Големите промени в Шампионска лига, които искат грандовете, за да останат


Големите промени в Шампионска лига, които искат грандовете, за да останат
Снимка: Getty Images/Guliver

2454 0

Създаването на нова европейска "Супер лига", в която да участват най-големите и богати клубове на Стария континент, заплаша властването на Шампионска лига и по този повед в Нион тази седмица ще се съберат представители на най-влиятелните клубове, за да бъдат обсъдени кардинални промени във формата на най-комерсиалния клубен турнир.

Срещата между представители на УЕФА и клубовете ще бъде неформална, но целта е именно да бъдат разгледани предложенията на грандовете за промени. Основната е свързана с това Шампионска лига да се превърне в надпревара, в която се създават супер групи, от които да има изпадащи, които да отстъпват място на отбори, които се представят по-добре.

Идеята е да се увеличат интересът и парите, които клубовете печелят, а мачовете могат да бъдат преместени да се играят дори през уикенда. Разбира се, това ще ограничи сериозно достъпа на средните и малки европейски клубове в турнира.

Другата голяма идея е финалът да се играе извън пределите на Стария континент. Вариантите са два - САЩ и Азия, където пазарът е много голям и това ще доведе до колосално увеличение както на парите за ТВ права, така и на тези от фен артикули на самите клубове.

Каквито и промени да бъдат въведени, най-рано ще бъдат приети през 2024 година. Дотогава настоящите правила са фиксирани, а финалите ще се играят в Европа. Междувременно в Испания също готвят революционни промени и мачове, които да се играят извън Европа (вижте подробности тук).

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички