Стадионите на Мондиал 2018: "Ростов Арена" - футбол по течението на Дон


Стадионите на Мондиал 2018: "Ростов Арена" - футбол по течението на Дон
Снимка: принтскрийн

2045 0

Стадион "Ростов Арена"

Място: Ростов на Дон

Стойност: 19 839 млрд. рубли

Вместимост: 45 000 д.

Ростов на Дон е голям областен център на Южна Русия, град с богата история и култура. Тук са смесени много националности и традиции.

Първоначално стадионът, който ще е домакин на мачове от Мондиал 2018, получил неофициалното име "Левбердон Арена". През 2015 г. е било взето решение това име да отпадне. Като варианти са разглеждали "Дон Арена" например, което е силно подкрепено от фенове в гласуване на официалния сайт. То обаче също отпада, тъй като река Дон не тече само през Ростов.

Стадионът изглежда лек, ефирен, напомнящ на крила и платна. Има оцветена фасада, съставена от метални конструкции и стъкло. Покривът на съоръжението напомня естествените извивки на река Дон. Защото арената е построена на левия бряг на реката.

Вместимостта на "Ростов на Дон" е 45 000 места, които след края на Мондиал 2018 ще намалеят до 38 000. Трибуните са построени така, че по време на полувремето зрителите могат да се полюбуват на центъра на града.

В Ростов на Дон ще се изиграят пет мача от Световното първенство по футбол. Освен двубои от груповата фаза, тук ще се състои и един от осминафиналните мачове - между победителя в група G и втория отбор в група Н. В града ще играят Бразилия и Швейцария, Уругвай и Саудитска Арабия, Южна Корея и Мексико и Исландия и Хърватия.

Програмата:

17 юни от 21,00 ч. Бразилия - Швейцария
20 юни от 18,00 ч. Уругвай - Саудитска Арабия
23 юни от 21,00 ч. Република Корея - Мексико
26 юни от 21,00 ч. Исландия - Хърватия

17 юни от 21,00 ч. Бразилия - Швейцария

20 юни от 18,00 ч. Уругвай - Саудитска Арабия

23 юни от 21,00 ч. Република Корея - Мексико

26 юни от 21,00 ч. Исландия - Хърватия

След края на Мондиала н стадиона в Ростов ще играе местният футболен тим, ще се провеждат международни мачове и културни събития.

И като бонус, нещо любопитно: За Мондиал 2018 студенти от Техническия университет в Ростов са създали специален робот, който е предназначен да оказва информационна помощ на жителите и гостите на града. Той може да осигури съдействие при плащане на услуги, да дава съвети, да отпечатва билети и снимки. А невронната мрежа, инсталирана в робота, ще му позволи да учи чужди езици.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Стотици милиони: Колосалната точна сума пари, която Григор Димитров е заработил през цялата си кариера

Наскоро най-добрият български тенисист Григор Димитров отбеляза 600 поредни седмици в топ 100. Гришо се сблъска...

Реклама
Най-четени новини

виж всички