерите в тима. А с Компани до себе си е буквално безгрешен. Той успя да отнеме 5 решаващи топки с шпагати и в преки единоборства пред и в наказателното поле на своя тим (6 опита), а освен това записа 80% успеваемост в изчистванията на топката. Аржентинецът играе все по-добре, а със здравия Компани оформят може би най-добрата защитна двойка на Острова.

3. Антони Марсиал продължава да е най-голямата заплаха в състава на Манчестър Юнайтед.

Сумата, платена от "червените дяволи" за Антони Марсиал, продължава да бъде широко коментирана като "твърде висока". Може и така да е, но до момента френският национал не е дал повод на когото и да било да се съмнява в неговите качества. Все още ненавършил 20 години той е най-постоянният играч на Юнайтед (поне в нападение), а срещу Сити беше най-голямата опасност в състава на Ван Гаал. Той осъществи 8 успешни пробива (от 13 опита), като развинти Саня, а често "гражданите" го дублираха неуспешно. Единствено добрата игра на Компани и Отаменди не позволи някой от пробивите на Марсиал отляво да завършат с гол. Освен това той беше и най-фаулираният играч в мача. Това е достатъчен атестат за това какво точно може бившият ас на Монако в нападение.

4. Де Бройне и Стърлинг се провалиха срещу защитния капан на Ван Гаал

Имаше много изненадани анализатори и фенове, когато титулярно място в мача получи Антонио Валенсия. Това обаче се оказа отличен ход на Ван Гаал, както и включването на Шнайдерлин и Ерера. Изобщо, отбранителният вал на Манчестър Юнайтед си свърши работата брилянтно и безгрешно - за пръв път през сезона.

Най-силно влияние имаше дуото Рохо - Швайнщайгер, които скриха топката на Кевин де Бройне през първото полувреме. Белгийският ас на Сити имаше по-малко от 10% точни подавания напред в мача, а топката редовно му беше отнемана от Рохо. На ответния фланг Шнайдерлин и Ерера редовно дублираха Стърлинг, а бързият и поврътлив Валенсия изпусна само на два пъти бившия играч на Ливърпул - в единия случай той стреля, но топката рикошира и отиде в аут, а във втория именно Валенсия блокира негов пас, след като го изпусна при контраатака.

Така Юнайтед "уби" двамата най-креативни футболисти на Сити, а с това "уби" и шанса на "гражданите" за победа в мача.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички