За две минути Ливърпул надхитри Залцбург и полетя към 1/8-финалите на Шампионска лига


За две минути Ливърпул надхитри Залцбург и полетя към 1/8-финалите на Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

8937 0

Европейският шампион Ливърпул не допусна изненада и се класира за 1/8-финалите на Шампионска лига. Мърсисайдци надиграха Ред Бул Залцбург като гост с 2:0 в последния шести мач от груповата фаза на турнира.

Европейският шампион Ливърпул не допусна изненада и се класира за 1/8-финалите на Шампионска лига. Мърсисайдци надиграха Ред Бул Залцбург като гост с 2:0 в последния шести мач от груповата фаза на турнира.
"Червените" изпитваха известни трудности на терена в Австрия, но успяха да си решат проблемите след два безответни гола в рамките на по-малко от две минути. В 57-ата минута Наби Кейта успя да вкара на бившия си клуб след подаване на Садио Мане, а само минута по-късно Мохамед Салах вкара топката за втори път в мрежата на Ред Бул след красив удар от малък ъгъл.
Вторият гол на практика пречупи Залцбург, който преди това демонстрираше смела игра в предни позиции и създаде не малко положения. В крайна сметкаЕвропейският шампион Ливърпул не допусна изненада и се класира за 1/8-финалите на Шампионска лига. Мърсисайдци надиграха Ред Бул Залцбург като гост с 2:0 в последния шести мач от груповата фаза на турнира.

"Червените" изпитваха известни трудности на терена в Австрия, но успяха да си решат проблемите след два безответни гола в рамките на по-малко от две минути. В 57-ата минута Наби Кейта успя да вкара на бившия си клуб след подаване на Садио Мане, а само минута по-късно Мохамед Салах вкара топката за втори път в мрежата на Ред Бул след красив удар от малък ъгъл.

Вторият гол на практика пречупи Залцбург, който преди това демонстрираше смела игра в предни позиции и създаде не малко положения. В крайна сметка Ливърпул завърши на върха в група Е с 13 пункта - с един повече от Наполи, докато Ред Бул остана на третото място със седем точки и ще играе в Лига Европа.

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна с открит футбол и атаки към двете врати. Домакините показаха по-активна игра в предни позиции и се добраха до няколко опасни ситуации пред вратата на мърсисайдци. Добри намеси на Върджил ван Дайк и Алисон предотвратиха ранен гол.

Ливърпул на свой ред организира няколко добри нападения, като шанс за стрелба се откри пред Мохамед Салах и Садио Мане. Техните удари обаче не представляваха сериозна опасност за вратаря Станкович.

В 20-ата минута "червените" получиха отлична възможност да открият резултата. Фирмино изведе Мане в коридор, а бившият играч на Залцбург стреля към вратата, но ударът му бе избит. След това друг бивш футболист на Ред Бул - Наби Кейта, стреля, но движението на топката отново бе блокирано, за да дойде ред и на Трент Александър-Арнолд да стреля, но над вратата.

До края на частта атаките към двете врати продължиха, но попадение така и не падаше. В 45-ата минута Мохамед Салах изведе Кейта сам срещу вратаря на Залцбург, но африканецът не успя да преодолее стража на бившия си отбор.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Ливърпул можеше да си улесни живота в началото на втората част, но отново Мохамед Салах пропусна за гостите. В 48-ата минута Мане изведе Салах на чиста позиция срещу вратата на Ред Бул, но ударът на египтянина бе твърде разочароващ.

Десетина минути по-късно мърсисайдци най-после се добраха до попадение. Садио Мане осъществи отличен пробив по левия фланг, откъдето центрира, а включилият се в предни позиции Наби Кейта успя да се разпише с глава в опразнената врата - 0:1.

Минута по-късно Ливърпул стигна и до второ попадение в мача. Мохамед Салах получи дълъг пас по десния фланг, а стражът на Ред Бул Станкович излезе извън наказателното си поле в опит да спре египтянина. Това се оказа грешно решение, а Салах успя от много малък ъгъл да насочи топката към отново опразнената врата - 0:2.

Голът на Салах на практика пречупи съперника, който до края на мача изглежда, че е загубил надежда и не търсеше толкова усилено попадението в срещата. Освен това мърсисайдци съумяха да успокоят играта и да я вземат в свои ръце, за да приключат 90-те минути без изненади.

ПРЕДИ ДВУБОЯ 

Ливърпул изпусна страхотен шанс да се класира за осминафиналите в предишния кръг, когато стигна само до 1:1 срещу сериозно разклатената селекция на Наполи, и то у дома. "Червените" имаха сериозни трудности да разбият бетонната защита на Карло Анчелоти, а сега трябва да са много внимателни срещу австрийския шампион, въпреки че оглавяват групата с актив от 10 точки. 

Залцбург от своя страна вече натрупа 7 пункта, а победа срещу 6-кратния европейски първенец означава почти сигурно класиране към следващата фаза на надпреварата. В първия мач между двата тима австрийците за малко да поднесат голямата изненада и да обърнат опонента си от 0:3, но силите им стигнаха само за почетна загуба с 3:4 на "Анфийлд". Затова и победа днес по всяка вероятност ще означава класиране напред. 

Юрген Клоп няма да остави нищо на случайността и ще разчита на всичките си налични титуляри, след като извърши редица ротации в последните два кръга от английската Висша лига. Липсва единствено Фабиньо, който е с контузия и няма да играе в днешната среща. Домакините обаче също се радват на почти пълен състав, а нападението се очаква да бъде водено от тийн сензацията Ерлинг Халанд. 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

РБ Залцбург: Станкович, Онгене, Собожлай, Янузович, Юлмер, Минамино, Фьобер, Кристенсен, Муепу, Хванг, Хааланд

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Ловрен, Ван Дайк, Робъртсън, Вайналдум, Хендерсън, Кейта, Фирмино, Салах, Мане

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички