Херо: Мъри пак ще стане шампион, но не съм му дал мача


Херо: Мъри пак ще стане шампион, но не съм му дал мача

1626 0

Рядко се случва български треньор да постига успехи в чужбина, а още по-рядко двама такива да го правят дори и да се изправят един срещу друг. Такава обаче е ситуацията на Станимир Стоилов и Димитър Димитров. В събота техните Астана и Иртиш направиха много интересен мач, а Мъри надделя с 1:0 и се доближи до втора поредна титла. Часове след края на двубоя Херо даде специално интервю за "7 дни спорт". Опитният спец говори за ситуацията в своя клуб, свършената работа и шансовете на Стоилов отново да бъде шампион.

- Г-н Димитров, загубата ви от Астана е на път да направи Станимир Стоилов шампион за втори пореден път в Казахстан. Как се разви този двубой?

- Получи се много интересен мач, в който загубихме с 0:1. Имах доста проблеми около състава, четирима основни футболисти бяха контузени и не можех да ги използвам. Сред тях бяха Фонсека, Касай и Ронкато, които са познати в България, няма нужда да обяснявам качествата, с които разполагат. На практика проблемите, които имахме, ме принудиха да изляза с напълно променен отбор, нов дори, ако трябва да съм честен. Успяхме обаче да се противопоставим на Астана, които според мен играха доста нервно. Залогът за тях беше прекалено голям - победа ги правеше почти сигурни шампиони, така че беше нормално да са напрегнати. Целият мач беше такъв – напрегнат. След като допуснахме първи гол, имахме своите шансове до края да изравним и опитвахме да го направим. Астана обаче имаше повече положения, не мога да не го призная. Сигурен съм, че Мъри Стоилов отново ще стане шампион, изобщо не се съмнявам в това.

- Залогът в мача е бил голям, а един срещу друг се изправят двамата български треньори в Казахстан. Имаше ли съмнения в страната, че двубоят ще завърши по правилния начин?

- Разбира се, че се чуха и такива неща, особено след контузиите на четиримата ми основни играчи. Сигурно и в България нещо такова ще има, но зрителите на стадиона видяха един истински и напрегнат мач, в който златните медали за единия отбор бяха заложени на карта. В последния кръг не мисля, че Мъри ще има проблеми с Актобе, така че отново ще ликува с титлата. Той го заслужава с работата, която свърши в Астана.

- Каква е оценката, която можете да дадете за постигнатото от вас този сезон?

- Не е коректно и правилно сам да си поставям оценки и да изразявам мнението си за собствената си работа. Фактите са, че когато дойдох в Иртиш, отборът беше на 10 точки от първата шестица. Направихме една поредица от победи, която ни позволи да влезем в Топ 6 с аванс от 4 точки пред седмия. В последните няколко месеца обаче имаме финансови проблеми, които няма как да не повлияят най-вече на мотивацията на футболистите. Знаем кое е нещото, което най-много влияе върху играчите днес - парите.

- Ситуацията прилича малко на такава от "А" група. Има ли наистина прилики?

- За съжаление се получи точно така. След доброто начало, което имахме, финансовите проблеми се оказаха от решаващо значение за следващите ни резултати. За мен Иртиш имаше потенциал да завърши на 3-то или 4-то място, но явно не ни е било писано.

- Вашето оставане в клуба под въпрос ли е заради финансовите проблеми?

- Аз подписах нов 2-годишен договор преди малко повече от месец. Сега обаче ще ми се наложи да преосмисля нещата, защото искам да работя в клуб, който е финансово стабилен и в който ще имам спокойствието да изграждам силен отбор, за да постигам добри резултати. За мен това е най-важното - да направя силен отбор, в който ще мога да развивам все по-добри футболисти и те да печелят максимално много в професионално отношение.

- Финансовите възможности на Астана ли са основната причина Станимир Стоилов да постига такива успехи в този клуб?

- Това ли се говори от зложелателите му? Клубът имаше много пари и огромен бюджет, преди той да стане треньор и да вкара отбора в групите на Шампионската лига. Парите в Астана не дойдоха заедно с Мъри. Астана винаги е разполагал с повече от сериозни финанси. Положението в Кайрат е същото, тези два клуба са от съвсем различна величина, сравнени с останалите в Казахстан. Каквото и да се говори, Мъри вече влезе в историята на местния футбол с това, което постигна само за една година тук. Хората го уважават и обичат, зложелателите му не могат да променят това. Целият имидж, който Мъри изгради на българските треньори в Казахстан, е много добър. Надявам се, че и аз с моята работа в Иртиш съм помогнал за това на треньорите от България да се гледа с още по-добро око.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички