В Казахстан увесиха нос: Мъри ще ни напусне, какво ще правим?!


В Казахстан увесиха нос: Мъри ще ни напусне, какво ще правим?!

1269 0

В Казахстан феновете на футбола са много тъжни и причината е страхът им местният футбол да не загуби българския треньор Станимир Стоилов. Договорът на специалиста с тамошния Астана изтича в края на сезона и в страната са на мнение, че той няма да преподпише. Според тях Стоилов ще си търси друго, по-силно първенство, където ще му и плащат по-добре.

Мъри пое Астана през юни 2014 година и същият сезон изведе тима до титлата. През следващата година повтори успеха и успя да вкара тима в групите на Шампионска лига, за първи път в историята на футбола на Казахстан. На свой терен Астана не загуби нито един мач - 2:2 с Галатасарай, 0:0 с Атлетико (Мадрид) и 2:2 с Бенфика.

От участието си в най-силния европейски клубен турнир казахстанците прибраха 16 милиона евро, а след 1:1 в истанбул с Галатасарай българинът се съгласи да удължи договора си с 2 години. Въпреки че тогава е имал по-привлекателни оферти от Катар и Китай.

На 31 декември 2017 г. договорът на Мъри с клуба изтича, а за евентуално продължение не се чува нищо. Съобщава се, че в столицата ще направят всичко възможно, за да задържат бившия треньор на Левски и Ботев, след като и през този сезон той записа успехи: изведе тима до групите на Лига Европа и е на път да спечели четвърта поредна победа в шампионата.

Въпреки всичко, Стоилов може да отиде в друго първенство, пише vesti.kz. Ето защо - треньорът може би просто се е уморил. Вече 4 г. работи в Астана, а пък другите кандидати да работят с него му предлагат по-сериозни финансови възнаграждения. "Кой нормален треньор не иска да печели повече, а и да се пробва в по-силна лига?'.

Изданието пише още, че една от причините за напускането на Мъри може да стане лошата футболна инфраструктура в страната. Той наричал повечето терени в Казахстан "градини" и лошото е, че в последно време никой клуб не си е подобрил инфраструктурата.

"За Астана и за нашето първенство ще бъде успех, ако в столицата задържат българския треньор, като му обещаят да развият клубната инфраструктура и да продължат да канят квалифицирани футболисти за сериозни задачи", пише медията.

Отбелязва се, че казахстанският футбол вече е загубил друг качествен треньор, също българин - Димитър Димитров-Херо.

"Загубата на Стоилов ще бъде още по-болезнена. Нали с него са свързани всички последни успехи на казахстанския футбол на клубно ниво. А и треньорите от България просто се оказаха по-силни от колегите си от Русия и Украйна. Резултатите говорят сами по себе си", се казва в материала.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички