Къде се е провел първият футболен мач на осветление в България? Отговорът ще Ви изненада!


Къде се е провел първият футболен мач на осветление в България? Отговорът ще Ви изненада!
Снимка: Getty Images

10041 0

В този материал ще се върнем 98 години назад във времето, за да си отговорим на въпроса "Кога и къде се е провел първият футболен мач на осветление в България?".

Разбира се, в случая не можем да говорим за модерния вариант на прожекторите по света и у нас, но в долните редове ще научите любопитната и донякъде комична история от 1924 година, която се е разиграла... в град Плевен!

Първо, важно е да уточним, че всеизвестният местен Спартак, който има 35 сезона в "А група", е създаден през 1919 година, но първоначално е носел името Скобелев. През месец април е организирана футболна среща с отбора на Победа, а афишите за нея са били разлепени по улиците.

По онова време Плевен е наброявал около 30 000 жители, а хората все още масово са използвали газови лампи. Ето какво гласи разказ на свидетел на събитието, който описва случилото се през пролетта на 1924 г.:

"Дойде уреченият час. Игрището беше смрачено. По едно време два големи прожектора, захранвани от агрегат, бяха пуснати в действие. Две киномашини, поставени на малко разстояние една от друга, осветяваха вратите, а четири трактора - игрището".

"Опасваха го и два реда гирлянди с големи и силни електрически крушки. Въпреки това публиката почти не се виждаше. Тя беше вън от обсега на светлината и само от време на време проблясваше слабо някое засмяно или възбудено лице", спомня си Александър Белкийски - бай Даки.

Съвременникът на този мач разказва още, че публиката е отишла на Текийски баир с духова музика, а в хода на целия спектакъл феновете са вдигали толкова много шум, че с мъка се е чувал звукът от свирката на рефера. Белкийски добавя още:

"За нас беше наистина забавно, но за отборите - не много лесно. И все пак, при голямо въодушевление у зрителите, мачът се игра според правилата. Скобелев спечели с 3:1. И тогава футболът, както и сега, се ползваше с голяма обич!".

И за финал още нещо любопитно - първият мач на електрическо осветление в столицата София се провежда през месец октомври 1940 година. Един срещу друг на игрище "Левски" в Борисовата градина се изправят Левски и Славия, а приятелската среща завършва 2:2.

Източник: "Как Цар Футбол превзе България", Теодор Борисов

 

 

 

 

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички