Български национал показа, че има играчи, готвещи се неуморно за живота след футбола


Български национал показа, че има играчи, готвещи се неуморно за живота след футбола
Снимка: Оф. сайт на Арсенал (Тула)

9905 0

Българският национал Георги Костадинов изуми феновете на клубния си тим Арсенал (Тула), когато разказа, че почти дипломиран юрист и разкри, че понякога учи по 6-7 часа на денонощие. Полузащитникът разкри, че произлиза от семейство на интелигентни хора и че в бъдеще смята да стане спортен агент или мениджър. Откровенията българинът направи за популярното руско издание "Чемпионат".

"Моите родители са образовани хора. Майка ми е учителка, баща ми - адвокат. Мама стана директор на училището, в което учих до 14 години. След това преминах в една от най-добрите гимназия в Бургас със засилено изучаване на английския език. На приемния изпит изкарах високи оценки и постъпих в юридическия факултет на Софийския университет - най-добрият в страната. Обикновено тази специалност се учи 6 години, но, тъй като съм български национал, при мен тя продължава 8 години. Дадоха ми две допълнителни години, за да се подготвя за държавния изпит, той ще бъде тази пролет. Ако го взема, ще получа диплома".

"При приемането ми държах тестове по история и литература. Историята много ми харесваше - нашата история е много интересна. България е най-старата държава в Европа, създадена е през 681 г. и е съществувала, докато не е била поробена от Византия. След това е било Второто българско царство, след което настъпва времето на турското робство. Относно литературата, специално място в нея заема Христо Ботев, един от най-важните български творци. Той е бил революционер и се е борил за освобождението на народа ни. Но специална слава са му донесли стихотворенията, много ги харесвам".

"Моята специалност е наказателно право, уча дистанционно. Образованието винаги е било много важно за мен и като дете бях един от най-добрите в това отношение. В България имаме поговорка: "Дори кралят трябва да има занаят". Сега съм футболист, но утре мога да се контузя и тогава какво ще правя? За да издържа семейството си, всеки човек се нуждае от образование. Бих могъл да уча безплатно, за сметка на държавата, но, тъй като избрах индивидуална форма на обучение, плащам малка сума - около 50 евро на семестър. Според мен, подобна сума е нищо: в този университет е прието държавата да плаща за образованието на студентите в по-голямата си част. В Русия, доколкото знам, обучението е много по-скъпо".

"Не бъркайте, не уча онлайн, просто преминавам сесията задочно. Дават ми огромно количество упражнения и аз трябва да прочета нужната литература и да се подготвя. Сега учебниците са само 2 (по 500 страници), но миналата година имах изпит по гражданско право и там имаше 3 огромни книги по 750 страници. Четох ги повече от 3 месеца и беше много трудно. Помня, че с Арсенал имахме по две тренировки на ден и аз ставах в 6,00 сутринта, за да почета до 9,00. След тренировките вместо почивка, продължавах с четенето, затова не се възстановявах много добре. Всеки ден четенето ми отнемаше шест-седем часа. Сега книгите не са много обемни, затова ставам по-късно. Да кажем, не в 6,00, а в 7,30".

"Сега основната част от обучението е зад гърба ми, готвя се за финалния изпит. Но преди ми се налагаше да ходя в университета по 2=3 седмици в годината. Имаше ситуации, когато имах изпит в деня на мача. Например, миналата година изпитът съвпадна с деня на мача с Ростов (0:0) и се наложи да го пропусна. Веднъж Левски играеше в Купата на България срещу втородивизионен отбор и аз помолих треньора да ме пусне за важен изпит преди мача. Той каза, че него това не го интересува, но аз го убедих. Взех изпита и отидох на мача час преди старта му. Треньорът се ядоса: "Какви ги вършиш!" и ме остави резерва. В 25-ата минута резултатът бе 0:0 и той ме пусна в игра. Вкарах от дузпа и спечелихме мача, продължихме напред. Треньорът каза: "Благодари на Бога, че спечелихме".

"Живея в една стая с румънеца Тудори. Спомням си как той в началото ме попита: "Ще играем ли "Play Station?". Аз отговорих: "Не, защото имам изпит". Мисля, че му е малко скучно с мен. Всяка вечер заспивам в около 22,30 часа и с течение на времето той също започна да си ляга в същото време. Треньорът се шегува, че в някои отбори има играещ треньор, а при нас има играещ адвокат, той постоянно ме нарича така. А Кантик се шегува, че ще бъда единственият юрист в света, който няма да спечели нито едно дело. Не се обиждам, имам чувство за хумор - мога да се надсмивам над себе си".

"Още не съм решил в коя област на правото искам да специализирам. Зная, че в България има много високо ниво на корупция. Неотдавна прокуратурата повдигна обвинение срещу министъра на околната среда. Представете си, у нас възникнаха проблеми с водата за цял град! Тя престана да тече постоянно и постъпва само в определени часове. Но на мен не са ми интересни политическите дела, защото политиката у нас е много мръсна. Лично на мен би ми било интересно да се занимавам със спортно право. Може би, след 5 години ще искам да бъда спортен агент, директор или адвокат. Но все пак дипломата е застраховка, основната ми професия е футболист".

"Фактът, че футболистите са глупави е просто клише. Разбира се, има образовани хора, има и такива, които са по-простовати, но същото важи за всяка друга професия - архитекти, инженери и други. Всичко зависи от човека и неговата мотивация да се развива. Сред футболистите има много интелигентни, културни хора, мисля, че ще се съгласите с мен. Включително и в нашия отбор. Попов? Ивелин е добър приятел и страхотен човек. Сигурен съм, че ако някога имам спортна агенция, дотогава той ще е директор на някой отбор и ние ще работим заедно". А с какво друг легионер - Васил Божиков, заслужи да бъде в топ 3 на "Футболист на годината" за 2019 година вижте в този материал. 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички