Реал, пардон, Бразилия прекърши Швейцария и е на 1/8-финал на Мондиал 2022! (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)


Реал, пардон, Бразилия прекърши Швейцария и е на 1/8-финал на Мондиал 2022! (ВИДЕО+ГАЛЕРИЯ)
Снимка: Getty Images

7766 0

Петкратният световен шампион Бразилия записа нов успех на Световното първенство по футбол и си осигури класиране за елиминациите, след като победи Швейцария с 1:0 във втори мач от груповата фаза на надпреварата. "Селесао" стигнаха до победата с гол на Каземиро, който вкара в заключителните минути на срещата, а успехът почти със сигурност им осигури първото място в групата.

С изключителна роля за победата на Бразилия имаха няколко настоящи футболисти на Реал Мадрид - Винисиус Жуниор, Родриго и Едер Милитао, както и бившият халф на "кралете" Каземиро, който реализира победното попадение. Голът на Каземиро дойде след асистенция на Родриго, докато преди това гол на Винисиус бе отменен от ВАР заради засада.

В отсъствието на голямата си звезда Неймар Бразилия разчита най-вече на индивидуалната класа на Винисиус, който бе много активен по левия фланг. Първото полувреме обаче разочарова откъм голови положения, като единственото по-чисто положение се откри пред Винисиус в 27-ата минута, когато засече центриране на Рафиня от воле, но Ян Зомер спаси.

През втората част Бразилия продължи да търси победния гол и реши, че го е намерил 64-ата минута след попадение на Винисиус. ВАР обаче бе на друго мнение и попадението бе отменено. Така търсеният гол все пак дойде в 83-ата минута, когато Родриго намери Каземиро в наказателното поле, а той с мощен удар успя да порази вратата на Зомер.

С победата Бразилия оглави класирането с шест точки - с три повече от втория Швейцария, докато Камерун и Сърбия остават на дъното с по една точка. В последния кръг "селесао" излиза за протоколен мач срещу тима на Камерун, а Сърбия и Швейцария ще спорят за второто място. Вижте кога ще се играят мачовете в пълната ТВ програма на Световното първенство в Катар, изготвена от SportLive.bg.

Сблъсъкът Бразилия - Швейцария в СНИМКИ (ГАЛЕРИЯ)

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна равностойно, с двуостра игра. Бразилия на няколко пъти организира опасни атаки, които обаче се провалиха в последната третина. Швейцария пък опита да упражни висока преса по терена, с която да затрудни изнасянето на топката от "селесао". До средата на полувремето обаче чисти голови ситуации липсваха.

В 27-ата минута дойде и първото отлично голово положение в мача, а то бе пред вратата на Швейцария. Топката бе центрирана от Рафиня към далечната греда, където Винисиус успя да засече от воле, насочвайки топката към вратата. Ян Зомер обаче демонстрира отличен рефлекс, за да избие в корнер.

Video edited on Kapwing

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Втората част продължи в духа на първото полувреме - с равностойна игра на терена, без сериозни положения пред двете врати. "Селесао" се опитваше да притесни швейцарската отбрана, която обаче бе непробиваема, а и бразилците не поемаха излишни рискове. "Кръстоносците" пък чакаха своите шансове предимно при контраатаки.

В 64-ата минута Бразилия най-после проби отбраната на Швейцария и стигна до попадение. "Селесао" организира бърза контраатака, при която Винисиус бе изведен на стрелкова позиция сам срещу вратаря. Звездата на Реал Мадрид запази самообладание и хладнокръвно прати топката покрай Зомер, за да вкара. Впоследствие обаче ВАР отмени гола заради засада.

Video edited on Kapwing

В 83-ата минута Бразилия все пак стигна до това, което търсеше цял мач - редовен гол във вратата на Швейцария. Този път "селесао" проби швейцарците с включване на Каземиро в предни позиции, който се превърна и в реализатор. Родриго успя да подаде към Каземиро в наказателното поле, а халфът на Манчестър Юнайтед изстреля неспасяем удар към вратата на Ян Зомер - 1:0!

Video edited on Kapwing

СТАРТОВИ СЪСТАВИ

Бразилия: Алисон, Сандро, Силва, Милитао, Маркиньос, Фред, Каземиро, Пакета, Рафиня, Винисиус, Ричарлисон

Швейцария: Зомер, Аканджи, Варгас, Видмер, Джака, Елведи, Рийдер, Родригес, Соу, Фройлер, Емболо

ПРЕДИ ДВУБОЯ

"Селесао" защити статута си на големия фаворит на специалисти и анализатори на турнриа - показвайки отличен футбол и постигайки успех срещу никак не лесен опонент - Сърбия. Сега обаче селекцията на Тите ще трябва да затвърди добрата си форма срещу нов сериозен опонент - Швейцария.

"Кръстоносците" изненадващо не успя да стигнат до успеха в първия кръг и завършиха наравно 1:1 с Камерун. Вероятно добра новина за тях е, че все пак и Сърбия не се справи с арабската страна. Въпреки това Швейцария ще търси важния успех срещу Бразилия, тъй като в противен случай класирането за 1/8-финалите няма да е никак сигурно.

Припомняме, че когато тези два (три) тима бяха в групите на Световното първенство през 2018 година, именно Бразилия и Швейцария продължиха напред. Южноамериканската страна завърши първа със седем точки, Швейцария остана втора с пет, докато Сърбия - трета с три пункта.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички