Лудогорец си гарантира още много европейски футбол, мечтата за Шампионска лига е жива


Лудогорец си гарантира още много европейски футбол, мечтата за Шампионска лига е жива
Снимка: Emona Tsoncheva / LAP.bg

13476 0

Българският шампион Лудогорец се класира за третия квалификационен кръг на Шампионска лига, след като надделя трудно с 2:1 над словенския Мура. По този начин "орлите" си гарантира участие в груповата фаза на един от трите европейски клубни турнири (Шампионска лига, Лига Европа или Лигата на конференциите).

По пътя за мечтата за ново попадане в групите на най-престижния европейски клубен турнир разградчани ще срещнат още по-труден съперник в третия квалификационен кръг. Става въпрос за гръцкия гранд Олимпиакос, който отстрани Нефтчи Баку от Азербайджан с две минимални победи от по 1:0.

Сблъсъците между Олимпиакос и Лудогорец ще са съвсем скоро - първият мач е след по-малко от седмица (3-ти юли), а реваншът още седмица след това. За първи път през участието си в Европа през този сезон пък българският тим няма да влезе в сблъсъка от ролята на фаворит.

Футболистите на Валдас Дамбраускас отново се измъчиха със словенския Мура, след като първата среща завърши при нулево равенство. За разлика от онзи двубой, този път "орлите" вкараха още с първата си атака - в 3-ата минута чрез Сотириу.

Те обаче сяках подцениха ситуацията и в крайна сметка бяха изравнени в 64-ата минута. До края имаше предостатъчно време и разградчани поправиха грешката си, а с основна заслуга за това бе Каули Оливейра. Той първо отне топката и едновременно с това я подаде на Елвис Ману, който вкара на празна врата, за да изведе своя тим отново напред в резултата (82'), а минути след това - точно след края на редовното време, Каули се записа и сред голмайсторите, след като бе изведен срещу вратаря при контраатака и се разписа с отличен техничен изстрел.

Преди мача с Олимпиакос в Европа, Лудогорец ще има изпитание в родната Първа лига, където ще се изправи срещу ЦСКА 1948. Мачът е в събота, 31 юли, като ще започне в 21:00 часа на стадиона в Разград.

СЪСТАВИ

Лудогорец: Кахлина, Икоко, Пластун, Вердон, Недялков, Каули, Гонсалвеш, Сантана, Десподов, Текпетей, Сотириу

Мура: Обрадович, Карничник, Марушко, Горенц, Коус, Коутер, Бобичанец, Хорват, Щурм, Клепач, Сипо

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 1-вата минута Сотириу бе изведен срещу Обрадович и опита изстрел, но стражът отрази. В крайна сметка обаче бе отсъдена и засада впоследствие, така че дори и да се бе стигнало до гол, то той щеше да бъде отменен.

4' - 1:0! Все пак бързото попадение за българския отбор дойде и то бе дело именно на Сотириу. Отлична отборна комбинация изведе Икоко по крилото, той пусна назад топката в наказателното поле, Каули там умишлено пропусна топката, а там изскочи Сотириу, който не сбърка с прецизен изстрел.

В следващите минути "орлите" продължиха да са по-активни и да атакуват, но гостите от Словения загатнаха, че могат бързо да контраатакуват при удобни възможности. Все пак в този случай се стигна до много неточен удар към вратата на Кахлина.

Около 25-ата минута гостите се задържаха чрез статични положения около вратата на българския отбор, което доведе до силен изстрел от дистанция, с който обаче Кахлина се справи, избивайки топката в ъглов удар. След неговото изпълнение пък не се стигна до нищо по-опасно, след като Пластун изчисти с глава.

Секунди по-късно обсадата все пак продължи и при едно от последвалите центрирания топката описа по-необичайна парабола и "излъга" Кахлина, като го прехвърли. За щастие на Лудогорец топката кацна на напречната греда и излезе в аут.

Натискът на Мура продължи и футболистите на тима стигнаха до ново отлично положение за гол. Добра и бърза размяна на подавания и Клепач се озова срещу Кахлина, но от малък ъгъл. Той все пак опита да стреля, а ударът му бе неточен и не уцели вратата.

След тези ситуации "орлите" се посъвзеха и отново погледнаха към противниковата врата. Стигна се до изстрел от средна дистанция на Алекс Сантана, който обаче бе право в Обрадович, който изби настрани.

В 38-ата минута разградчани отнеха топката много опасно при изнасянето за Мура, тя се озова в Десподов, който технично копна към Сотириу. Нападателят обаче не овладя по възможно най-добрия начин, забави се и в крайна сметка топката му бе отнета.

В последните минути от полувремето "орлите" имаха още няколко шанса за гол, открили се пред Каули Оливейра и Сотириу. Първият стреля веднъж, но право във вратаря, а секунди по-късно получи отлично подаване в наказателното поле и преодоля стража, но бе физически затворен. Вторият пък засече с глава центриране на Десподов от ъглов удар, но топката излезе в аут.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Гостите започнаха по-активно втората част в търсене на изравнителното попадение. Те създадоха напрежение пред вратата на Кахлина, но така и не успяха да го затруднят, като най-доброто, до което стигнаха, бе удар в близкия ъгъл, излязъл в аут.

При една от атаките на Мура Недялков се докопа до топката и започна много опасна контраатака, при която "орлите" имаха сериозно числено превъзходство. Недялков комбинира с Вандерсон, но бразилецът се забави твърде много и задържа топката повече, отколкото трябва, а в крайна сметка тя му бе отнета на границата на наказателното поле.

В 59-ата минута гостите стигнаха до най-чистото си положение в срещата, след като техен играч бе изведен сам срещу Кахлина. Стражът на "орлите" обаче спаси с крак, а след това се стигна и до двоен рикошет и нямаше дори ъглов удар за Мура.

64' - 1:1! Мура стигна до своя "златен" шанс, който бе оползотворен. Голът леко наподобяваше този на Лудогорец, като отново имаше подаване в наказателното поле, където Клепач умишлено пропусна топката, а тя бе засечена от Хорват, който не сбърка от отлична позиция.

В минутите след гола разградчани се съвзеха и започнаха по-съсредоточено да атакуват срещу отлично групираната защита на Мура, но това продължи само за период от около 10-ина минути, след които обаче гостите отново изнесоха играта напред.

В 80-ата минута Обрадович излезе неразчетено, за да пресече подаване към Каули. Халфът на Лудогорец се справи отлично и върна към Ману, който трябваше отблизо да стреля безпощадно и да не остави шансове на защитниците на голлинията (вратарят не бе там). Ману обаче стреля много слабо и по земя, а топката бе избита от голлинията.

82' - 2:1! Българският отбор отново излезе напред в резултата. Изглеждаше сякаш отбраната на Мура се е справила с още една игрова ситуация, след като взе топката след опит за техничен пас на Десподов. Тогава обаче Каули реагира по "златен" начин, като предположи вярно посоката, в която ще тръгне бранителят, отне му топката, подавайки към Ману, който този път бе на празна врата и нямаше как да не вкара.

90' - 3:1! В края на срещата Мура създаде няколко опасни положения, но при контраатака на Лудогорец родният шампион си гарантира успеха, след като Каули бе изведен срещу Обрадович и копна топката много технично над него.

ПРЕДИ ДВУБОЯ

В първата среща между двата отбора Лудогорец владееше повече топката, имаше повече и по-чисти положения за отбелязване на гол, но не успя да се възползва от това. Все пак "орлите" трябва да имат едно на ум, тъй като Мура демонстрира, че също е опасен и при повече късмет дори можеше да победи българския тим, въпреки че бе надигран.

Победителят от тази двойка ще има изключително тежък съперник в третия квалификационен кръг, като жребият преди близо 10 дни отреди - Лудогорец или Мура ще се изправи срещу победителя измежду Олимпиакос (Гърция) и Нефтчи Баку (Азербайджан).

Родният шампион се намира в добра форма, като преди няколко дни започна и сезона в Първа лига. Футболистите на Валдас Дамбраускас се справиха с коравия Локомотив (Пловдив), надделявайки с 3:1. Преди това през новата кампания бяха записани успехи срещу Шахтьор Солигорск (два пъти с по 1:0) и ЦСКА (4:0 за Суперкупата), както и въпросното равенство с Мура.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички