Сензацията е факт! Мароко изхвърли Испания от Мондиал 2022 след драмата на дузпите и за първи път е на ¼-финал (ГАЛЕРИЯ)


Сензацията е факт! Мароко изхвърли Испания от Мондиал 2022  след драмата на дузпите и за първи път е на ¼-финал (ГАЛЕРИЯ)
Снимка: GettyImages

9268 0

Мароко и Испания сътвориха втората инфарктна драма от 1/8-финалите на Световното първенство в Катар, решена след рулетката на дузпите. „Атласките лъвове“ хвърлиха бомбата и се класираха за Топ 8 на Мондиала за първи път в историята си, побеждавайки с  3:0 след изпълнението на ударите от бялата точка. В редовното време и продълженията африканците и „Ла Фурия Роха“ не успяха да си отбележат гол и приключиха при 0:0.

Испанците се изложиха тотално при изпълнението на дузпите, след като не успяха да вкарат нито един от изпълнените три удара от бялата точка. Пабло Сарабия уцели гредата, а пазещият за испанския Севиля вратар Боно спаси ударите на Карлос Солер и Серхио Бускетс. За мароканците пропусна само Беноун, а Ашраф Хакими вкара победната дузпа.

Селекцията на иберийците доминираше на терена през целия двубой по отношение на владението на топката. Хората на Луис Енрике обаче не успяваха да преодолеят защитата и вратаря на африканците Боно, който играе в Ла Лига за Севиля. Въпреки натиска си обаче испанците отправиха само един точен удар по посока на неговата врата.

„Атласките лъвове“ се бранеха много дисциплинирано и задружно. Те дебнеха за всяка възможност за контраатака и на няколко пъти пропуснаха златни шансове да спечелят. Дори техните положение бяха по-чисти голови ситуации пред вратата на Симон.

В 104-ата минута резервата Уалид Шедира профука възможността да реши мача в продълженията, след като не успя да преодолее отблизо Унай Симон, който извади своите. За Испания в 120-ата минута Пабло Сарабия от малък ъгъл уцели далечна лява греда.

Така след драмата на дузпите Испания за второ поредно световно първенство отпадна на 1/8-финалите след рулетката на ударите от бялата точка. Преди четири години ги отстрани домакинът на шампионата Русия.

Мароко пък триумфира при първия случай, в който се наложи да решава спор в елиминации на Мондиал след изпълнение на дузпи. „Атласките лъвове“ пренаписаха и футболната си история, след като ще дебютират на ¼-финалите на световно първенство.

Приказката за африканците ще продължи ще победителя от двубоя между Португалия и Швейцария.

ВИЖТЕ И ЛЮБОПИТНАТА НИ ГАЛЕРИЯ ОТ ВЪЛНУВАЩИЯ ОСМИНАФИНАЛ: Оставящата без дъх битка между „Атласките лъвове“ и „Ла Фурия Роха“ на терена и по трибуните

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят започна очаквано с териториално предимство на Испания. Мароканците се прибраха в своята половина и дебнеха за контраатаки.

Атласките лъвове“ разчитаха на доста по-солидна подкрепа по трибуните. В 12-ата минута Ашраф Хакими стреля от пряк свободен удар от 20 метра, а топката премина над вратата.

В 24-ата минута Гави се озова зад гърба на защитата след голям гаф на бранителите и пас на Феран Торес. Младокът стреля към празната врата, но уцели напречната греда. След това Феран не успя при добавката. Оказа се обаче, че Торес е бил в засада.

В 27-ата минута се стигна до първата по-сериозна ситуация за „Ла Фурия Роха“. Асенсио получи топката в пеналта, но от малък ъгъл не уцели целта.

Първият  точен удар в мача дойде в 33-ата минута. Мазрауи проби през центъра и затрудни Унай Симон.

Мароко едва не откри резултата в 42-ата минута. Буфал центрира към Агер, който стреля с глава, но малко над целта.

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Двубоят продължи в същото русло след почивката. В 54-ата минута дойде и първият точен удар на иберийците.  Испанците изпълниха късо пряк свободен удар отляво и Дани Олмо шутира, но Боно буксира топката.

В следващите минути продължи териториалното превъзходство на „Ла Фурия Роха“. Селекцията на Луис Енрике обаче така и не достигаха до чисти голови положения пред вратата на Боно.

В 85-ата минута Найеф Агер получи контузия и бе заменен принудително. Вместо него в игра се появи Жавад Ал Ямик.

Само 60 секунди по-късно Зиеш намери Хакими в пеналта, но в последния момент опасността беше предотвратена.

Мората в първата минута на добавеното време стреля неточно с глава след центриране от фал.

В 5-ата минута на добавеното време Дани Олмо центрира коварно, но Боно изби в корнер. Така двубоят влезе в продължения.

ПЪРВО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В 95-ата минута Уалид Шадира бе изведен зад гърба на защитата на Испания, напредна и навлезе в пеналта, но в последния момент Лапорт изчисти топката.

Последва натиск на иберийците, който не доведе до търсения ефект и резултат.

В 104-ата минута Уалид Шедира профука златен шанс за „Атласките лъвове“. Влезлият като резерва футболист получи топката в пеналта, стреля отблизо, но сравнително слабо и Унай Симон се намеси превъзходно.

В 120-ата минута Пабло Сарабия пропусна последния шанс, след като от мълък ъгъл нацели гредата.

Така спорът ще се решава след дузпи.

ВТОРО ПРОДЪЛЖЕНИЕ

В последните 15 минути на продълженията ситуацията не се промени, въпреки че двата тима вече съвсем внимаваха да не допуснат фатална грешка. Испанците продължиха да владеят топката, но не успяха да се докопат до търсения гол.

В 120-ата минута Пабло Сарабия пропусна последния шанс, след като от мълък ъгъл нацели гредата.

ПРИ ДУЗПИТЕ

1:0 – Абделхамид Сабири

Пропуск – Пабло Сарабия – греда

2:0 – Хаким Зиеш

Пропуск - Карлос Солер – Боно спасява

Пропуск - Беноун – Симон спасява

Пропуск – Серхио Бускетс – Боно спасява

3:0 – Ашраф Хакими

Стартови състави:

Мароко (4-1-2-3): Боно - Ашраф Хакими, Найеф Агер, Роман Сес, Нусаир Мазрауи - Софиан Амрабат - Азедин Унахи, Селим Амала - Хаким Зиеш, Юсеф Ен-Несири, Софиан Буфал

Испания (4-1-2-3): Унай Симон - Маркос Йоренте, Родри, Аймерик Лапорт, Жорди Алба - Серхио Бускетс - Гави, Педри - Дани Олмо, Марко Асенсио, Феран Торес

Мароко - Испания по ТВ: Къде да гледаме срещата от Световното?

ПРЕДИ МАЧА

Испанците влизат в ролята на фаворит в този двубой, но не трябва да се забравя, че мароканците спечелиха Група "F", в която бяха още Канада, Белгия и Хърватия. "Ла Фурия" пък остана на втора позиция в своята Група "Е", тъй като загуби от Япония с 1:2 в третия кръг.

Именно в срещата с японците съставът на Луис Енрике показа, че е способен да се пропука, когато е подложен на силен натиск. Треньорът обаче бе категоричен на пресконференцията си, че тимът му няма да изневерява на стила си. Наставникът на Мароко - Уалид Реграги, каза на свой ред, че елиминиране на Испания би било изненада не само за тях, но и за целия свят.

Пътят на Мароко до осминафинала:

23 ноември - Мароко 0:0 Хърватия

27 ноември - Белгия 0:2 Мароко

1 декември - Канада 1:2 Мароко

Пътят на Испания до осминафинала:

23 ноември - Испания 7:0 Коста Рика

27 ноември - Испания 1:1 Германия

1 декември - Япония 2:1 Испания

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички