Стоичков разкри защо Реал никога няма да е като Барселона


Стоичков разкри защо Реал никога няма да е като Барселона
Снимка: Getty Images/Guliver

1861 0

Христо Стоичков е известен освен с футболните си качества и с пиперливия си език, на който най-често става жертва Реал Мадрид. В последно време, обаче, каза и ласкави думи за тях покрай защитата на трофея в Шампионска лига, както и завоюваното отличие в Примера. 

Говоря от тъга. С половин уста. Заслужили са, няма какво да си кривим душата. Играха най-добре. Спечелиха шампионата на Испания, спечелиха Шампионска лига, но никога не могат да стигнат нивото на Барселона", заяв Стоивчков в предаването "Код спорт".

"Трябва да си избият от главите мисълта, че са най-добрият отбор в света. През живота си не могат да спечелят шест купи една след друга. Няма шанс! Може ли да чакаш 59 години, за да станеш шампион на Европа и на Испания? Трябва да си толкова нагъл, за да мислиш, че си най-добрият! Те и с моето поколение не могат да се сравняват и да станат четири пъти шампиони на Испания. Как да станат? Няма шанс. Само могат да сънуват някакъв филм, че са най-добрите. Индивидуално имат добри футболисти. Това, че станаха три пъти в последните четири години европейски шампиони, не значи, че са най-добрият отбор в света. Нивото, което Барселона показа от 1990 година насам е много ясно и точно – кой колко пъти е бил шампион, колко пъти са се вдигали купи", продължи в типичния си стил българската легенда. 

Относно новия наставник на каталунците Ернесто Валверде: "Един много подготвен треньор. Момче, което е минало през отбора на Барселона. Били сме заедно в първите ми години в Барселона. След това той се завърна в Билбао. Подготвено момче за големите битки по простата причина, че когато тръгна да се занимава с футбол при него беше много трудно, защото в Билбао има само баски и няма чужденци. Те не използват други футболисти, а само от техния регион. Това го прави още по-зрял и още по-трудолюбив да работи с юношеския футбол, за да може някои от тези деца да стигнат в първия отбор.

Имаше големи успехи с Олимпиакос – стана два пъти шампион на Гърция. След това се върна в испанското първенство. Мисля, че последните четири години Билбао играе един приличен футбол, който радва много хора. Взеха Суперкупата на Испания, а да победиш Барселона с 4:0 в първия мач не е току-така. Има много идеи и се надявам, че Ернесто ще направи всичко възможно да направи този отбор още по-зрял с новите футболисти, които предполагам, че Барселона ще вземе. И това, което миналата година не можаха да постигнат, да го направят тази".

Според Стоичков това няма да  последната година на „тризъбеца“ Неймар, Меси и Суарес. "Не, сигурно ще има още най-малко две години.Уникален е целият отбор. Не може да делим кой е по-добър, а другите да са само пълнеж на този тим. Тактично зрял отбор, идеите какво прави всеки футболист са много ясни, движението по терена, задържането на топката е голям критерий, усещат кога трябва да играят на контраатака... Тези неща не са от вчера и от днес. С години са тренирани и децата в школата го правят едно към едно. Поколението на Шави, Пуйол, Виктор Валдес, Иниеста, Меси, Боян, Педро, Пике, Джовани и Джонатан Дос Сантос, Марк Бартра е излязло от академията. Барселона е вложила в тях, но колко спечели? Някои футболисти ги продадоха и то на добра цена. Затова си позволяват да отворят бронираната каса, да изкарат пари, за да може да вземат футболисти на цените на днешния спортен пазар. Футболисти за 50, 60, 80 милиона евро. В днешния футбол това преобладава. Да кажем, че аз имам повече пари и ще взема този. Окей, но ще ти трябва ли този човек, ако го взема за 80 или 100 милиона? Каква ще бъде ползата ми не като треньор, а като колектив? С какво ще го подобри? Този футболист дали ще оправдае дадените за него пари? Никога не бих си позволил да дам 100 милиона за футболист! Никога!

Това е подигравка с нашия спорт! Ще дам само два примера в българския футбол – Данчо Лечков и Красимир Балъков. Колко ще струват на днешния пазар? Колко ще струва Ромарио? Роберто Баджо? Айде, да не кажа аз колко ще струвам, защото онези от „Сухата река“ ще кажат: „Гледай го пък този…“ Колко ще струва Любо Пенев? Митко Бербатов? Мартин Петров? Виждаме, че последният голям трансфер в нашия футбол е Георги Миланов – четири милиона. Говори се, че Ивелин Попов също може да бъде трансфериран от Спартак (Москва) в друг отбор. Предполагам, че 10-15 милиона ще струва това момче. Ивайло Чочев за два милиона, Симеон Славчев за два милиона и нещо".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички