Време е за зрелище: Ливърпул срещу Тотнъм в спора за шампион на Европа


Време е за зрелище: Ливърпул срещу Тотнъм в спора за шампион на Европа
Снимка: Getty Images/Guliver

3394 0

Тази вечер в 22,00 часа ще се състои най-зрелищното събитие в европейския футбол за 2019 година - финалът в Шампионска лига. Един срещу друг се изправят английските тимове Ливърпул и Тотнъм, като двубоя ще бъде предаван пряко по bTV Action. Можете да го следите НА ЖИВО и в Sportlive.bg.

За "шпорите" това е първо в историята им участие във финал на най-престижния европейски клубен турнир. Досега максимумът за тях в тази надпревара бе полуфиналът през сезон 1961/62. В по-ново време най-доброто им представяне е сезон 2010/11, завършила в осминафиналите. За Ливърпул това е шести опит да спечели трофея и шанс за втори трофей. В по-ново време най-доброто им представяне е от миналия сезон - 2017/18, когато мърсисайдци играха финал, но загубиха срещу Реал Мадрид.

Интересно е да се отбележи, че и двата тима достигнаха до финала, след като мнозина ги бяха отписали в полуфиналите. И Ливърпул, и Тотнъм, се класираха за решителния мач, осъществявайки големи обрати. Тимът на Юрген Клоп бе загубил първия мач срещу Барселона с 0:3, но в реванша победи с 4:0 и се класира за мача на "Уанда Метрополитано" в Мадрид. Тотнъм пък бе загубил първия мач срещу Аякс с 0:1, а в един момент в реванша губеше с 0:2, но успя да обърне мача и да победи с 3:2.

Това е едва вторият финал, на който ще спорят английски отбори. Единственият предишен случай бе през 2008 година на стадион "Лужники" в Москва, където Манчестър Юнайтед победи Челси с 6:5 след изпълнение на дузпи, след като продължението завърши 1:1. Главен рефер на тазвечершният двубой ще бъде словенецът Дамир Скомина, който е един от елитните европейски рефери, но през този сезон се забърка в два скандала по време на мачовете си в турнира на богатите. Подробности вижте в този материал.

По-голямото напрежение днес е за мениджъра на Ливърпул Юрген Клоп, който в кариерата си е стигал до 7 финала в различни турнири, в които е спечелил само веднъж, в Купата на Германия. Присъствието на Тотнъм във финала бе една от най-големите сензации в тазгодишната кампания на турнира и очакванията към "шпорите" не са толкова големи, колкото към техния съперник, изгубил битката за титлата този сезон в последния кръг, с 1 точка разлика от шампиона Манчестър Сити. "Хората смятат, че нашите шансове да победим Ливърпул във финала са както тези на пилота на Seat да излезе на пистата и да победи Хамилтън с Мерцедес", вместна аржентинският треньор преди мача.

За щастие на Почетино, той ще може да разчита на всички свои играчи, тъй като няма никакви проблеми с контузии. На линия за мача на сезона е и голмайсторът на тима Хари Кейн, който бе аут заради травма повече от месец и половина. Колегата му Клоп пък има само един контузен играч - Наби кейта. За мача в Мадрид той ще може да разчита на нападателя Роберто Фирмино, който не е играл пълноценно също от голям период време. Засеха не е ясно дали бразилецът ще бъде готов да излезе титуляр, или ще остане на пейката.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички