Твореца на Бундеслигата


Твореца на Бундеслигата
Снимка: Getty Images/Guliver

1904 0

Изминаха девет години, откакто Димитър Бербатов напусна “Байер” (Леверкузен), но в Германия още тачат българския нападател. Немското списание “11 фройнде” публикува портрети на последните “истински типове във футбола” - такива като Джордж Бест, Златан Ибрахимович и Джоуи Бартън. Според авторите Бербатов има гарантирано място сред тях и очеркът за него е озаглавен “Творецът”.

Явно не са избледнели спомените от изявите на “деветката” с екипа на “Байер”, където той прекара пет години (2001-2006) и в 154 мача вкара 68 гола. В последния си сезон в Бундеслигата българинът заби 21 попадения и даде 9 асистенции, като стана реализатор №2 след Мирослав Клозе (“Байерн” - 25 гола, 14 асистенции).

Вратарят Ханс-Йорг Бут от “Байер” (Леверкузен) беше казал, че на тренировка може да гледа с часове своя съотборник Димитър Бербатов. И кой може да оспори тези думи? Никой не се отнасяше с топката толкова внимателно като него, никой не я укротяваше толкова елегантно от въздуха след 60-метрови подавания.

Когато гледахме българина в най-добрите му дни, имахме чувството, че може безкрайно да жонглира с какъвто предмет му подадеш - ваза от китайски порцелан, новородено слонче, а вероятно и с дъждовните капки. Дори паве да му подхвърлиш, щеше да го поеме на гърди и със задна ножица да го изпрати там, където трябва.

Бербатов вкарваше голове, които изглеждаха, сякаш сам ги е измислил специално за играта плейстейшън - със задна ножица, с петичка, с външен фалц. В златното си време той беше като “Байерн” днес. Показваше една игра, която всички наричат футбол, но неговата беше коренно различна от тази на останалите, превежда "Труд".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички