Шокът на Мондиал 2022 е факт: Белгия е аут, Хърватия не е първа (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)


Шокът на Мондиал 2022 е факт: Белгия е аут, Хърватия не е първа (ВИДЕО + ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

7885 0

Поне на хартия една от "най-предрешените" групи на Световното първенство 2022 видя неочакван край! Белгия и Хърватия завършиха при равенство 0:0, което от една страна изхвърли "червените дяволи" от състезанието, а от друга лиши "шахматистите" от първото място, тъй като то отива за Мароко (след успех с 2:1 над Канада в другия мач)!

Въпреки че това бе поредният двубой от Мондиал 2022, който завършва без попадения, категорично може да бъде определен и като един от най-зрелищните мачове. Атаките към двете врати не спираха, а в крайна сметка равенството не устройва напълно нито един от двата тима. Със сигурност големият губещ е Белгия, която до момента е и най-голямото разочарование в състезанието.

"Червените дяволи" все пак имаха повече положения за гол, особено след като в игра влезе Ромелу Лукаку. Нападателят се отличи с няколко много добри изпълнения и удари (при които Ливакович бе великолепен), но и с поне три твърде сериозни пропуски, повечето от които, натрупали се в края на двубоя. Трябва да отбележим, че при едно от отличните му отигравания нямаше и късмет, тъй като топката се отби в страничния стълб.

Така крайното класиране в групата е следното: 1. Мароко (7 т.), 2. Хърватия (5 т.), 3. Белгия (4 т.), 4. Канада (0 т.). Това означава, че Мароко ще се изправи срещу победителя, а Хърватия срещу втория от група Е, където са отборите на Испания, Германия, Япония и Коста Рика.

С този резултат пък Белгия наруши серията от две поредни победи над този опонент. През 21-ви век двата тима имат общо осем изиграни срещи (от финали и квалификации на световни, от квалификациите за Евро 2004, както и от приятелски мачове).

Мондиал 2022: Белгия е аут, Хърватия се измъкна като втора (ГАЛЕРИЯ)

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Хъратия заложи на натиск срещу съперника още след първия съдийски сигнал и още преди изтичането на 10 секунди от началото Иван Перишич успя да създаде опасност пред вратата на Тибо Куртоа. Три докосвания му бяха нужни, за да отправи опасен изстрел, който обаче мина встрани от целта.

Белгия стигна до първата си по-сериозна атака в 10-ата минута, когато Караско навлезе отляво и успя да отправи изстрел, който обаче бе блокиран. ДУЗПА ИЛИ НЕ? В 15' минута Караско извърши нарушение в наказателното поле след статично положение и реферът посочи бялата точка. Ситуацията беше прегледана от ВАР и докато Лука Модрич се приготвяше да изпълни наказателния удар, решението за дузпа беше отменено. Реферът Антъни Тейлър видя засада на Деян Ловрен.

В 33' Марсело Брозович овладя атрактивно подаване вна границата на наказателното поле и стреля, но топката бе блокирана от бранител на Белгия и след това изчистена.

До края на полувремето нямаше повече чисти ситуации за попадение. Белгийците все още изглеждаха като по-активния тим, но и Хърватия организира няколко добри нападения.

И двата тима нямаха точен отправен удар за първата част, като "шахматистите" имаха леко предимство при опитите за гол - шест срещу пет. Притежанието на топката бе 53% срещу 47% в полза на Роберто Мартинес и компания.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Още в 48-ата минута първият точен удар в срещата падна, след като появилият се като резерва Ромелу Лукаку засече центриране с глава отблизо, но ударът му попадна право в ръцете на Ливакович.

Хърватия пък отговори с най-чистото положение в срещата до момента, след като минути след това Ковачич получи на отлична позиция около наказателното поле и стреля, но там Куртоа се намеси великолепно и изби в ъглов удар. След неговото изпълнение не се стигна до нова опасност.

Между 50-ата и 55-ата минута натискът на сребърния медалист от Мондиал 2018 бе изключително сериозен и Куртоа бе подложен на обстрел от опасни удари. Все пак стражът на Реал Мадрид бе на впечатляващо ниво и спаси тима си.

В 60-ата минута "червените дяволи" бяха болезнено близо до гола. Ливакович се отличи с добра намеса след отлични действия на Караско, но топката попадна на пътя на Лукаку. Той майсторски успя да отиграе и да стреля от неудобна позиция, но ударът му срещна страничния стълб. Късмет за Хърватия!

С напредването на сблъсъка обръчът около вратата на Хърватия се затягаше все повече. Те обаче демонстрираха, че могат да накажат Белгия на контраатака, създавайки няколко опасни нападения след отнета топка. 

Четири минути преди края, след леко разбъркване в наказателното поле, Лукаку майсторски отклони топката, но отново малшанс го лиши от това да спаси страната си, която към този момент, при този резултат, отпада!

В 90-ата минута се откри пореден шанс пред Ромелу Лукаку. Този път топката се оказа на пътя му и той трябваше просто да я уцели добре от непосредствена дистанция. Контактът му с нея обаче бе кошмарен и не успя дори да ѝ придаде сила, като Ливакович нямаше проблем да я улови.

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Хърватия: Ливакович, Соса, Гвардиол, Ловрен, Юранович, Брозович, Ковачич, Модрич, Перишич, Крамарич, Ливая

Белгия: Куртоа, Дендонкер, Алдервейрелд, Вертонген, Мюние, Кастане, Витсел, Де Бройне, Тросар, Ферейра Караско, Мертенс

ПРЕДИ СРЕЩАТА ХЪРВАТИЯ - БЕЛГИЯ

Дербито в група F между отборите на Хърватия и Белгия остана последно в програмата от груповата фаза на Мондиал 2022, а преди началото на турнира едва ли много хора са подозирали колко голям ще бъде залогът в този двубой. Нито Хърватия, нито Белгия успяха да си подсигурят класирането за 1/8-финалите в първите два мача, а сега един от двата гранда почти със сигурност ще се сбогува с Катар.

Няма съмнение, че Хърватия влиза в по-добра позиция преди двубоя, тъй като тимът е лидер в групата с четири точки, колкото има и Мароко. "Шахматистите" обаче имат точка аванс пред третия Белгия и се нуждаят от поне равенство, за да си осигурят класирането. "Червените дяволи" излизат за всичко или нищо в този мач, който трябва да бъде спечелен на всяка цена.

Хърватия не успя да пробие стабилната отбрана на Мароко в първия мач, но след това се развихри срещу Канада при победата с 4:1. Белгия пък победи "кленовите листа" в първия мач, макар и да не впечатли с игра, а слабото представяне на тима си пролича срещу Мароко във втората среща, която бе загубена с 0:2. В лагера на белгийците има и конфликт между част от звездите, но пък за срещата с Хърватия се очаква да бъде "вдигнат" Ромелу Лукаку, който пропусна първите два мача.

Повече за срещата Хърватия - Белгия четете в линка!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички