Африкански пир насред Катар - Сенегал е напред на Мондиал 2022


Африкански пир насред Катар - Сенегал е напред на Мондиал 2022
Снимка: Gulliver/GettyImages

4388 0

Африканският шампион – Сенегал, все пак успя да се измъкне от група „А“ на Мондиал 2022 и ще продължи участието си в Катар и отвъд груповата фаза. Това се случи, след като футболистите на Алиу Сисе победиха прекия си конкурент за втората позиция – Еквадор, с 2:1.

На „Халифа Интернешънъл Стейдиъм“ „лъвовете на Теранга“ поведоха в резултата през първото полувреме, след като Исмаила Сар се разписа от дузпа. Именно през тази част сенегалците бяха далеч по-добрият тим на терена, но в крайна сметка се прибраха с един гол аванс.

През втората част Еквадор заигра по-добре и това спомогна на южноамериканците, които изравниха резултата след груба грешка при статично положение, а Мойзес Кайседо изравни в 68-ата, но по-малко от две по-късно Калиду Кулибали вкара първия си гол с националната фланелка и на практика голът на капитана на Сенегал прати страната му напред като втори класирал се в група „А“.

Първи остана Нидерландия със 7 точки, сенегалците са зад „оранжевите“ с точка по-малко. Еквадор е с 4 точки, а Катар последен – с 0.

А какво се случи в другия мач от групата, разберете в този материал.

Еквадор - Сенегал по ТВ: Къде да гледаме мача от Световното първенство по футбол?

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Още в третата минута Идриса Гей се озова на чудесна позиция за гол. Халфът нанесе много силен удар от средна дистанция, но топката премина встрани. Натискът на Сенегал спрямо Еквадор продължи и в деветата Диа беше изведен чудесно срещу Галиндес, но диагоналният му шут отиде аут.

Африканците продължиха да бъдат отборът, който търси повече гола, но два пропуска на Ндиайе и Сар продължиха в хода на първото полувреме.

Четири преди края на първата част Инкапие влезе в единоборство с Исмаила Сар в наказателното поле на Еквадор и не остави никакви други опции пред френския рефер, освен той да посочи бялата точка за Сенегал.

Зад топката застана фаулираният Сар, който с финес прати топката в долния ляв ъгъл на Галиндес - 1:0 за Сенегал. Ако трябва да генерализираме, то този гол на хората на Алиу Сисе е напълно заслужен, след като африканците контролираха напълно събитията на "Халифа" през първите 45 минути.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

В 49-ата минута влезлият като резерва Сифуентес шутира към вратата на Едуар Менди, ала не успя да затрудни стража на английския Челси.

През втората част латиноамериканците бяха по-дейни с топката и контрастът от първото полувреме беше налице, а след малко повече от час игра Идриса Гана Гей получи жълт картон, който със сигурност го изважда от следващия мач на Сенегал на Световно първенство.

В 67-ата минута Мойзес Кайседо беше оставен непокрит на около метър от вратата на Едуар Менди и след статично положение халфът на Брайтън прати топката в африканската врата.

В ответното нападение обаче Сенегал отново беше напред в резултата, след като капитанът Калиду Кулибали вкара първия си гол с националната фланелка след изпълнение на фал. Топката беше свалена към бранителя и той с десния крак я прати в далечния ъгъл на Галиднес - 2:1 за Сенегал.

Четвърт час преди края еквадорците имаха изгодна възможност за гол, но Густаво Плата стерля в Менди. При последвалото нападение сенегалците искаха дузпа за фал срещу Исмаила Сар, но Клеман Тюрпен посочи ъглов удар.

Девет преди края се откри отлична възможност за гол на Дия, но ударът му прелетя аут.

Стартови състави

Еквадор: Галиндес, Инкапие, Торес, Пресиадо, Еступинян, Кайседо, Франко, Круесо, Валенсия, Плата, Естрада

Сенегал: Менди, Кулибали, Диало, Джейкъбс, Сабали, П. Гей, Г. Гей, Цис, Сар, Ндиайе, Диа

ПРЕДИ ДВУБОЯ

Ситуацията в групата е динамична и единствено класирането на Нидерландия изглежда сигурно. "Лалетата" са лидер с четири точки, като със същия брой разполага и вторият Еквадор. С три пункта на третото място е Сенегал, докато последен е Катар с 0.

Разбира се, при равен брой точки ще се гледа головата разлика. За Нидерландия и Еквадор тя отново е напълно идентична - 3:1, докато тази на африканската страна е 3:3. Така евентуално равенство не върши работа на Сенегал, тъй като дори Нидерландия да загуби от Катар, то това трябва да се случи с над един гол разлика.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички