Бомбастична самба в 3-2-5, наследниците на Пеле и захвърлена футболна философия в кошчето


Бомбастична самба в 3-2-5, наследниците на Пеле и захвърлена футболна философия в кошчето
Снимка: GettyImages

2986 0

Бразилия е напът да спечели рекордна шеста световна титла, след като с представянето си в осминафиналния мач срещу Южна Корея убеди света, че разполага с най-силния състав на Световното първенство в Катар. А това, което изнесе "селесао" на терена срещу южнокорейците, а и в мачовете си в груповата фаза, заслужава по-задълбочен прочит.

Новата златна генерация на Бразилия

В Бразилия се заражда една нова златна генерация, която е изпълнена с огромен талант и потенциал и в която има баланс между "млади" и "стари". Началото на тази генерация обаче бе дадено от селекционера Аденор Леонардо Бакши, по-известен като Тите, който получи и нужното доверие от ръководството на бразилския футбол след провала на Мондиал 2018 (отпадане на 1/4-финалите).

Как Тите промени футболната си философия

За тези четири години обаче Тите свърши много работа, а освен това до голяма степен промени и собствената си философия за играта. В своята треньорска кариера Тите винаги е залагал на консервативен футбол, който отблъсква голяма част от феновете. И е нормално, тъй като неутралните зрители искат да гледат атакуващ футбол и голове - нещо, което виждаме от настоящия състав на Бразилия.

В двубоя срещу Южна Корея Тите отново показа, че е захвърлил в кошчето консерваторския си подход и се е превърнал в по-либерален треньор - поне откъм свобода на офанзивните си футболисти. Нещо повече: Тите сякаш е казал на играчите си да се забавляват и да правят каквото си пожелаят на терена, стига това да му носи победи - нещо, което бе немислимо за ранната фаза от кариерата му като треньор.

Бразилия с 9 нападатели в Катар

Фактът, че Тите повика цели деветима нападатели за Световното в Катар е показателен за това, че бразилският наставник е приел, че само офанзивният футбол може да върне световната титла на континента Южна Америка - нещо, което не се е случвало от 2002-ра насам, когато тъкмо "селесао" вдигнаха петия си трофей с атакуващ футбол и изумителен състав.

Да атакуваш с петима нападатели: Бразилия и 3-2-5

На пръв поглед Бразилия играе в стандартно 4-3-3, но това е постройка, когато тимът е без топка. Когато е с топка, "селесао" се трансформира или в 3-2-5, или в асиметрично 3-3-4. Тоест - Тите залага на изключително нападателен футбол, в който разчита на четирима и дори петима нападатели. Срещу Южна Корея това бяха Ричарлисон, Винисиус Жуниор, Рафиня, Неймар и отчасти Лукас Пакета, който често се включваше в атаките и не случайно отбеляза гол.

Препратка към ултраофанзивната самба от 1958-а

С тази ултраофанзивна игра Бразилия напомня много на отбора, който спечели световната титла през 1958 година. Тогава "селесао" използва прочутата формация 4-2-4, в която изгрява и звездата на Краля на футбола Пеле, подкрепян и от великия Мане Гаринча. Настоящата игра на Бразилия още повече наподобява тази на "селесао" от Мондиал 1970 и Мондиал 1982, на които бразилският футбол успява да плени сърцата на феновете.

Наивният подход на Южна Корея

Южна Корея подходи наивно в двубоя срещу Бразилия, мислейки си, че може да играе офанзивно срещу такъв съперник. "Селесао" това и чакаше: тимът веднага наказа лекомисления подход на южнокорейците, който трябваше да вземе пример от Сърбия и Швейцария, които играха по-прибрано в опит да противодействат на съперника. Макар и да загубиха двубоите си срещу Бразилия, и Сърбия, и Швейцария подходиха умно и затрудниха много повече "селесао", оставяйки си и някакви шансове за успех.

Грешките, които не можеш да си позволиш срещу Бразилия

Южна Корея направи всичко, което не трябваше да прави - да търси бърз футбол, вместо да забави темпото, както и да даде множество пространства на бразилската атака, което може да се разглежда и като опит за самоубийство във футболен аспект. Тимът не успя да прави адекватен преход от защита към атака и обратно, а резултатът бе красноречив - четири гола за по-малко от полувреме. Второто полувреме бе значително по-пасивно за "селесао", а тимът сякаш пазеше най-доброто за следващия си мач - срещу Хърватия.

Има ли кой да спре Бразилия по пътя към шеста световна титла?

Единственият шанс на "шахматистите" да укротят бясното нападение на Бразилия е като убие темпото на игра, ограничи до минимум пространствата за бразилските нападатели и опита да контролира повече топката. С това ще трябва да се наеме и звездната халфова линия на отбора в лицето на Марсело Брозович, Матео Ковачич и Лука Модрич. Задачата пред Хърватия обаче изглежда почти непосилна, ако Бразилия продължи да играе по този начин. А истината е, че няма отбор на това световно първенство, който да може да се противопостави на тази игра на Бразилия.

Автор: Стефан Йорданов

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ЦСКА

"Тайни от бг елита": Фаетон от ЦСКА крие "младежка грешка", която за малко да му провали кариерата

"Тайни от бг елита" е новата рубрика, с която екипът на SportLive.bg ще запознава своите читатели с любопитни...

Реклама
Най-четени новини

виж всички