Ливърпул пречупи 10 от Атлетико в епичен спектакъл в Шампионска лига


Ливърпул пречупи 10 от Атлетико в епичен спектакъл в Шампионска лига
Снимка: Getty Images

8190 0

Шесткратният европейски шампион Ливърпул постигна поредна епична победа в Шампионска лига, след като надви испанския шампион Атлетико Мадрид с 2:3 в драматичен мач на "Уанда Метрополитано".

В двубой от третия кръг на групите Ливърпул поведе с два бързи гола в началото на мача, но Атлетико отвърна мигновено и изравни още до почивката, а дори можеше да стигне до пълен обрат.

През втората част обаче Атлетико остана в намален състав, след като Антоан Гризман, който се разписа по-рано, получи директен червен картон. Оттам нататък "дюшекчиите" показаха отлична дисциплина, но неочаквана дузпа обърка плановете им.

Ливърпул реализира дузпата, а малко по-късно Атлетико също получи дузпа, която обаче бе дискусионно отменена от главния арбитър, който промени решението си след повторен преглед на ситуацията. Така Ливърпул постигна трета поредна победа в групите и е с актив от 9 точки. Атлетико е на второ място с 4 пункта. 

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

След само осем минути игра гостите от Англия поведоха в резултата. Анди Робъртсън опита не особено сполучливо центриране от левия фланг, което все пак беше достигнато от Мохамед Салах на другия фланг. Египтянинът тръгна солово, като преодоля последователно трима футболисти на Атлетико, за да си освободи пространство за стрелба. Последва тежък удар, който бе отклонен от крака на Джеймс Милнър, който се превърна в голмайстор - 0:1!

Само пет минути по-късно Ливърпул се добро до второ попадение, показвайки невероятна успеваемост пред вратата на съперника. Трент Александър-Арнолд опита цетриране отдясно, което нахлу в наказателното поле и бе отклонено с крак от Фирмино. Бранител на Атлетико изчисти топката с крак извън пеналтерията, но кълбото попадна на крака на Наби Кейта, който с брилянтен удар от воле намери вратата на Облак - 0:2!

Атлетико бързо стегна редиците си и се понесе в атака. В 20-ата минута "дюшекчиите" изпълниха корнер, след който Тома Льомар проби в наказтелното поле в близост до аутлинията. Последва подаване към границата на пеналтерията, където Коке опита удар по земя. Антоан Гризман се оказа най-съобразителен в наказателното поле, за да отклони удара на съотборника си и да прати топката в мрежата на Алисон - 1:2!

В 27-ата минута Атлетико организира брилянтна контраатака, при която Антоан Гризман бе изведен зад гърба на отбраната на Ливърпул и сам срещу Алисон Бекер. Стражът на мърсисайдци обаче бързо излезе напред, скъсявайки дистанцията до Гризман, за да успее да блокира удара му. Голям пропуск за Атлетико.

Натискът на Атлетико даде резултат седем минути по-късно, когато "дюшекчиите" изравниха резултата. Жоао Феликс овладя топката на фланга в средата на игрището и съумя да я задържи в себе си, преминавайки през няколко футболисти на Ливърпул. Последва пас към Антоан Гризман, който преди това свърши чудесна работа без топка, придвижвайки се на перфектната позиция. Французинът овладя в пеналтерията и прониза вратата на Ливърпул - 2:2!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Второто полувреме започна по начина, по който завърши и първото - с атаки и към двете врати. Двамата вратари Ян Облак и Алисон Бекер отново трябваше да блеснат с изяви, за да предотвратят попадения във вратата си. В 53-ата минута пък страстите на терена се нажежиха, след като Антоан Гризман вдигна високо крака си и влезе с бутонките в главата на Роберто Фирмино. За нарушението Гризман получи директен червен картон, макар и да нямаше умисъл в действията му.

В следващите минути Атлетико показа чудесна дисциплина в намален състав, но всичко за тях рухна в 76-ата минута, когато "дюшекчиите" извършиха нарушение за дузпа. Диого Жота нахлу в наказателното поле на Атлетико, а Марио Ермосо го фаулира. Зад бялата точка застана Мохамед Салах, който изпълни много хладнокръвен удар, пращайки Облак в обратния ъгъл - 2:3!

В 82-ата минута Жота, който спечели дузпа за своя отбор, бе напът да подари дузпа и на Атлетико. След центриране от статично положение Жота осъществи контакт с противников играч в наказателното поле, а главният арбитър Даниел Зиберт посочи бялата точка. След дълго преразглеждане на ситуацията Зиберт отиде до ВАР монитора, за да види отново ситуацията на повторение. След преразглеждането Зиберт отмени решението си, като Атлетико не получи дузпа.

ПРЕДИ МАЧА

Юрген Клоп няма особени проблеми със състава си, като трима са отсъстващите поради контузии. Това са Тиаго Алкантара, Харви Елиът и Къртис Джоунс. Разгромът над Уотфорд с 5:0 затвърди добрата форма на англичаните.

След паузата за националните отбори мачът на Атлетико в Ла Лига беше отложен, поради което момчетата на Диего Симеоне имаха по-дълга почивка. Ел Чоло няма да може да разчита на наказания защитник Стефан Савич.

До този момент Ливърпул е безгрешен в групата като спечели с 3:2 срещу Милан, а в края на септември разби Порто с 5:1 насред "Ещадио до Драгао". Атлетико записа нулево равенство у дома срещу португалците, но спечели срещу Милан с 2:1 след драматично отсъдена дузпа в края.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Атлетико Мадрид: Облак, Ермосо, Кондогбия, Фелипе, Трипиър, Ферейра, Коке, Де Пол, Лемар, Феликс, Гризман

Ливърпул: Алисон, Александър-Арнолд, Матип, Ван Дайк, Робъртсън, Хендерсън, Милнър, Кейта, Мане, Салах, Фирмино

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички