Подвигът над Аржентина е забравен: Левандовски разплака Сауди Арабия и себе си на Мондиал 2022 (ВИДЕО)


Подвигът над Аржентина е забравен: Левандовски разплака Сауди Арабия и себе си на Мондиал 2022 (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

6738 0

Саудитска Арабия се срина на Световното първенство по футбол и загуби с 0:2 от Полша само няколко дни, след като стори една от големите сензации на турнира до момента, побеждавайки Аржентина. Арабската страна отново показа добра игра и може да съжалява, че не реализира нито едно своя положение.

От другата страна Роберт Левандовски отбеляза първото си попадение на световно първенство и го прие емоционално, като не успя да сдържи сълзите си. Той се разписа за 2:0, след като открадна топката от противников бранител и останал само срещу вратаря, не сбърка. По-рано в двубоя пък именно той асистира на Жиелински, за да открие резултата.

Трябва да отбележим, че азиатците имаха чудесен шанс да изравнят и чрез поредната дузпа на Мондиал 2022, но Шчесни се отличи с едно от многото си спасявания, без които успехът нямаше да е невъзможен.

Той се превърна в първия първия полски вратар, който спасява дузпа на световно първенство, след Ян Томашевски (1974 срещу Западна Германия).

По този начин ситуацията в групата става много любопитна, тъй като Полша поведе с 4 точки, следвана от Саудитска Арабия на второто място с 3. Мексико е трета с един пункт, а на последното място е големият фаворит Аржентина с 0 точки. Разбира се, южноамериканската и северноамериканската страна ще се изправят една срещу друга в 21:00 часа българско време (26.11).

Стартови състави:

Полша: 1. Войчех Шчесни, 18. Бережински, 6. Биелик, 15. Камил Глик, 20. Пьотр Желински, 2. Мати Кеш, 14. Якуб Кивиор, 10. Криховяк, 7. Аркадуиш Милик, 9. Роберт Левандовски, 24. Франковски

Саудитска Арабия: 21. Мохамед Аловайс, 12. Сауд Абдулхамид, 4. Ал-Амри, 5. Али Болеахи, 6. Мохамед Ал-Бурайк, 9. Фирас Ал-Бурайкан, 10. Ал-Даусари, 8. Абдулелах Алмалки, 16. Сами Ал-Нажей 11. Салех Алшехри, 23. Мохамед Канно

ПЪРВО ПОЛУВРЕМЕ

СМЯХ: КОНКУРСЪТ НАЙ-СМЕШНА ДУЗПА НА МОНДИАЛ 2022 ПРОДЪЛЖАВА (ВИДЕО)

Мохамед Кано получи страхотно подаване в наказателното поле и без да се поколебае и за миг стреля по посока вратата на Шчесни, но полският вратар направи изумително спасяване, за да запази равенството.

След изминаването на първия четвърт час от срещата европейската страна нямаше нито един опит за гол срещу два на сметката на арабската. Притежанието на топката също бе в полза на азиатците - 63% срещу 37%.

В следващите минути събитията на терена се поуспокоиха. След три жълти картона в първите 20 минути за Полша, такъв последва и за Ал-Малки от Саудитска Арабия. Падането на темпото се дължеше и на факта, че европейската страна поизравни контрола над топката и пет минути преди края на полувремето вече имаше 45% притежание.

39' - 1:0! Подемът при Левандовски и компания даде резултат и тимът повече с първия си точен удар към вратата. Именно Левандовски бе потърсен в наказателното поле, но след като не успя да насочи топката към вратата, я догони и от аутлинията я върна обратно, където намери Жиелински. Халфът нямаше никакъв проблем с това да се разпише от непосредствена дистанция.

В 43-ата минута главният арбитър на срещата посочи изключително полемична дузпа за нарушение срещу Ал-Шери. Той усети контакт по своя крак в наказателното поле и веднага реши да опита да си спечели дузпа. Реферът не посочи бялата точка моментално, но след преглед на ситуацията с ВАР го стори.

Video edited on Kapwing

Секунди след това Ал-Давсари се зае с изпълнението, но то бе слабо - по земя и нито в центъра на вратата, нито в ъгъла. Шчесни спаси!

ВТОРО ПОЛУВРЕМЕ

Второто полувреме започна на високи обороти. Още в 55-ата минута Ал-Давсари се пребори за отбита топка и опита удар по земята, но Шчесни отново бе на висота и се отличи с впечатляващо спасяване.

Пет минути след това Ал-Буйракан получи брилянтен пас, но той остана нематериализиран в асистенция, след като стреля над гредата и пропиля страхотната възможност.

Полша отговори с две добри ситуации, след като първо Аркадиуш Милик (63') засече центриране и отправи удар с глава, пратил топката над напречната напречната греда. След това пък Левандовски стреля от наказателното поле, но ударът му се отклони в страничния стълб.

82' - 2:0! Най-сетне моментът за Левандовски дойде! Полякът реализира първо попадение на световни, след като отне от централния бранител на противниковия тим, който се забави твърде много, преди да опита подаване. След това Роберт нямаше проблеми да преодолее стража и да удвои аванса на своя тим.

Преди мача:

Селекцията на Саудитска Арабия влиза в двубоя под формата на аутсайдер, но точно от подобна позиция поднесе голямата изненада до този момент - наложи се над Аржентина с 2:1. 

От другата страна е Полша,  който изпусна трите точки срещу Мексико, като в двубоя голямата звезда на "Дружина Полска" - Роберт Левандовски, изпусна да реализира от дузпа. 

Това ще бъде втора среща между двете селекции, след като през 2006 г. премериха сили в контрола - тогава европейците се наложиха с 2:1.

Добрата новина при символичните домакини е, че селекционерът ще може да разчита на пълна група от 26 играчи за двубоя, докато при Саудитска Арабия има два кадрови проблема - Ал Шахрани със сигурност пропуска двубоя заради фрактура на челюстта, докато Салман Ал Фарадж остава под въпрос поради контузия от двубоя с Аржентина.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички