САЩ взе своето от Иран и продължава мечтата за нещо от Световното първенство 2022 (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


САЩ взе своето от Иран и продължава мечтата за нещо от Световното първенство 2022 (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: GettyImages

7963 0

САЩ спечели последния си двубой от груповата фаза на Световното първенство 2022, след като се наложи с 1:0 над Иран. Победата над прекия съперник за втората позиция в група „В“ означава, че „янките“ продължават към осминафиналите, а в герой се превърна лидера на тима - Кристиян Пулишич, в 38-мата минута.

Американците се класираха на втора позиция в крайното класиране с 5 точки, докато на върха е Англия със седем точки. Иран остана на трето място с 3 точки, а Уелс на дъното с 1 пункт. Пред „янките“ предстои среща с Нидерландия на осминафиналите, която ще се проведе на 3-и декември от 17 часа българско време и ще може да я проследите НА ЖИВО със SportLive.bg!

Победителите контролираха двубоя през цялото време, а до голяма степен можеха да лишат от драма зрителите още през първата част, когато в добавеното време попадение на Уеа бе отменено поради нова тънка засада.

Иран нападаше, но опитите им рядко бяха точни и трудно създаваха проблеми за противниковия вратар, който все пак, се отчете с няколко спасявания за крайния резултат.

Вижте ГАЛЕРИЯ от Иран - САЩ!

Първо полувреме:

Първият точен удар към една от двете врати дойде след 10-ита минути игра, когато Юнус Муса засече центриране, но топката попадна в ръцете на Бейранвалд.

До 30-тата минута Иран отговори с няколко по-опасни атаки, но САЩ достигна до 6 удара с течение на времето, а два от тях бяха точни. 

Гол! В 38-мата минута САЩ разви атака по левия фланг, но топката бе пратена по диагонал към Дест, който с глава отклони към опитния Кристиан Пулишич. Нападателя не сгреши от близка дистанция и откри за 1:0!

В 6-тата минута от добавеното време на първата част символичните гости достигнаха до второ попадение, но то почти мигновенно бе отменено. Тимъти Уеа дебнеше от ръба на засадата при страхотно извеждащо подаване, но в крайна сметка се оказа в нередовна позиция и диагоноланото му попадение бе отменено.

Второ полувреме:

Първите двадесет минути от втората част преминаха спокойно и символичните гости контролираха топката само с 10 процента повече от съперника си - общо 55%. Азиатците създаваха повече положения, но точните удари бяха в полза на американците.

В 81-вата минута центриране от десния фланг бе напът да навлече на американците големи проблеми, но не се намери кой да засече топката на далечната греда и Търнър улови. 

Втората минута от общо деветминутното добавено време можеше също да съкроши американците, но опитът на символичните домакини се оказа неточен. Джалали центрира от статично положение, но последвалия удар с глава мина покрай левия страничен стълб.

В последния момент се стигна и до спорна ситуация в наказателното поле на САЩ, след която Иран имаше огромни претенции за дузпа, но подобна не бе отсъдена. 

Стартови състави:

Иран (4-1-2-3): Алиреза Бейранвалд - Рамин Резаеян, Маджид Хосейни, Мортеза Пуралиганджи, Милад Мохамади - Саид Езатолахи - Ахмад Хуролахи, Ехсан Хайсафи - Али Голизадех, Сердар Азмун, Мехди Тареми

САЩ (4-1-2-3): Мат Търнър - Сержиньо Дест, Камерън Картън-Викърс, Тим Рийм, Антони Робинсън - Тайлър Адамс - Уестън МакКени, Юнус Муса - Тимъти Уеа, Джошуа Сарджънт, Кристиан Пулишич

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Иран ще опита за първи път в историята си да играе на осминафиналите на световно, след като си осигури този шанс след първа победа на световни финали - над Уелс. Фланговият футболист Али Голизадех е без гола за тима си от ноември миналата година, но е постоянна заплаха за противниковия тим. Освен това Иран никога не е губила, когато той вкара (4 победи и 1 равенство).

Мехди Тареми, който също вкара за своя тим, но в мача с Англия, се превърна в реализатора на най-късния гол в редовно време (добавеното) на световни - 103-ата минута. Освен това иранците вкараха и други две късни попадения на този Мондиал - в 98' и в 101' срещу Уелс.

САЩ пък е спечелил само 2 от последните си 14 двубоя на световни първенства (6 равенства и 6 загуби), като ще се надява да увеличи актива си на 3 успеха.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички