Зинедин Зидан и Джанлуиджи Буфон: Как кариерите им винаги се пресичат


Зинедин Зидан и Джанлуиджи Буфон: Как кариерите им винаги се пресичат
Снимка: Guliver/GettyImages

2684 0

Кариерите на Кристиано Роналдо и Лионел Меси ще бъдат винаги преплетени и запомнени така в хода на историята. Сходна обаче е ситуацията и при други двама легендарни футболисти - Зинедин Зидан и Джанлуиджи Буфон. 

Техният път почти винаги се е пресичал и макар Буфон все още да е в активната си кариера, а Зидан вече да се радва на треньорските си успехи, то за пореден път ще се изправят един срещу друг, този път на 1/4-финалите в Шампионска лига. От 1996 година насам двамата неизменно се срещат, като този път това може и да е последната им среща на терена. Буфон има последна възможност в своята кариера да сбъдне мечтата си и да вдигне трофей от ШЛ, докато френският специалист пък може да изведе Реал Мадрид до трета поредна титла от турнира. Нещо, което не е правено досега. 

През 2006 година Зидан пристига в Торино, докато Буфон тепърва започва да оставя своя отпечатък, но с екипа на Парма. Първата им среща е белязана с автогол на Зизу в полза на тима на Джиджи, припомня Marca.  Двамата са съотборници в Ювентус точно за 5 дни, докато Флорентино Перес не решава да инвестира рекордна сума в привличането на французина. 

Без да изминат и две пълни години Реал и Юве се изправят един срещу друг на полуфинал в ШЛ, като "бианконерите" излизат печелившата страна. През 2005-а отново отстраняват Реал - тогава в осминафинал, загубен първо с 0:1 в испанската столица, но спечелен с 2:0 след продължения в Торино. След това Берлин се превръща в сцена на поредния сблъсък между двамата, който Зидан си спомня със срам. Италия печели тогава 4-ата си световна титла, след като надви с 5:3 Франция след изпълнение на дузпи, а в редовното време и продълженията мачът приключи 1:1. Финалът бе последният двубой в легендарната кариера на Зидан, който обаче остави следа в него заради прословутия си удар с глава в гърдите на Марко Матераци и с изкарания червен картон.

След оттеглянето на Зидан, трябваше да чакаме 11 години, за да продължат двамата своето съперничество. През 2017 година Юве и Реал играят на финала в Кардиф в ШЛ, спечелен от "белия балет". Всички вярваха, че именно това ще бъде моментът на Буфон, в който най-накрая ще вдигне така желания трофей. Сега предстои да разберем дали просто е отложил мечтата си с една година...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички