Грешните решения, заради които Хосеп Гуардиола ближе рани


Грешните решения, заради които Хосеп Гуардиола ближе рани
Снимка: Guliver/GettyImages

3425 0

Мениджърът на Манчестър Сити Хосеп Гуардиола беше принуден да ближе рани, след като видя как неговият отбор капитулира срещу Реал Мадрид в продължението на мача и за поредна година няма да триумфира в Шампионска лига със състава на "гражданите".

"Бяхме толкова близо. Играчите дадоха всичко от себе си, но не успяхме да постигнем целта си", каза той пред BT Sport. Имал съм тежки поражения в турнира, така че няма съмнение, че ни е трудно да го приемем. Не можем да отречем, че ни делеше съвсем малко до финала на Шампионска лига", сподели слисаният наставник след злополучния двубой. 

След като до 90-ата минута Ман Сити водеще с 5:3 в общия резултат, Гуардиола вероятно е очаквал, че футболистите му ще съхранят аванса си, дори и ако се вземе предвид способността на Реал да прави зрелищни обрати, както се и случи. И докато лидерите на Висшата лига не съумяха да подходят правилно в заключителните моменти, наставникът им може да съжалява за собствените си решения, заради които се стигна до този крах.

Позицията на Бернардо Силва

Новата позиция на Бернардо Силва като плеймейкър беше един от иновативните ходове на Гуардиола, най-вече защото ниският на ръст играч чрез техниката и бързината си успяваше до голяма степен да затруднява халфовете на противника Каземиро, Тони Кроос и Лука Модрич. 

Португалецът беше разположен заедно с Родри, а в някои моменти дори зад испанеца, тъй като Сити се опитваше да задържи топката в централните зони. Освен това за Каземиро беше по-трудно да се грижи  за плеймейкъра, което принуди бразилеца често да променя позицията си. В действителност португалецът изглеждаше  най-ефективен, когато стигаше до наказателното поле на Реал.

Спешна нужда от класически централен нападател

Наскоро испанският специалист предприе тактически рокади, които доведоха до драстична промяна в ролята на Габриел Жезус за отбора. Бразилецът прекара по-голямата част от сезона на десния фланг или чакаше на пейката за своя шанс да повлияе при негативен развой на двубоите. След като обаче бе на върха на атаката срещу Уотфорд, 25-годишният играч блесна с невероятни четири гола.

Бразилският национал се възползва от по централната си позиция, като отбеляза срещу Реал Мадрид във вълнуващата победа в първата полуфинална среща с 4:3 и също така прониза вратата на Лийдс през уикенда.

Във втория мач срещу Мадрид обаче Сити заложи на схема 4-1-4-1, която остави нападателя изолиран срещу мощното защитно дуо Едер Милитао и Начо Фернандес. Двамата успяха да ограничат до минимум набезите му, тъй като Жезус имаше съвсем малко докосвания до топката.

Изненадващо решение от страна на Гуардиола бе Фил Фодън да застане отляво, а в атака да действа бразилецът. Размяната на позициите им в най-ключовия момент от сезона породи дузина полемики. Това е ярък пример, че "гражданите" се нуждаят от нов офанзивен футболист, който да е поливалентен в мачовете.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Пеп Гуардиола изравни ужасяващ антирекорд на Жозе Моуриньо

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички