Погнаха клуба на Ясен Петров - измолил си победа с даоистки ритуал


Погнаха клуба на Ясен Петров - измолил си победа с даоистки ритуал
Снимка: Getty Images/Gulliver

1515 0

Българският треньор на китайския елитен Хенан Жиани - Ясен Петров, се забърка в неприятности покрай клуба. Китайската футболна федерация е започнала разследване срещу неговия клуб, заради това, че е прибягнал до даоистки ритуали, за да се опитат да спечелят мач от първенството, измолвайки благоволението на боговете.

Така петнадесет даоистки монаси са били поканени от феновете на отбора да се помолят на терена на стадиона, за да измолят добър резултат по време на мача с Шандонг Луненг.

Със, или без божествена намеса, Хенан Жиани успя да спечели с 2:1, което бе първата им победа в 8 мача. Това е предизвикало полемика сред китайските фенове и е накарало федерацията да критикува действията на клуба. Лидерите на клуба твърдят, че не са организирали ритуала, пише cooperativa.cl.

"Футболното игрище не е религиозно място и упражняването на такива дейности на обществени игри не е нито подходящо, нито съвместимо с имиджа на професионалния футбол", се казва в изявление на федерацията.

Хенан Жиани се бори да остане в Първа дивизия, като при 4 мача до финала на първенството се намира на пето място отдолу-нагоре, на 8 точки от изпадането.

В даоисткият ритуал монасите изгарят тамян върху олтар, покрит с жълта покривка, украсена с банери, заявяващи, че "желанието на Бог е Жиани да спечели".

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички