Головете, които помогнаха на Тотнъм да стигне до финал в Шампионска лига


Головете, които помогнаха на Тотнъм да стигне до финал в Шампионска лига
Снимка: Getty Images/Gulliver

1669 0

До финала в Шампионска лига остават броени часове, след който ще разберем кой ще бъде новият носител на най-ценния трофей в клубния футбол. Никой, дори и феновете на Тотнъм, едва ли бяха предвидили, че техният любим отбор ще бъде на финал и ще играе срещу Ливърпул в английски финал.

От всички топ 5 първенства в Европа – Тотнъм бе единственият тим, който не привлече нито едно ново попълнение през последните два трансферни прозореца. Въпреки това Маурисио Почетино и „шпорите“ показаха, че и без скъпи попълнения може да се стигне до най-високото ниво. Английският тим бе на няколко пъти на косъм от отпадане, но играчите показаха, че имат достатъчно характер, който да им помогне да се измъкнат и от най-сложните ситуации. Дори, когато трябваха три гола срещу Аякс в Амстердам само за едно полувреме - Лукас Моура и компания показаха, че няма невъзможни неща във футбола.

Тотнъм попадна в много трудна група заедно с отборите на Барселона, Интер и ПСВ АЙндховен, а началото не бе никак обещаващо. В първите си три двубоя лондончани спечелиха едва 1 точка, като в тях се стигна до загуби от Барселона и Интер. Отборът на Маурисио Почетино обаче отговори подобаващо и след 7 точки в последните 3 двубоя си осигуриха второто място след Барселона. Именно затова и един гол от груповата фаза се вяява като един от най-важните за англичаните, тъй като финалът в Шампионска лига можеше да се окаже само поредната мечта. Тотнъм и Интер вървяха ръка за ръка в класирането, като двата тима си размениха по една победа в преките сблъсъци.

В последния мач „шпорите“ просто трябваше да отговорят на резултата от срещата на Интер, което не изглеждаше толкова лесно, колкото звучи. Грандът от Милано бе домакин на ПСВ, докато Тотнъм гостуваше на „Камп Ноу“. До 73-ата минута на двата мача и Тотнъм, и Интер губеха. Малко след това обаче Мауро Икарди изравни на "Джузепе Меаца" и  "нерадзурите" бяха на второто място. Героят за Тотнъм Лукас Моура вкара за 1:1 в 85-ата минута и в крайна сметка изпрати своя отбор към елиминациите.

В един от най-вълнуващите двубои за сезона между Манчестър Сити и Тотнъм пък Фернандо Йоренте стана автор на може би едно от най-важните си попадения. Срещата завърши 4:3 в полза на „гражданите“, но заради загуба в първия мач отпаднаха от напдпреварата. Именно Йоренте отбеляза третия гол за Тотнъм в 73-ата минута, но той породи много, много полемики за редовността му. Огромни бяха претенциите, че играчът е отбелязал гола с ръка, но въпреки намесата на ВАР, той бе зачетен. Мнозина вярват, че реферът Джунеит Чакър е бил подведен, тъй като не е имал възможността да изгледа записи от всички камери на стадиона и изгледал подвеждащи повторения. Едва ли някой в Тотнъм вече се вълнува от този факт, след като вече е толкова близо до трофея...

От първия двубой срещу Сити и Гуардиола – „шпорите“ със сигурност ще запомнят два момента. Първият е контузията на голамсйтора на тима Хари Кейн, който го извади от следващите двубои. А вторият е попадението на Хьон Мин Сон, което се оказа изключително важно, предвид драмата във втория двубой, а и бе доста красиво. В 78-ата минута Тотнъм стигна до гол чрез корейската си звезда, който изскочи отляво, достигна топката на аутлинията, върна се назад и след завъртане успя да преодолее Едерсон, като топката мина под плонжа му. А дали някой от изброените отново ще се превърне в герой и срещу Ливърпул - предстои да разберем...

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички