Това ли беше всичко от "най-добрия футболист на планетата"?


Това ли беше всичко от "най-добрия футболист на планетата"?
Снимка: Guliver/GettyImages

12498 0

"Кристиано Роналдо не заслужава Златната топка - Меси е в пъти по-добър от него", "Неймар е нищо без Меси", "Меси е от друга планета, няма друг като него"... и така нататък, и така нататък. Наслушали сме се на похвалите към звездата на Барселона, който безспорно имаше период, в който беше най-добрият на планетата и нямаше дори спор за това. В последните 3 години обаче това твърдение не само подлежи на дебат, но в моментите, в които Лионел Меси трябва да докаже своя статут, той просто изчезва...

Нямаше го през 2016 година, когато Атлетико Мадрид отстрани почти безпроблемно Барселона от Шампионска лига още на четвъртфинал, въпреки че изглеждаше така, сякаш именно каталунците ще са първият отбор, защитил трофея си в Шампионска лига. Нямаше го и през 2017 година, когато Ювентус направи за смях Барселона, и то точно след паметния обрат над ПСЖ на "Камп Ноу"...

Като стана дума за битките с ПСЖ... нали помните иконичната снимка на Лео пред феновете на Барселона след успеха с 6:1? Това беше най-доброто му изпълнение за вечерта, след като при немислимия успех на терена имаше само един футболист, който заслужаваше тази снимка - Неймар. Бразилецът единствен до самия край на мача не се отказа. Дори при гола на Кавани за 3:1, който изглеждаше, че е решил всичко в мача. Той не спря да се опитва, да пробива, да шутира... докато Меси вече се беше отказал. Неймар беше този, който вдигна отбора. Бразилецът беше този, който заши красивия гол от пряк свободен удар за 4:1. Той се нагърби с отговорността да изпълни дузпа в 90', след като Меси не искаше да има нищо общо с изпълнението. Неймар даде асистенцията за гола, който осъществи най-великия обрат в елиминационната фаза на Шампионска лига. И на Неймар му писна да е в сянката на Лео и премина при единствения отбор, който беше способен да му плати откупуващата клауза. Дали беше правилен избор - категорично не, защото ПСЖ поне в близките 10 години няма да има аурата, каквато имат тимове на Барселона, Реал Мадрид, Манчестър Юнайтед, Ливърпул, Ювентус, Байерн и още няколко отбрани европейски грандове. Но Неймар си тръгна, защото сам разбра - каквото и да направи на "Камп Ноу", овациите винаги ще са за Меси. Независимо заслужени, или не.

И така се стигна до реванша с Рома. Признавам си, че не успях да гледам първото полувреме, защото очаквах да е по-интересно на "Етихад" - все пак ставаше въпрос за Барселона с най-добрия играч на планетата в състава си. Реваншът след 4:1 трябваше да е протоколен. Пуснах мача малко преди гола на Рома за 3:0. И до края на мача най-добрият играч на планетата просто гледаше от близо отпадането на своя отбор. Не вярвах на случващото се и логично изгледах пълните 90 минути малко по-късно. И пъзелът се нареди.

Футболистите на Рома излязоха с ясната мисъл, че ще бранят честта си. Те "изядоха" терена в опит да стигнат поне до нещо срещу тази голяма Барселона и този толкова голям Меси. И пасивността на Лео и почти всичките му съотборници беше наказана жестоко от един тим с далеч по-малко възможности и далеч по-слаби индивидуални качества. Наблюдавах играта на Лео Меси, който в нито един момент не показа защо е №1 на планетата. Ла Пулга беше статист през всичките 90 минути на "Олимпико" и в нито един момент не демонстрира магията, която всички знаем, че носи в себе си. Моментите, в които той беше в центъра на вниманието, бяха при двата пряк свободни удара през първото полувреме. И това беше всичко от, повтарям, най-добрия футболист на планетата.


Към тези провали можем да добавим представянето му във финалите за Копа Америка с Аржентина, както и финала на Световното първенство през 2014 година. В голяма част от най-важните моменти в кариерата му Меси разочарова. Поредният крещящ случай беше срещу Рома, когато Лео се "покри". Само няколко дни по-рано той спря устрема на Леганес, който на "Камп Ноу" се опита да стигне до равен срещу непобедимата Барселона. Тогава Лео вкара в края на мача, оформяйки своя хеттрик. Но във вторник вечер, когато светлините блестяха най-ярко и всички очакваха вълшебстсвото на Меси да спаси Барселона, него го нямаше. И това не се случва за пръв път.

Ако днес трябваше да се гласува за Златната топка, Ла Пулга нямаше да е в челото на класирането. Не би трябвало да попадне дори в топ 3. В момента има двама лидери в подреждането - единият е обичаен - Кристиано Роналдо, който няма спирка, откакто настъпи 2018 година. Другият е може би ранният фаворит за наградата - Мохамед Салах. Меси има крещяща нужда от силно представяне на Мондиал 2018, за да си върне статута на "извънземен". Защото напоследък изглежда доста земен. Да, вероятно отново ще "нашари" вратата на Реал по  време на "Ел Класико", но това не е нещо, в което някой се съмнява. Сигурно ще вземе и наградата "Пичичи" в Испания. Но футболистите, които са определяни за най-добри, трябва да блестят в най-големите моменти. Лео не просто не беше над всички... той беше просто един от многото. И, ако на фланелката му не беше изписано името му, дори нямаше да го забележите.

Идва Световно първенство след точно два месеца. Лео, ще ни покажеш ли, че наистина си извън тази планета?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички