Ерлинг Холанд вдъхнови Манчестър Сити за прекрасен обрат срещу бившия си тим Борусия Дортмунд


Ерлинг Холанд вдъхнови Манчестър Сити за прекрасен обрат срещу бившия си тим Борусия Дортмунд
Снимка: GettyImages

6886 0

Манчестър Сити победи с 2:1 Борусия Дортмунд след пълен обрат в мач от втория кръг на груповата фаза на Шампионска лига. "Гражданите" съумяха да обърнат нещата в своя полза едва 10 минути преди края на редовното време и така заемат първото място в Група "G".

Резултата откри Джуд Белингам (56'). Паритета за домакините възстанови Джон Стоунс (80'), а пълен обрат осъществи Ерлинг Холанд (84'

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ:

В опита си да опознаят противника, двата тима започнаха срещата с умерено темпо и без особени ситуации пред двете врати. За сметка на това и домакинските, и гостуващите фенове показаха, че ще подкрепят своите любимци с всички усилия.

Първият точен удар в срещата дойде в полза на Борусия. След бързо изнасяне на топката и размяна на качествени пасове, Салих Йозджан успя да залъже противниковата отбрана, освобождавайки си позиция да стреля от границата на наказателното поле. Ударът му обаче не затрудни особено Едерсон. (15')

Дали заради високия заряд, или поради страх от предприемане на рискове, по-малко от 10 минути преди края на първите 45 минути голови положения липсваха и пред двете врати. Противно на очакванията, по-настоятелни бяха футболистите на "жълто-черните", на които обаче липсваше ключовият пас.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ:

Най-чистото положение към момента в срещата беше пред Борусия. След страхотна контраатака на скорост, Марко Ройс получи топката по лявото крило. Капитанът на гостите финтира безупречно противниковите състезатели, пробвайки изстрел в далечния ъгъл. Сантиметри не достигнаха на германеца да открие резултата. (51')

ГОООЛ! Неспирните опити за натиск на "жълто-черните" дадоха своя резултат. В 56-ата минута, след изпълнение на корнер, с топка в крака на левия фланг отново се озова Ройс. Този път опитният играч избра да центрира прострелно, слагайки коженото кълбо на главата на нахлуващия на скорост Джуд Белингам. Полузащитникът не остави никакъв шанс на Едерсон и откри резултата. 0:1

10 минути по-късно Ерлинг Холанд можеше да възстанови паритета в срещата. Норвежецът беше забравен от защитниците в жълто и напредна в отдясно в наказателното поле. Ъгълът пред него обаче беше твърде малък и той нацели гредата. 

Защитата на Борусия отново се пропука и по късмет отново тимът, воден от Един Терзич се размина да инкасира попадение. Силно подаване отляво през наказателното поле беше насочено към предвкусващия гола, останал сам срещу опразнената врата Холанд. Току преди да стигне топката до него обаче, Хумелс със страхотен шпагат изчисти в ъглов удар. (72')

ГОООЛ! След поредното продължително разиграване в близост до наказателното поле на Дортмунд, "гражданите" съумяха да изравнят резултата. От границата на наказателното поле Джон Стоунс отправи мощен изстрел, който падна точно под напречната греда на Майер. Стражът не прецени добре летежа на топката и лошата му изява даде повод за радост на Сити. (80') 1:1

ГОООЛ! Само 4 минути след изравняването на резултата, "небесносините" го обърнаха в своя полза. След прекрасно центриране с външен фалц на Кансело последва още по-невероятно акробатично изпълнение на Ерлинг Холанд, който наказа бившия си тим. 2:1

Срещата завърши с още няколко положения пред двете врати. От нито едно от тях обаче двата тима не съумяха да се възползват. Така "гражданите" взеха изстрадания успех, заемайки първото място в Група "G".

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Манчестър Сити: Едерсон, Джон Стоунс, Мануел Аканджи,Нейтън Аке, Жоао Кансело, Кевин де Бройне, Родри, Илкай Гюндоган (к), Рияд Марез, Ерлинг Холанд, Джак Грийлиш

Борусия Дортмунд: Александър Майер, Тома Мюние, Никлас Зюле, Матс Хумелс, Рафаел Герейро, Салих Йозджан, Емре Джан, Джуд Белингам, Марко Ройс (к), Антони Модест, Джовани Рейна

Вижте къде може да гледате мача Манчестър Сити – Борусия Дортмунд.

ПРЕДИ МАЧА

Манчестър Сити стартира в турнира с разгромна победа с 4:0 като гост над Севиля и оглави класирането в групата. Звездната селекция на Пеп Гуардиола е на второ място във Висшата лига на Англия, като „гражданите“ нямат загуба в шампионата.

Последният двубой на Сити на Острова не се игра, след като кръгът бе отложен заради смъртта на кралица Елизабет Втора.

Борусия Дортмунд също постигна категорична победа в първия мач от групата. Германският гранд надделя с 3:0 над датския Копенхаген.

В Бундеслигата тимът заема петото място, на 2 точки от върха. Дортмунд катастрофира в последния си мач в първенството, губейки с 0:3 при визитата си на РБ Лайпциг.

Двата тима не се срещат за първи път в Шампионската лига. За последно през сезон 2020/21 Манчестър Сити победи на два пъти Дортмунд с по 2:1 и се класира на полуфиналите. През 2012 година те се изправиха един срещу друг в груповата фаза. Тогава двубоят в Англия завърши 1:1, а германците победиха с 1:0 като домакини.

Сега интригата е още по-голяма заради Ерлинг Холанд. Норвежкият голаджия премина на „Етихад“ през лятото именно от Борусия Дортмунд. Нижещият гол след гол Холанд ще се изправи за първи път срещу бившия с отбор и целият футболен свят е в очакване дали той ще „прости“ на „жълто-черните“.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички