Как Зидан едва не коства класирането на Реал в Шампионска лига?


Как Зидан едва не коства класирането на Реал в Шампионска лига?
Снимка: Guliver/GettyImages

2813 0

Реал Мадрид едва-едва се класира за полуфиналите на Шампионска лига. Изречение, което едва ли някой е предполагал, че може да изговори, а още по-малко да прочете, след като само преди седмица "белия балет" смаза Ювентус с 3:0, а освен това удари две греди и всичко можеше да е решено още в Торино. И въпреки това - "кралския клуб" изглеждаше с единия крак на полуфинал. Но Ювентус не се предаде, а Масимилиано Алегри разобличи тоталния тактически крах на Зинедин Зидан в 90-те минути на "Сантиаго Бернабеу".

Френският специалист допусна няколко ключови грешки в мача, които бяха наказани жестоко от ефективността в постройката на Ювентус, а единствено дузпата срещу Лукас Васкес спаси Зинедин Зидан от тежки, и най-вече заслужени, критики. Ето и част от грешките, които френската легенда допусна в мача:

1. Включването на Вайехо в титулярния състав

Младият испански бранител има нужните качества, за да се превърне в стълб в отбраната на Реал Мадрид. Но за мачове с магнитуд, какъвто носят тези в Шампионска лига, Хесус Вайехо не е готов. Той има едва 7  мача през целия сезон (включително срещата срещу "старата госпожа"), а освен това едва се завърна след контузия. С Рафаел Варан той има по-малко от 360 минути на терена, а в Ла Лига е изиграл точно 3 пълни двубоя. В защитата на Реал Мадрид цареше абсолютен хаос, от което страдаше сериозно цялостната игра на "белия балет". Ако Ювентус беше успял да генерира повече положения, твърде вероятно е да бяха паднали и още голове. Заради липсата на Рамос и контузията на Начо, Зидан беше длъжен да пусне Каземиро в центъра на защитата, а Матео Ковачич да стартира като титуляр в мача срещу Ювентус.

2. Постройката при центрирания на Ювентус

Марио Манджукич от година и половина редовно играе на позицията "ляво крило". Това становище заблуждава, защото Макс Алегри изповядва много проста тактика - когато атаката протече отдясно, топката да се центрира към далечната греда, където хърватинът да се възползва от височината си срещу десния бек на противниковия отбор и да стреля или свали топката с глава. И, въпреки че тази тактика често влиза в употреба за Ювентус, Реал Мадрид не беше готов за това. Първите два гола в мача паднаха по идентичен начин, и то с употребата на тази семпла, но ефективна тактика - центриране към Манджукич, който е пазен от най-ниския на терена - Даниел Карвахал. Не може да става дума, че защитникът е виновен за головете. Виновен е треньорът, който дори след след гола във 2' не внесе корекция. Чак на почивката Зидан внесе необходимата корекция и Карвахал получаваше помощ в наказателното поле, но след 0:2 с два идентични гола грешката на Зидан можеше да коства твърде, твърде много.

3. Липсата на Карим Бензема

За непознатите със стила на Реал Мадрид, ще кажа, че френският таран е ключов футболист, който осигурява сериозни пространства за Кристиано Роналдо. Играта на Бензема извън наказателното поле е безпогрешна - той комбинира отлично с халфовете, а благодарение на бързината си може да атакува силно и по крилата. Обикновено ангажиран с опазването му е централен защитник, което отваря повече пространства за Роналдо, който да намира точното място, където да се пласира. Ролята на Бензема е подценявана и, въпреки че този сезон е слаб пред гола, силните му изяви извън наказателното поле са причината той все още да е ключова фигура в схемата на Реал Мадрид. И това се усети - за Роналдо нямаше почти никакви пространства, а на моменти Кристиано трябваше да изпълнява именно неговата роля. Португалецът се справи и дори създаде няколко отлични положения и осъществи бързи комбинации със съотборниците си, но това го принуждаваше да е извън наказателното поле. Там трябваше да е Гарет Бейл, но уелсецът се оказа още една от грешките на Зинедин Зидан.

4. Ролята на Гарет Бейл

В съботния следобед уелският футболист беше най-добрият играч на Реал Мадрид в дербито на испанската столица срещу Атлетико. Бейл се вихреше по лявото крило и се представи изключително добре. Той даде асистенцията за гола на Роналдо и беше постоянна заплаха за съперниковата врата. Очевидно той се чувства отлично отляво на нападението и вече няколко пъти демонстрира именно това по време на сезона - оптималната му позиция е по лявото крило. Зинедин Зидан му гласува доверие и за реванша срещу Ювентус, но специалистът тотално сбърка позицията му. Той започна отдясно на нападението, а ролята му трябваше да е малко като тази на Карим Бензема, и малко като тази на Кристиано Роналдо. Объркахте ли се? И Гарет Бейл действаше объркано, припряно и изобщо не играеше със самочувствие в странната роля, която му беше поставена. Бейл се изгуби в странните задачи, които му бяха възложени, а Зидан призна грешката си, изваждайки го още на почивката. Причината обаче не е в качествата на уелсеца, а в ролята, която му беше отредена от Зидан.

5. И все пак победа

Зидан определено заслужава слаба оценка за представянето си през първото полувреме и подготовката си за мача. Въпреки това на почивката той внесе нужните корекции, а Реал Мадрид изглеждаше като по-добрият отбор. Той показа, че е един от най-добрите специалист, що се отнася до решения, които се взимат по време на мачовете. Смяната в постройката, пускането на Асенсио и Васкес, както и трагичния в мача Каземиро, бяха отлични решения на Зидан, който овладя играта в центъра и успя да спре атаките на Ювентус. Като изключим грешката на Навас, Ювентус създаде само едно положение през вторите 45 минути и това се дължи на отличните промени от страна на френския специалист. Дори те обаче не могат да заличат впечатленията от мача, а именно - Масимилиано Алегри даде категоричен тактически урок на по-младия си колега.

Автор: Иво Вецев, главен редактор на Sportlive.bg

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички