След отчайващия старт: Аталанта смая критиците и стигна 1/8-финал в Шампионска лига


След отчайващия старт: Аталанта смая критиците и стигна 1/8-финал в Шампионска лига
Снимка: Guliver/GettyImages

4376 0

Италианският скромен тим Аталанта изглеждаше обречен в Шампионска лига  след ужасния си старт и 3-те поредни загуби, но се възроди в последните 3 срещи и в сряда вечер изненада опитния тим на Шахтьор Донецк, побеждавайки в Украйна с 3:0. Блаогдарение на победата на Манчестър Сити над Динамо Загреб пък гарантира на "нерадзурите", че се класират като втори в групата. 

Всичко по-интересно в мача се разви през второто полувреме, като всичко започна с непоказан втори жълт картон на Лука Муиел, който фаулира много грубо Тете в близост до наказателното поле. Съдията обаче му спести картон, а в 66' той се оказа с ключова роля за попадението на Кастан, което даде аванс на гостите. 

Ситуацията за домакините стана още по-тежка, след като Додо получи втори жълт картон за нарушение срещу Гоосенс и Шахтьор остана с 10 души на терена. До края попадения вкараха Пасалич и Гоосенс, с което беше фиксиран и крайният резултат 3:0. 

Аталанта беше извън всички сметки с нулевия си актив след първите 3 мача, но все пак равенството срещу Манчестър Сити даде надежда на бергамаските, които изковаха успех и над Динамо преди две седмици. Шахтьор пък се нуждаеше само от равенство, за да продължи напред, но предпазливият стил на "миньорите" им изигра лоша шега. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ 

От самото начало Аталанта беше по-добрият и по-настоятелен отбор в нападение. Стигна се до няколко много опасни ситуации още в първите 15 минути пред вратата на Пятов. В 7' Кривцов сбърка и подари топката на Муриел, който подаде на Пасалич, но вратарят се намеси в крайна сметка при удара на халфа от малък ъгъл. 6 минути по-късно отново Муриел нахлу в наказателното поле и успя да подаде на Гомес, който стреля по диагонала, но Кривцов подложи крак и изби. 

В 15' обаче Шахтьор се добра до добро положение. Тете беше изведен в наказтелното поле, залъга защитник и опита да стреля. Топката бе избита и тя попадна у Коваленко, който стреля и отбеляза, но голът беше отменен заради засада при паса към Тете. След справка с VAR решението на страничния рефер беше потвърдено - засада и все още 0:0. 

10 минути реди края на полувремето Шахтьор организира отлична акция, като топката беше насочена към играещия отлично Тете по дястното крило. Той премина покрай съперник и центрира в наказателното поле за Мораеш, нападателят стреля с глава, но Голини изби прекрасно в корнер. 

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Акциите на Аталанта вещаеха повече опасност за вратата на Пятов, но в 57' гостите бяха сериозно "помилвани" от главния рефер. Тете проби прекрасно по дясното крило и Муриел, който вече имаше жълт картон, го фаулира безцеремонно на границата на пеналтерията. Реферът обаче не го изгони от игра. 

Именно нападателят се оказа с ключова роля в 66' за попадението на Аталанта. Муриел получи топката на границата на наказателното поле и прекрасно изведе Гомес отляво в пеналтерията. Плеймейкърът залъга отлично защитник на домакините и пусна осътр пас в малкия пеналт за Кастан. Кривцов успя да играе с топката, но не я отклони достатъчно и тя все пак достигна своя адресат. Пятов първоначално отрази удара му, но халф-бекът пръв стигна до кълбото и го довкара за 0:1. 

Главният рефер съвсем съсипа опитите на Шахтьор за обрат, след акто Додо и Госенс се спречкаха за пореден път в мача, като в битка за топката си размениха по един удар с ръка в лицето, но единственият изгонен, и то с директен червен картон, бе защитникът на Шахтьор - домакините с 10 на терена. 

В 79' резултатът набъбна до 2:0, след като при пряк свободен удар в близост до флагчето за изпълнение на корнер Милановски прати много коварна топка с външен фалц към малкия пеналт, а там Пасалич успя да засече и вкара за 0:2. До края на срещата Голини направи две спасявания, с които гарантира успеха на своите - 0:2 краен резултат. 

В добавеното време след жестока грешка на защитата на Шахтьор и Гоосенс се разписа за крайното 3:0 в оплза на италианската селекция. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Шахтьор: Пятов, Додо, Кривцов, Матвийенко, Исмайли, Степаненко, Алан Патрик, Коваленко, Тете, Тайсън, Мораеш 

Аталанта: Голини, Джимшити, Паломино, Масиело, Кастанье, Госенс, Фреулер, Де Роон, Пасалич, Гомес, Муриел

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

Преди две седмици Шахтьор Донецк изкова страхотно равенство срещу Манчестър Сити, с което се настани на второ място в групата с 6 точки, следван от Динамо с 5 и Аталанта с 4. С оглед тежката задача на хърватите да спечят срещу "гражданите" у дома, за да имат шанс за класиране, повечето специалисти са обединени около мнението, че мачът в Киев ще определи втория осминафиналист от тази група. 

В първата срещу "миньорите" бяха покрити от късмета и реализираха победен гол в продължението. Нещо повече - украинците по подобен начин стигнаха и до равенство срещу Динамо в Загреб, след като вкараха два гола в добавеното време, за да стигнат до 3:3 и с това да са фаворит за продължаване напред. 

В същото време обаче Аталанта показва подобрени игри през последния месец. След колеблив старт и 3 поредни загуби в Шампионска лига, бергамаските стигнаха до 1:1 срещу Манчестър Сити и 2:0 над Динамо (Загреб), което може да ги прати на осминафинал при победа в последния кръг над Шахтьор. 

Статистиката обаче не е на страната на Аталанта, тъй като тимът от Донецк има само една загуба този сезон (от Манчестър Сити), а у дома е в серия от 6 победи в 7 мача, в които са допуснати общо 3 гола. 

Стартовите състави очаквайте към 19:00 часа! 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички