59 години от най-черния ден в историята на Манчестър Юнайтед


59 години от най-черния ден в историята на Манчестър Юнайтед
Снимка: Getty Images/Guliver

1477 0

Датата 6-ти февруари ще остане черна дата за най-популярния спорт. На този ден през 1958 година, най-мрачният ден в историята на Манчестър Юнайтед, двадесет и трима души – включително осем футболисти и трима членове на клубната управа – загиват при самолетна катастрофа в Мюнхен.

На връщане от мач в Белград за Купата на Европейските Шампиони (КЕШ) срещу Цървена Звезда, самолетът прави междинно кацане в Германия за да презареди. Лошото време възпрепятства нормалното излитане на самолета и първите два опита са неуспешни. Третият опит за излитане от пистата се оказва фатален и самолетът катастрофира.

Двадесет и двама от пътниците на борда умират на място, докато Дънкън Едуърдс – един от осемте футболисти – умира 15 дни по-късно в болница, вследствие на контузиите и нараняванията, които е получил.

Трагедията оставя незаличимо черно петно в историята на Манчестър Юнайтед. Сър Мат Бъзби, който също е получил доста травми от катастрофата, успява да преодолее нараняванията си и изгражда нов велик отбор, който спечелва Европейската купа десет години по-късно.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички