САЩ предизвика Нидерландия на Световното първенство по футбол, но хладнокръвните „лалета“ издържаха на натиска (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


САЩ предизвика Нидерландия на Световното първенство по футбол, но хладнокръвните „лалета“ издържаха на натиска (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: GettyImages

9132 0

Нидерландия се превърна в първия четвъртфиналист на Световното първенство по футбол, след като победи САЩ с 3:1 на стадион „Халифа“ в Катар. Големият герой за победителите е 26-годишният Дензел Дъмфрис, който се отчете с 2 асистенции и гол, като по този начин взе участие във всичко най-интересно за “лалетата“.

По този начин европейците ще се изправят на девети декември с победителя в от двубоя между Аржентина и Австралия, който ще се проведе тази вечер от 21 часа българско време и ще може да го проследите НА ЖИВО със SportLive.bg!

САЩ може да бъде определен като по-настоятелния двубой в срещата с опитите си от първите минути и на двете полувремена, но победителите вкараха положенията си и така заслужиха място в следващия кръг. Първо Мемфис Депай подчерта амбициите на “лалетата“ след десет минути игра, а в последния възможен момент от първата част – опитният Блинд удвои и затрудни до краен предел американците.

„Янките“ обаче не се отказаха и един от редицата им опити – този в 76-тата минута на Райт, най-накрая даде резултат и върнаха попадение. Дъмфрис обаче окончателни реши развоя след 5 минути за крайното 3:1.

Вижте ГАЛЕРИЯ от Нидерландия - САЩ!

Първо полувреме:

След 120 секунди опитният стрелец на символичните гости - Кристиян Пулишич, се възползва от избита топка и стреля, но Ноперт не допусна попадение.

Гол! В 10-тата минута голямата звезда на европейците - Мемфис Депай, наказа желанията на американците в първите минути, след като простреля Търнър в долния десен ъгъл за 44-тото си попадение с националната фланелка. 1:0!

Вижте повече за гола на Депай във вратата на САЩ!

САЩ контролираше топката през над 60% от времето, но атаките, в които символичните гости се впускаха рядко бяха завършвани. По този начин "янките" отправиха само 2 изстрела до последните секунди на първата част, eдин от които бе този на Пулишич при 0:0.

"Лалетата" пък често се впускаха в контраатаки, но и те не успяха да намерят правилния път към вратата на Търнър. 

Гол! Дейли Блинд обаче съумя да удвои разликата в последния възможен момент на първата част, когато Думфрис извади топката с ниско центриране към бялата точка, а именно там връхлиташе голмайсторът, който без да се бави матира Търнър. 2:0!

Второ полувреме:

В 48-мата минута се стигна до нов опит за бързо попадение на САЩ - разбъркване след корнер доведе до удар на МакКени, който обаче бе избит от бранител на "лалетата" в последния момент.

Преди това Депай бе отправил добро извеждащо подаване, което не бе усвоено, а след опита на американците Зимърман отправи топката към собствената си врата, но Търнър реагира. 

В 72-рата минута стражът на САЩ се отчете с двойно спасяване, което парира опит за трети гол във вратата на "янките". Две минути по-късно Райд не съумя да матира по диагонал опразнената врата на "лалетата",  след като кълбото отново бе избито в последния момент. 

Гол! Райд в крайна сметка намали аванса на "лалета" в 75-тата минута, след като центриране на Пулишич от корнера рикошира в голмайстора и се озова във вратата на Ноперт! 2:1!

Гол! В 80-тата минута Дезел Дъмфрис се погрижи за бъдещето на "лалетата" и с третото попадение за тима в срещата удвои разликата до 3:1. Той бе забравен около задната греда на САЩ и засече центриране на Блинд от левия фланг! 

СТАРТОВИ СЪСТАВИ 

Нидерландия: Ноперт, Аке, Ван Дайк, Тимбер, Блинд, Думфрис, Де Йонг, Де Роон, Клаасен, Депай, Гакпо

САЩ: Търнър, Робинсън, Рийм, Зимърман, Дест, Адамс, Муса, МакКени, Уеа, Пулишич, Ферейра

ПРЕДИ ДВУБОЯ:

Предвид класата в двата състава, Нидерландия изглежда като фаворит в срещата. При наличието на звезди като Върджил ван Дайк, Матайс де Лихт, Френки де Йонг и цял отбор с големи имена, то "лалетата" излизат за победа още в редовното време и продължаване напред. Дали обаче това ще се случи толкова лесно? 

САЩ от своя страна разполага с изключително млад и перспективен състав. Средната възраст в него е 25.2 години, докато в този на съперника е 26.6. Голяма част от ключовите фигури в него са на възраст под 25 години - Кристиан Пулишич, Джовани Рейна, Уестън Маккени, Сержио Дест, Тимъти Уеа са само част от американските състезатели, считани за едни от най-перспективните такива във футбола.

До момента в историята Нидерландия и САЩ са се срещали 5 пъти. Нито един от тях обаче не е в официален мач, а в приятелски такива. В тях статистиката е катастрофална за "янките", които губят 4 и печелят само 1 двубой срещу "лалетата" с голова разлика 5:10.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички