Ювентус се сбогува с голямата си мечта, а приказката на Аякс продължава и на 1/2-финалите в ШЛ


Ювентус се сбогува с голямата си мечта, а приказката на Аякс продължава и на 1/2-финалите в ШЛ
Снимка: Getty Images/Gulliver

16110 0

Голямата изненада в Шампионска лига е факт. Ювентус е аут от турнира, след като Аякс постигна победа с 1:2 в Торино и се класира на полуфинал. Първата среща в Амстердам завърши при резултат 1:1 и по този начин с общ резултат 3:2 холандският тим продължава да пише своята приказка в турнира.

"Бианконерите" откриха резултата чрез Кристиано Роналдо в 28', но Ван Де Беек върна надеждите на Аякс в 34'. След много силно второ полувреме и гол на Де Лихт в 67' холандският тим осъществи пълен обрат и заслужено се класира на полуфинал, където ще срещне победителя от 1/4-финалния сблъсък между Тотнъм и Манчестър Сити.

В началните минути Ювентус установи контрол върху топката, като веднага се ориентира към бързи атаки. В 4' "бианконерите" показаха добра идея, но подаването на Де Шилио не намери Дибала. В 11' се стигна до неприятна ситуация за холандците, като Ерик Тен Хаг бе принуден да напрани смяна. Нусар Мазрауи се контузи при опит да изчисти топката, а Далей Синкгравен влезе на негово място.

В 21' се стигна до първата голяма опасност и тя бе пред вратата на Шчесни. Дони ван де Беек достигна до отбита топка в наказателното поле, но я шутира твърде високо над напречната греда. Минута след това и Дибала отправи опасен удар, но Онана се намеси по блестящ начин. В 28' домакините откриха резултата. Пянич изпрати добро центриране от ъгловия удар и топката намери по перфектен начин Кристиано Роналдо, за който остана най-лесната за него работа, а именно да се разпише с глава. Попадението бе преразгледано от рефера за фаул срещу играч на Аякс, но такъв нямаше и то бе зачетено.

Радостта за италианския тим обаче не продължи дълго. Дони ван де Беек получи чудесен шанс вътре в наказателното поле и прати топката в мрежата. Намесата на ВАР бе напълно ненужна, тъй като играч на Юве покри засадата.

До края на полувремето играта бе напълно изравнена, но не стигна до повече опасности. В добавеното време Кристиано Роналдо стреля от фаул от около 30 метра, но топката се удари в стената, без да стигне до Онана.

В началото на втората част гостите създадоха две добри възможности. Първо Дони ван де Беек шутира мощно от воле в посока на вратата, но един от защитниците блокира опита му, а при последвалия корнер не застрашиха вратата на италианците. В 52' вратарят на Юве се превърна в големия герой с невероятно спасяване. След грешка на Пянич в центъра - Зиеш овладя тънко подаване в наказателното, но ударът му бе отразен брилянтно с една ръка от Шчесни.

Определено холандският тим се чувстваше много по-добре на терена през втората част. В 58' Дони ван де Беек нанесе силен удар от границата на наказателното поле. Опасният му опит, насочен под напречната греда, беше обаче блокиран отново Шчесни, който отново спаси отбора си. В 60' и черно-белите успяха да създадат опасна атака, благодарение на Роналдо, който се измъкна от двамата си пазачи и подаде към Мойзе Кийн, който замени Дибала. Малко обаче не достиган на младока и топката се удари във външната страна на мрежата.

В 63' Аякс организира поредна бърза и опасна атака, но в последния момент Пянич изчисти топката и предотврати почти сигурно попълнение. Защитата на Ювентус продължи да допуска прекалено лесно да се стига до опасности пред Шчесни и логично на показаното Аякс стигна до пълен обрат в 67'. Ласе Шьоне центрира от ъглов удар и намери по перфектен начин Матейс Де Лихт, който надскочи двама играчи на домакините и направи резултата 1:2.

 В 74' отново домакинската врата бе застрашена, след като Давид Нереш достигна до точен пас дълбоко в пеналтерията и опита да преодолее вратаря, но топката мина покрай вратата. Отборът на Аякс продължи да действа изключително офанзивано, без никаква мисъл да се прибриа в собственото си наказателното поле.В 80' Зиех вкара топката във вратата на Юве с елегантен удар, но попадението беше отменено правилно поради засада. В 90' домакините поискаха дузпа заради игра с ръка, но след консултация с ВАР такава не бе отсъдена.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ:

ЮВЕНТУС: Шчесни, Де Шилио, Ругани, Бонучи, Алекс Сандро, Джан, Пянич, Матюиди, Бернардески, Дибала, Роналдо

АЯКС: Онана, Мазрауи, Блинд, Де Лихт, Велтман, Де Йонг, Шьоне, Нереш, Ван Де Беек, Зиеш, Тадич

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Минаха само шест дни след мача в Амстердам, в който Аякс можеше и да спечели, а този период мина различно за двата тима. Ювентус пропусна да стане предсрочно шампион на страната, губейки от СПАЛ, а холандците разбиха Екселсиор с 6:2. Мачът бе помрачен обаче от контузията на младата звезда на тима Френки Де Йонг, чието участие в реванша довечера е под въпрос. Заради натрупани картони двубоя пропуска Талиафико.

Хубавото за Макс Алегри е, че в мача със СПАЛ той даде почивка на няколко важни свои играчи, сред които Кристиано Роналдо. Звездата на "бианконерите" доскоро бореше контузия и в Амстердам не беше в идеално физическо състояние. Аут за домакините са Джорджио Киелини, Хуан Куадрадо и Марио Манджукич, които са с травми. Даниеле Ругани и Емре Джан остават под въпрос.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички