"Анфийлд" се наслади на атакуващ европейски футбол, но не и на голове


"Анфийлд" се наслади на атакуващ европейски футбол, но не и на голове
Снимка: Getty Images/Guliver

14539 0

Отборите на Ливърпул и Байерн Мюнхен не успяха да се победят в първата среща помежду си от 1/8-финалите на Шампионска лига. Двата тима се изправиха един срещу друг на "Анфийлд", но така и не успяха да си отбележат попадения, завършвайки мача при резултат 0:0.

Въпреки това двубоят бе изпълнен с изключително атакуващ футбол и от двете страни, особено през първото полувреме. За мърсисайдци най-добрите положения бяха пред нападателя на тима Садио Мане, който на няколко пъти не успя да даде преднина на своя отбор. 

Баварците от своя страна отвърнаха подобаващо, като Серж Гнабри и Кингсли Коман непрестанно създаваха главоболия по двата фланга. "Червените" бяха малко по-настоятелния отбор, който търсеше и победата до последния съдийски сигнал, но в крайна сметка завършиха мача без попадения преди решаващия сблъсък след три седмици на "Алианц Арена". 

Първо полувреме

Първите десет минути протекоха без особено опасни положения, като домакините държаха играта под контрол, упражнявайки дълбока преса. В 12' Джордан Хендерсън успя да направи прецизно дълго подаване, пронизвайки отбраната на Байерн, за да намери Салах в наказателното поле на Нойер. Египтянинът посрещна топката от въздух, но само за да види как тя полита към ръцете на немския страж. 

Минута по-късно се откри и първото добро положение за баварците, които подложиха своя опонент на далеч по-продължителна офанзива, в която на няколко пъти играчи на гостите имаха възможността да отправят удар към Алисон.

Пет минути по-късно Мане получи добра възможност за удар, но не успя да се възползва до край от създаденото положение. В следващите секунди топката се пренесе в другото наказателно поле, а там Алисон бе напът да допусне фатална грешка за своя отбор. Кингсли Коман се оказа с топката, при това в много добро положение за изстрел, но топката се оплете в мрежата от външната й страна.

В 24' мърсисайдци получиха право да изпълнят свободен удар. Топката бе изчистена, но се оказа в краката на Трент Александър-Арнолд, който предостави чудесно центриране за Мохамед Салах на втора греда, но ударът с глава на египтянина напусна очертанията на терена.

Три минути по-късно Джошуа Кимих бе предупреден официално от главния арбитър, след като му бе показан жълт картон заради нарушение срещу Садио Мане. Това означава, че германецът ще пропусне реванша на "Алианц Арена" заради натрупани жълти картони в турнира.

В 33' домакините изтърваха може би най-доброто си положение в мача. Роберто Фирмино нахлу отлично през средата на терена, за да подаде към Кейта, който отправи удар към вратата извън наказателното поле. Топката обаче бе отклонена от противников играч, за да се окаже при Мане, който от чиста ситуация изпрати коженото кълбо в аут.

Три минути по-късно Серж Гнабри опита опасен удар по земя по диагонал на вратата на Алисон, но бразилецът успя да докосне топката, която така или иначе излизаше в аут. Секунди по-късно отново Садио Мане не успя да завърши атака за "червените" след неуспешен опит за акробатично изпълнение в близост да Мануел Нойер.

В 40' се откри поредната страхотна възможност пред мърсисайдци. След изпълнение на корнер топката бе изчистена, но впоследствие Салах овладя, за да пусне пас в коридор към Фирмино. Бразилецът центрира по земя към Жоел Матип, който от близко разстояние не успя да уцели очертанията на вратата.

Атаките към двете врати през първото полувреме не спират, а отборите на Ливърпул и Байерн сякаш се надпреварват кой ще създаде по-опасното положение. Пропуски обаче не липсват, с което и резултатът остава равен. И двата отбора има за какво да съжаляват, прибирайки се в съблекалните без попадения.

Второ полувреме

Втората част започна както завърши и първата - с атаки и към двете врати. Ливърпул отново бе близо до попадение в първите минути след подновяването на играта, но така и не успя да се възползва от положенията пред себе си. Байерн на свой ход опита няколко опасни контри, които също не успяха да се увенчаят с успех.

В 59' бившият играч на Арсенал Серж Гнабри опита силен удар от далечно разстояние, който премина на сантиметри от напречната греда. Баварците продължиха да чакат своя опонент да сгреши, докато домакините се впускат в непрестанни атаки към вратата на Нойер.

15 минути преди изтичането на редовното време мениджърът на Ливърпул Юрген Клоп прибегна и към първите смени за двубоя. В игра се появиха Джеймс Милнър и Дивок Ориги, заменяйки Наби Кейта и Роберто Фирмино.

Пет минути преди края на мача Садио Мане получи поредната превъзходна възможност да се разпише, но сенегалецът отново нямаше късмет и пропусна. Той отправи опасен нисък удар с глава по посока на вратата, но Мануел Нойер демонстрира класата си, отразявайки удара. 

"Червените" продължиха да търсят попадението и до последния съдийски сигнал, но то така и не дойде. Байерн от своя страна изглеждаше сякаш е удовлетворен от нулевото равенство на "Анфийлд" и не се впускаше особено в предни позиции. Така двубоят приключи при резултат 0:0 и без изявен фаворит преди реванша на "Алианц Арена", където ще се определи е четвъртфиналиста от този сблъсък.

ПРЕДИ МАЧА:

Двата отбора определено знаят как се печели този трофей, като и Байерн, и Ливърпул могат да се похвалят с пет титли в турнира. Мърсисайдци за последно триумфираха в Шампионска лига през 2005 година след знаменития финал срещу Милан, докато баварците се оказаха печеливши през 2013-а, побеждавайки на финала Борусия Дортмунд с 2:1.

"Червените" от Англия влизат в мача далеч по-отпочинали, тъй като тимът отпадна от турнира ФА Къп и имаше на свое разположение 10 дни за подготовка. Мърсисайдци дори проведоха кратък тренировъчен лагер в Марбея, Испания. Байерн от своя страна игра за последно в петък, побеждавайки Аугсбург с 3:2 като гост.

Домакините обаче изпитват сериозни кадрови проблеми в отбрана преди важния сблъсък. Върджил ван Дайк няма право да играе заради наказание (картони), а Джо Гомес и Деян Ловрен продължават да лекуват травми. Алекс Окслейд-Чембърлейн поднови тренировки с тима, но все още не е готов за игра, докато Джердан Шакири и Роберто Фирмино са под въпрос.

Ситуацията пред Байерн също не изглежда лека. Ариен Робен, Джером Боатенг и Корентин Толисо лекуват травми, докато Томас Мюлер е наказан. В изминалия мач срещу Аугсбург намиращият се в невероятна форма - Кингсли Коман, напусна терена преждевременно заради травма, но от щаба на баварците съобщиха, че контузията не е сериозна и се очаква да играе днес.

За картони трябва да внимават Анди Робъртсън (Ливърпул) и Джошуа Кимих (Байерн), ако искат да не пропуснат реванша в Германия. Повечето футболни анализатори очакват равностоен двубой, изпълнен с много попадения. Главен арбитър на срещата ще бъде Джанлука Роки от Италия.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

Ливърпул - Алисон; Александър-Арнолд, Фабиньо, Матир, Робъртсън; Хендерсън, Кейта, Вайналдум; Салах, Фирмино, Мане

Алисон; Александър-Арнолд, Фабиньо, Матир, Робъртсън; Хендерсън, Милнър, Вайналдум; Салах, Фирмино, Мане
Нойер; Кимих, Зюле, Хумелс, Алаба; Горецка, Тиаго; Гнабри, Хамес, Коман; Левандовски

Байерн Мюнхен - Нойер; Кимих, Зюле, Хумелс, Алаба; Хави Мартинес, Тиаго; Гнабри, Хамес, Коман; Левандовски

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички