Нидерландия се класира за 1/8-финал, занулявайки окончателно домакините от Катар (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


Нидерландия се класира за 1/8-финал, занулявайки окончателно домакините от Катар (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

5967 0

Националният отбор на Нидерландия се класира за 1/8-финалите на Мондиал 2022, побеждавайки домакините от Катар с 2:0 в последния трети кръг от груповата фаза на турнира.

По този начин "лалетата" спечелиха Група "А" със сбор от 7 точки и си осигуриха сблъсък срещу класиралия се на второ място в следващата Група "В". В 21:00 ч. започват битките Иран - САЩ и Уелс - Англия!

Катарците пък напускат Световното първенство с 0 пункта в актива си и голова разлика 1:7, след като загубиха и от Еквадор (0:2), и от Сенегал (1:3).

Тимът на Луис ван Гаал категорично надигра съперника си днес, а головете бяха дело на Коди Гакпо (негов трети на турнира) и Френки де Йонг (негов първи на мондиал).

Ето как се разви срещата Нидерландия 2:0 Катар, в която имаше и едно отменено попадение, както и една греда:

Ето и какво се случи на другия мач Еквадор - Сенегал и кой финишира втори в Група "А"!

ГАЛЕРИЯ: снимки от Нидерландия - Катар

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна с точен удар във вратата на Ноперт. "Лалетата" отговориха с добре организирана атака, която Блинд не успя да завърши по най-добрия начин. Постепенно тимът на Луис ван Гаал пое напълно контрола върху срещата, а в 14-ата минута Мемфис Депай можеше да се разпише, след като топката попадна на пътя му след рикошет, но не сполучи с волето си. В 25-ата Депай получи прехвърлящо подаване зад защитниците, овладя си много добре кълбото, но ударът му бе блокиран. 

ГОЛ - в 26-ата минута Коди Гакпо комбинира с Клаасен, а след това напредна с топка в крака и шутира от границата на наказателното поле, матирайки Баршам с премерен изстрел в долния му ляв ъгъл - 1:0 за Нидерландия! Това беше трети гол за нападателя на ПСВ на Мондиал 2022, след като се разписа по веднъж и срещу Сенегал, и срещу Еквадор!

Video edited on Kapwing

Успокоени след гола, играчите на Луис ван Гаал продъжиха да са по-активните на терена, но понамалиха темпото и до края на полувремето така и не се стигна до нова голяма опасност пред вратата на домакините. Притежанието на топката през първата част бе 65:35 в полза на Нидерландия!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

ГОЛ - В 49-ата минута Мешал Баршам спаси удар на Мемфис Депай, но след това Френки де Йонг изпревари двама разсеяни защитници за отбитата топка и я прати във вратата - 2:0 за Нидерландия! Това бе първо попадение за халфа на Барселона на световни първенства!

Video edited on Kapwing

След второто попадение на "лалетата" двубоят определено започна да се доиграва. Единственият по-интересен момент до 65-ата минута бе първият жълт картон в срещата, който бе получен от Нейтън Аке. 

Отменен гол - в 68-ата минута влезлият на смяна Стивън Бергхаус завърши на празна врата за 3:0, но попадението му бе отменено заради игра с ръка на Коди Гакпо секунди по-рано!

В 74-ата минута вратарят на Катар плонжира към долния си ляв ъгъл, за да отрази рикошет и по този начин предотврати сигурен трети гол. Дълбоко в добавеното време Стивън Бергхаус опита техничен удар с левия крак по диагонал от границата на наказателното поле, но бе отказан от горната греда.

ГАЛЕРИЯ: снимки от Нидерландия - Катар

КЪДЕ ДА ГЛЕДАМЕ ДВУБОЯ НИДЕРЛАНДИЯ - КАТАР?

Стартови състави:

Нидерландия (3-4-1-2): 23. Андриес Ноперт - 2. Юриен Тимбер, 4. Върджил ван Дайк, 5. Нейтън Аке - 17. Дейли Блинд, 14. Дейви Клаасен, 15. Мартен де Роон, 21. Френки де Йонг, 22. Дензъл Дъмфрис - 8. Коди Гакпо, 10. Мемфис Депай

Катар (5-3-2): 22. Мешал Баршам - 2. Педро Мигел, 3. Абделкарим Хасан, 14. Хомам Ахмед, 16. Буалем Хухи, 17. Исмаил Мохамад - 6. Абдулазиз Хатем, 10. Хасан Ал Хайдос, 23. Асим Мдиабо - 11. Акрам Афиф, 19. Алмоез Али

ПРЕДИ МАЧА:

За нидерландците предстои много лесна на хартия среща в 3-ия кръг – срещу вече отпадналия домакин на турнира. В другия мач от групата Еквадор и Сенегал ще трябва да определят помежду си кой е по-достоен да отиде на 1/8-финалите.

Нидерландия, без да блести, дори да разочарова с играта си до известна степен своите почитатели, все пак има 4 точки актив след победата над Сенегал с 2:0 и ремито 1:1 с Еквадор. Повод за негативизъм дава фактът, че южноамериканците надиграха "лалетата" в този двубой.

Европейците обаче изглеждат непоклатими за първата позиция с очаквана голяма победа, която ще ги изправи в двубой и първа елиминация с втория тим от група В.

В кадрово отношение "лалетата" отново имат въпросителна около това дали Мемфис Депай ще започне титуляр. Очакванията са, че това ще е факт и че нападателят е готов за пълен мач.

В исторически план тези два тима никога досега не са се срещали.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички