На Острова си спомниха за Христо Стоичков: Той имаше талант почти толкова голям, колкото и неговото его


На Острова си спомниха за Христо Стоичков: Той имаше талант почти толкова голям, колкото и неговото его
Снимка: БГНЕС

5753 0

Британският The Sun си припомни за легендарния български футболист Христо Стоичков. В онлайн изданието си публикуваха любопитен очерк на бившия футболист, маркирайки според тях най-важните моменти от неговата кариера, а и от неговия характер.

Освен биографичните справки, е обърнато внимание на начина на поведение на българина, като го определят като човек с голям его. "Българската легенда Христо Стоичков имаше талант почти толкова голям, колкото и неговото его - което се казва за играч, който се сравнява с Христос. Наричан "Камата" - огненият атакуващ гений беше истински бич за защитниците на противниците, както и за всички останали, благодарение на буйния си нрав", така започва материалът на таблоида.

Споменато е за времето му в Барселона и затова, че бе част от "Дрийм тима", привлечен специално по желанието на великия Йохан Кройф. "Може би е познат на всички най-вече с престоя си в Барселона. Но има списък с ранени рефери и играчи, със счупени крака и болки, които пазят други спомени за него". Допълва се за успехите му с националния отбор на България и как извежда тима до най-доброто класиране на Световно първенство - четвъртото на САЩ 1994.

Ето и всички моменти, на които е обърнато внимание в материала:

Неговото его - Докато кариерата на Стоичков е подкрепена с неговата голяма увереност на терена, то трябва да си доста специален вид егоцентрик, за да правиш подобни изказвания, както него, посочвайки цитата му: "Двама сме Христос. Единият е на небето, другият в Барселона", при спечелването на Златната топка през 1994 година.

Неговият темперамент надделяваше и над самия него - На 19 години той е изгонен заедно с още четирима по време на финала за Купата на България през 1985 година заради сбиване между играчи на ЦСКА и Левски. След това от ЦК на България сложиха доживотни забрани и на петимата, които след това бяха отменени, но това е само едно от доказателствата за буйния нрав.

Да се противопостави на авторитета - На първото „Ел Класико“ с участието на Стоичков през 1990 година българската мегазвезда първо получи червен картон, а после настъпи Аспитарте. Наказание от шест месеца, което по-късно бе намалено именно заради потърпевшия.

Мразен от Реал Мадрид - "Винаги ще мразя Мадрид, просто има нещо в тях, което ме разстройва. Предпочитам земята да се отвори и да ме погълне пред това да играя там. Всъщност не обичам да говоря за тях, защото почва да ми се повръща", са негови думи, които може би се още се помнят в Мадрид.

Конкурентен до самия край - В края на кариерата си той играе за ДС Юнайтед, но и там неговото желание за победа не го напуска. През март 2003 година десетина минута след началото на контролен мач между Американ Юнивърсити Ийгълс и ДС Юнайтед  чупи крака на Фреди Ларена. Тогава Стоичков прави шпагат и нацелва опорния крак на съперника.

Заемаше и ръководни функции след края на кариерата си - Макар и не особено успешно. Назначен за треньор на България през 2004 година, когтао се получава разрив в отношенията с някои от играчите, част, от които едва не се оттеглят преждевременно. Когато поема отбора на Селта пък  Стоичков заявява, че "не вярва в тактиката".

Никога не забравя корените си - През 1992 година той плати правата за излъчване на европейските финали в Швеция, тъй като в България държавният оператор не може да си го позволи. А тогава страната му дори не участва.

Какъв бе коментарът на Христо Стоичков за Лука Модрич, след като спечели "Златната топка" - вижте в този материал.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички