5 неща, които научихме в Шампионска лига през тази седмица


5 неща, които научихме в Шампионска лига през тази седмица
Снимка: Guliver/GettyImages

2608 0

Sportlive.bg следи внимателно случващото се в Шампионска лига, като всяка седмица ще прави кратки анализи за нещата, които са ни направили впечатление след изиграването на мачовете. Тази седмица имаше изключително интересни осминафинални битки, като насочваме вниманието си към тях.

1. Който и да отпадне от двойката Сити - Монако, турнирът ще загуби сериозна доза атрактивност

Едва ли можем да говорим за подобна липса във финалните етапи на най-комерсиалния клубен турнир, но ето че го правим. Манчестър Сити и Монако изиграха спиращ дъха двубой с 8 гола, 3 пълни обрата, красиви изпълнения, 10 жълти картона и много, много драма. Двата тима се вкопчиха един в друг от първата до последната минута и никой не можеше да отлепи очи от екраните.

Два отбора, с атакуваща философия, които играят с високо изнесена защитна формация, бързи подавания (особено Монако). "Гражданите", водени от модела на Пеп за тотална доминация, срещу "монегаските", практикуващи убийствени контраатаки, водени от преродения Фалкао. Който и отбор да отпадне след две седмици, Шампионска лига ще загуби. А с това и феновете. Наистина жалко, но това са рисковете, когато толкова рано в турнира се паднат два от най-непредсказуемите отбора през година.

2. Атлетико Мадрид има неочакван проблем

Когато спечелиш като гост в елиминационна фаза, и то с два гола, малко са тези, които биха говорили за проблеми. Не и ние в Sportlive.bg, след като водената от Диего Симеоне селекция допусна два гола при визитата си на Байер Леверкузен. Единствено Моя и многото пропуски на "аспирините" лишиха германският тим от още голове, а победата с 2:4 на испанския тим е колкото убедителна, толкова и разкриваща какъв е основният проблем в Ателтико през този сезон - защитата. Най-силното оръжие през последните 5 години на "дюшекчиите" в момента е тяхната ахилесова пета. Стефан Савич до ден днешен остава необяснимо решение в състава на "дюшекчиите", а когото Диего Годин го няма на терена, неговото присъствие в игра носи още повече минуси на миналогодишния финалист. Симеоне бързо трябва да измисли решение на този проблем, защото в следващата фаза ще стане още по-трудно за защитата на тима.

3. Ювентус без Погба е още по-внушителен

Очаквахме много неща от дербито Порто - Ювентус, но най-малко предполагахме, че "бианконерите" ще бият толкова рутинно, и то срещу отбор, който се завърна в елиминационната фаза на турнира. Да, "драконите" бяха с човек по-малко, но Ювентус остави малко съмнения за това как би се развил двубоя при 11:11 на терена. Което ни кара да се замислим... липсва ли наистина Погба на "бианконерите"?

Отговорът е, поне до момента, "не". Италианският гранд беше готов от самото начало да се справи с липсата на Погба, като ръководството знаеше, особено след лятото на 2015 година, че френският национал няма да остане в Торино. Миралем Пянич се вписва все по-добре в селекцията на Макс Алегри. След травмата Маркизио изглежда навлиза в оптимална спортна форма и по всяко време може да се разчита на него. Сами Кедира играе най-силния си сезон след преминаването от Реал в Ювентус, а скамейката на италианския тим е дълга и, най-вече, приспособима към различните тактически прийоми на Алегри. Пауло Дибала обаче е Х-факторът за това Погба да не липсва, след като през настоящия сезон се нагърби най-вече със свързването на халфовата линия с нападението и, до момента, се справя повече от отлично в ролята си на (понякога не до там) скрит плеймейкър.

4. Никога не подценявайте Лестър

Очевидно и в Европа имат нужда от време, за да научат урока, който през миналата година болезнено научиха Сити, Юнайтед, Челси, Арсенал и кой ли още не в Англия - Лестър не трябва да бъде подценяван. През настоящата кампания във Висшата лига всеки отбор излиза пределно мобилизиран срещу Лестър, което е и причината "лисиците" да се намират пред зоната на изпадащите. Но в Европа не е така, а поредното доказателство е Севиля.

Цял мач "рохибланкос" доминираха така, както рядко доминират дори на испанската сцена. Имаха куп положения, дори изпуснаха дузпа. И в момента, в който поведоха с 2:0, просто се отпуснаха и бяха наказани - една добра атака, малко по-бавни действия в защита и гол на чужд терен за Лестър. Така задачата на Севиля става малко по-трудна в реванша. Очевидно испанският тим, 3-кратен пореден победител в Лига Европа, е по-класният от двата клуба, но още едни 30 минути като тези на "Рамон Санчес Писхуан", и Лестър може да е в топ 8 на Европа.

5. Бъдещето на футбола е в добри ръце

Има много "вайкания" сред футболните фенове за това какво ще стане, когато Меси и Роналдо се откажат от футбола. Има притеснения, че играта няма да е същата и ще загуби от блясъка и популярността си. В следващите редове ще изброим няколко играчи, които блестяха само през тази седмица в Шампионска лига и са на възраст между 18 и 25-годишна възраст:

Пауло Дибала, Марко Пяца, Андре Силва, Демарай Грей, Бенямин Хенрикс, Юлиян Брандт, Вендл, Бернд Лено, Яник Караско, Саул Нигес, Антоан Гризман, Фабиньо, Бенямин Менди, Джибрил Сидиме, Тимуе Бакайоко, Тома Лемар, Бернардо Силва, Килиан Мбапе, Джон Стоунс, Кевин де Бройне, Лирой Сане, Рахийм Стърлинг.

Не е зле, а?

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички