Охранител и продажба на бургери спасили кариерата на Стенли в Шотландия


Охранител и продажба на бургери спасили кариерата на Стенли в Шотландия
Снимка: БГНЕС

8411 0

Легендата на българския футбол Стилиян Петров даде изключително любопитно интервю пред Греъм Хънтър, в което разказа подробно за старта на кариерата си на Острова. Както е известно, бившият български национал премина в Селтик през 1999 година от столичния ЦСКА. Най-големият му проблем пък е бил свързан с факта, че не е знаел английски.

За всеки футболист е важно да владее езика, на който се говори в съблекалнята, за да може да се аклиматизира възможно най-бързо. Първоначално обаче роденият в Монтана футболист не е знаел и една думичка.

Този проблем е намерил своето разрешение, благодарение на един от охранителите на стадиона в Глазгоу - Брайън Уилсън. Петров се е опитал да му обясни какъв е проблемът (неуспешно), но въпреки това Уилсън е измислил страхотен начин да помогне на нашия сънародник - първоначално като негов личен шофьор.

"Започнахме с най-елементарните неща. Той ме побутваше и казваше „лакът“, след това „рамо, коляно, бедро“ и аз пишех тези думи", спомня си Стенли.

При всяко следващо пътуване Петров се опитвал да завърже някакъв смислен разговор с новия си приятел, като в свободното си време дори започнал да гледа английски филми, за да научава готови фрази.

"Един ден бяхме навън и исках да ям. По това време той имаше една каравана за бургери, която се ръководеше от жена му. Изведнъж Брайън ми каза - „Ще те науча нещо, ще ти бъде интересно. Това което се случи бе, че ме закара в караваната. Хората идваха и правеха поръчки, казвайки „може ли от това“, аз гледах и разбирах", спомня си Петров.

"Така учех езика, защото нямаше как да ходя на уроци. Така започна всичко. Винаги съм знаел, че трябва да науча езика, за да мога да разбирам разборите, да бъда част от съблекалнята. Защото ако не полагаш усилия, биваш изхвърлен", допълни бившият ас на ЦСКА, Селтик и Астън Вила.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички