След късна драма ПСЖ счупи проклятието и отстрани Аталанта от Шампионска лига


След късна драма ПСЖ счупи проклятието и отстрани Аталанта от Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Guliver

10016 0

Френският шампион Пари Сен Жермен отстрани абсолютния дебютант Аталанта след драматична победа с 1:2 в мач от 1/4-финалите на Шампионска лига. Парижани губеха в резултата до 90-ата минута, но след финален щурм успяха да обърнат мача в продължението и да сложат край на кошмара от последното десетилетие, класирайки се за полуфиналите на надпреварата.

Аталанта започна уверено двубоя и показа, че не се притеснява да налага офанзивния си стил на игра и срещу отбор от калибъра на ПСЖ. Първата "златна" възможност обаче бе пропиляна от Неймар, който пропусна сам срещу вратаря. В 27-ата минута хърватският нападател Марио Пашалич изведе "черно-сините" напред в резултата и накара съгражданите си от Бергамо да се усмихнат в тежките времена, през които преминава италианското градче.

 Бергамаските задържаха нивото си на игра докъм 70-ата минута, когато в игра се появи Килиан Мбапе, а атаките на ПСЖ ставаха все по-опасни. Натрупаната умора в играчите на Аталанта оказа влияние и в 90-ата минута, след асистенция на Неймар, Маркиньос изравни. Парижани не се задоволиха с равенството и потърсиха пълния обрат още в редовното време, постигайки го чрез брилянтен пас на Мбапе и гол на Чупо-Мотинг.

Оставащото време стигна на Аталанта за една по-опасна атака, която завърши с горчив резултат. По този начин италианският тим приключи валшебната си приказка при първото си участие в Шампионска лига, докато ПСЖ за първи път от 1995 г. насам ще играе на полуфинал в турнира. Там парижани очакват победителя от срещата РБ Лайпциг - Атлетико Мадрид, която ще се изиграе в четвъртък вечер и отново ще можете да проследите НА ЖИВО в SportLive.bg

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в откриващите минути на двубоя двата отбора си размениха по две отлични голови ситуации. Първо Алехандро Гомес опита изстрел от границата на наказателното поле, но ударът му се оказа слаб и не затрудни Кейлор Навас. В ответната атака Неймар, с помощта на Икарди, успя да се измъкне сам срещу вратаря Спортиело и опита да го прехвърли, но изпълнението му бе много лошо и излезе в аут.

В 11-ата минута подаване на втора греда в пеналтерията на ПСЖ бе засечено с глава от Ханс Хатебур. Ударът му се насочи към горния ляв ъгъл на вратата, но Навас спаси. Малко по-късно Матия Калдара на свой ред опита удар с глава, но стражът на парижани отново демонстрира блестящ рефлекс.

След 27 минути игра Аталанта излезе напред в резултата. След постепенна атака, преминала през няколко футболисти на бергамаските, с малко късмет топката се озова в непокрития в наказателното поле Марио Пашалич. С прецизен удар хърватинът намери далечния ъгъл на вратата, оставяйки Навас без възможност за реакция - 1:0!

Само минута по-късно Неймар собственоръчно опита да върне равенството в резултата. Бразилецът получи топката в средата на терена и в свой стил проби през центъра, преодолявайки няколко противникови играчи, за да достигне до пеналтерията на Аталанта. Последва мощен удар от крака на нападателя, който прелетя никак безопасно покрай страничния стълб.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Първите минути от втората част не впечатлиха с опасни положения пред някоя от двете врати, но се запомниха със загрубяването на мача, за което главният арбитър Антъни Тейлър не си затвори очите. След като в края на първата част раздаде два жълти картона на Джимсити и Фройлер от Аталанта, в началото на второто полувреме Тейлър раздаде още два - на Рон и Сапата. Тяхната съдба последваха и Бернат и Ерера от ПСЖ.

В 58-мата минута Аталанта пропиля страхотна възможност да удвои преднината си. След разбъркване в наказателното поле на ПСЖ топката се озова в краката на Берат Джимсити, който от непосредствена близост до вратата нанесе удар, преминал на сантиметри от страничния стълб. Малко след това в игра се появи голямата звезда на парижани Килиан Мбапе.

В 74-ата минута именно Мбапе бе много близо до това да върне ПСЖ в мача. Френският голмайстор бе изведен на фланга, откъдето нахлу към наказателното поле. Нападателят на парижани веднага опита удар към вратата на Аталанта от малък удар, но стражът Спортиело успя да избие с крак.

В следващите минути ПСЖ увеличи натиска към вратата на бергамаските, които от своя страна натрупваха все по-голяма умора. Силите на дебютанта в Шампионска лига издържаха до 90-ата минута, когато прецизен пас на Неймар намери Маркиньос в пеналтерията, който успя да изравни, вкарвайки на празна врата - 1:1!

Играчите на ПСЖ обаче нямаха намерение да играят продължения и приключиха всичко в редовното време. Килиан Мбапе нахлу в наказателното поле и подаде успоредно на голлинията, от което се възползва Ерик Максим Чупо-Мотинг, за да отбележи в опразнената мрежа - 1:2!

ПРЕДИ ДВУБОЯ

За пръв път в своята история Аталанта достигна до четвъртфиналите в най-големия европейски клубен турнир, след като елиминира испанския Валенсия на 1/8-финали. Бергамаските се наслаждават на феноменален сезон, в който впечатлиха с изключително офанзивния си и резултатен футбол, завоювал им третото място в Серия А.

Срещу неопитния отбор в евротурнирите се изправя френският колос Пари Сен Жермен, който през последните години доминира над отборите във Франция, но в Шампионска лига така и не успява да разгърне потенциала си. Водени от Мбапе и Неймар, парижани имат изключителен шанс да се доберат до големия финал и да се борят за ценното отличие, което все още липсва във витрините им.

За днешната среща наставникът на "черно-сините" Джан Пиеро Гасперини няма да може да разчита на големия си лидер в атака Йосип Иличич, който на 1/8-финалите счупи всякакви рекорди с 4-те си гола срещу Валенсия. Според официалните информации Иличич не се намира в състезателна форма, но според медиите в Италия причината е друга (вижте тук). Освен него отсъства и Пиерлуиджи Голини, а Хосе Паломино е под въпрос за срещата.

Мениджърът на ПСЖ Томас Тухел съобщи преди мача изключително приятната новина, че Килиан Мбапе може да играе срещу Аталанта, но най-вероятно ще започне мача като резерва. Лайвин Курзава и Марко Верати остават трайно контузени за парижани, а Анхел Ди Мария изтърпява наказание.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ 

Аталанта: Спортиело, Джимсити, Толой, Калдара, Рон, Фройлер, Госенс, Хатебур, Гомес, Пашалич, Сапата

ПСЖ: Навас, Бернат, Кимпембе, Силва, Керер, Гей, Маркиньос, Ерера, Сарабия, Неймар, Икарди

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички