С мача в Дортмунд УЕФА се изплю в лицето на футбола


С мача в Дортмунд УЕФА се изплю в лицето на футбола
Снимка: Guliver/GettyImages

2798 0

В навечерието на най-светлия християнски празник - Великден, станахме свидетели на целенасочена атака срещу автобуса на Борусия Дортмунд. За щастие, жертви няма, а единственият ранен е Марк Бартра. Но ужасът, който изживяха футболистите, не може да бъде изтрит толкова лесно, колкото се опитаха костюмарчетата в УЕФА, които съсипват най-обичания колективен спорт. Да, тези, които от Централата си в Швейцария взеха решение да се играе футболен мач, който трябваше да покаже цялата красота на играта. 24 часа след атентата срещу играчите на единия отбор. Безумие...

Често използваме израза "футболът не е просто игра", особено журналисти и фенове, за да покажем на света, че спортът е много повече от победи и загуби. Има емоция, има трепет, има здрав труд, възходи, падения. Футболът олицетворява всичко, което представлява света, въпреки че е "просто игра" за някои. И в този случай футболът показа най-лошото в нашето общество - алчността и сребролюбието.

В УЕФА и в телевизиите, които настояха двубоят да се играе, нямат оправдание за тоталната си липса на човечност. Независимо че мачът се изигра под мотото "заедно срещу терора", в ръководния футболен орган на никого не му хрумна, че 24 часа са прекалено незначителен времеви период, за да се възстанови човешко същество от такъв шок. Но всичко в името на парите. Ако мачът се беше изиграл по друго време, нямаше да има сериозни загуби нито за УЕФА, нито за телевизиите, излели милиарди, за да предават Шампионска лига. Но никой от тези с костюмите не вижда по-далеч от джоба си.

Футболът наистиниа е повече от игра, но не само в хубавия смисъл на тези думи. Парите са движещата сила в почти всеки един спорт на планетата, а това се вижда най-вече по европейските футболни терени. Дори в лицето на терора, единствената движеща сила на някои е "как да изкараме повече пари".

И както във футбола, така и във всяка друга сфера упорито ни показват с действията си - терорът и целенасочените атаки вече са нещо нормално. И хич не им пука кой как се чувства и какъв ужас е преживял... стига джобовете да са пълни...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички