Бягство от идентичността - 5-те фактора, които провалиха Сити срещу Ливърпул


Бягство от идентичността - 5-те фактора, които провалиха Сити срещу Ливърпул
Снимка: Gulliver/GettyImages

2288 0

Една от най-старите футболни сентенции гласи: "Един отбор играе толкова, колкото му позволи съперникът". Тя важеше до голяма степен по време на разгромния успех на Ливърпул срещу Манчестър Сити в Шампионска лига. Мърсисайдци изиграха впечатляващ двубой на всеки фронт срещу машината на Хосеп Гуардиола и записаха една от най-впечатляващите си победи в ерата на Юрген Клоп на "Анфийлд". Но резултатът можеше да е по-различен, ако не бяха грешките, които допусна най-вече Хосеп Гуардиола по време на двубоя.

Докато Ливърпул играеше най-силните си 90 минути през сезона, "гражданите" изглеждаха в ужасяваща форма, въпреки че са най-доминиращият отбор във Висшата лига, който в Англия са виждали от "непобедимите" на Арсенал насам. Но в сряда вечер Гуардиола и компания не се справиха изобщо, а в SportLive.bg отделихме 5 фактора за това, което се случи с бъдещия шампион на Англия:

Хосеп Гуардиола

Каталунският специалист затвори устите на критиците си с втория сезон, начело на Манчестър Сити. Той изгради една страхотна машина, която всява страх у почти всеки съперник. За пореден път обаче той разочарова срещу Юрген Клоп - точно така, както го правеше в Байерн. Германецът има сравнително проста тактика срещу отбори, които доминират във владението на топката: "Пресирайте и владейте топката, но минем ли центъра, ще ви вкараме" - това е най-лесният начин, по който може да бъде описана. И Гуардиола не беше подготвен за това. Вместо да усили натиска по крилата, той на моменти поставяше там вече бавния Давид Силва. Стърлинг беше оставен на пейката, а Салах беше освен да играе "един срещу един" срещу Лапорт. Дори най-добрите защитници не могат да спрат египтянина в подобна ситуация, но през цялото първо полувреме той действаше свободно до момента, в който не се приближи до наказателното поле. А това е твърде късен момент, в който да покриеш Салах. Пеп го знае, но не беше подготвил отбора си добре в дефанзивен план. В нападение Сити бяха кръгла нула, след като загубиха скоростта по крилата с оставянето на Стърлинг на пейката, за сметка на владението на топката чрез Гюндоган. Е, "гражданите" държаха топката. Но допуснаха 3 гола без да създадат реални голови положения.

Липсата на скорост

Оставянето на Стърлинг очевидно беше грешно решение. Андрю Робертсън можеше спокойно да се включва в атака и се представи на страхотно ниво в мача, тъй като освен Уокър никой не го тормозеше в защита. Лирой Сане пък имаше страхотни проблеми с Тренд Александър Арнолд и беше крайно неефективен. Тъй като той беше и единственото реално крило на терена за Сити, защитата на Ливърпул лесно се ориентира към играта му и във всеки един момент трима души внимаваха за действията му. В момента, в който Стърлинг се появи, играта на "гражданите" изглеждаше далеч по-опасна. Но вече беше твърде късно. Липсата на скорост в 2/3 от мача се оказа решаваща за тежкото поражеие.

Липсата на Агуеро

Най-резултатният играч на Сити получи контузия преди мача и нямаше как да играе срещу мърсисайдци. И това се усети. Сане и Жезус нямат същата химия, с която комбинират аржентинецът и германецът, а вниманието, което трябва да се отдаде на Агуеро, когато е в наказателното поле, щеше да освободи далеч повече пространства за Сане, Силва и Де Бройне. Жезус все още не е готов за мачове от подобен характер и показа това наглед, след като в сериозни периоди от времето Сити изглеждаше с човек по-малко на терена заради неговата пасивност. В мачове от тази фаза всеки отбор има нужда от най-добрите си играчи. И, ако един от лидерите липсва, това може да наклони везните в обратната посока. Точно това се случи и на "Анфийлд".

Компани и Гюндоган

Венсант Компани така и не успя да нагоди играта си към бързите атаки на Ливърпул. През първото полувреме играта на капитана беше изключително слаба, като носи вина поне за 2 от 3-те гола във вратата на Едерсон. Но помощта, която защитата трябваше да получи от халфовата линия, така и не присъстваше на терена. Гюндоган не вършеше добре дефанзивните си задължения и често оставяше Фернандиньо да се справя сам с бързите подавания, които си разменят футболистите на Клоп при контраатака точно преди навлизането в пространството пред наказателното поле. Компани остава световна класа, но има нужда от помощ от халфовата линия - такава той така и не получи.

Бягството от идентичността

Идеята на Хосеп Гуардиола в мача беше ясна - да овладее играта в средата на терена, да ограничи контраатаките на Ливърпул и да стигне до положителен резултат в първия мач. Но в опита си да блокира силните страни на Ливърпул, Манчестър Сити изигра 90 минути на "Анфийлд", които бяха много далеч от облика, който отборът показваше почти цяла година. Свикнали сме да виждаме тимовете на Гуардиола да владеят топката, но този състав на Сити се отличаваше с острота и скорост. Пеп се лиши от тези два фактора, за да усили дефанзивната част от играта, но планът му определено не проработи. Гюндоган не беше ефективен в защита. Кевин де Бройне беше изнесен пред защитата през цялото първо полувреме - ход, който изуми и най-верните привърженици на Гуардиола. Давид Силва се "луташе" в ролята си на крило/плеймейкър/нападател от втора позиция. Сити не излезе със своите облик и идентичност на "Анфийлд". И Клоп наказа това. За пореден път срещу Пеп.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички