С какво се хранят футболните звезди


С какво се хранят футболните звезди
Снимка: espressimo.bg

2300 0

Режимите на спортистите често са твърде строги, но сме ставали свидетели и на някои не чак толкова „строги“ купони, в които ясно се вижда, че футболистите не са най-стриктните с диетата си. И все пак е добре да видим как успяват да поддържат формата си, дали всичко е до бягането по терена и тренировките или режимът на хранене също има значение!

Всяко тяло е различно, но…

Разбира се, няма как всички футболисти да се хранят точно по един и същи начин. Напълно реалистично е някои да залагат на по-чистото хранене, а други да избират и някои „лоши“ храни. Едни може да избягват енергийните напитки, а други да пият по 3-4 кафе дози на ден. И въпреки това има някои основни изисквания, които всички покриват.

Първото такова изискване е да имат достатъчен запас от добри въглехидрати в менюто си. Затова много футболисти залагат на овес като по-бавен въглехидрат или на ориз и картофи като бързи въглехидрати. Задължително е присъствието на достатъчно белтъчини, за да се възстановява мускулната маса. И разбира се, хормоналната среда се контролира основно от мазнините, така че и качествени източници на мазнини трябва да се включват в диетата им. Нека обаче видим няколко конкретни примера!

Какво ни казват самите футболисти

Фил Невил, който дълги години е играл за Манчестър Юнайтед и след това за Евъртън, казва, че винаги е започвал деня си с бъркани яйца или омлет. Точно така – макар в днешно време много от нас да се страхуват от яйцата, спортистите всъщност разчитат на тях. Те съдържат много протеини и качествени мазнини, така че няма какво да се учудваме.

От друга страна обаче имаме Диего Форлан, който закусва с ананас, кисело мляко (йогурт) и черен хляб. Тук въглехидратите са доста повече, но и той признава, че понякога включва омлет с шунка и сирене, за да е сигурен, че си набавя протеин.

Обядът обаче е по-интересен от закуската, тъй като обикновено има директно отношение по време на тренировка. При Форлан той е почти винаги или някаква паста, или ориз, а допълнително почти винаги избира пилешко филе на скара. Отбелязва, че никога не яде пържено, защото според него е нездравословно.

За по-наблюдателните менюто на Форлан има пропуски от гледна точка на мазнините. Той също е забелязал това, поради което винаги на вечеря яде някакъв вид мазна риба със задушени зеленчуци. Само на вечеря си позволява и някакъв „вреден“ десерт.

Десертите обаче се оказват чудесен вариант преди игра. Уейн Рууни винаги яде някаква сладка зърнена закуска с банан сутринта, преди да излезе на терена, а и през цялото време се подсилва с мюсли десертчета.

Много лични треньори на футболните звезди също така споменават и за важни напитки. Според тях хидратацията е толкова важна, колкото и самото меню. Затова се подготвят и специални електролитни разтвори, но не е изключено и кафето в много от ситуациите. Специално при по-млади атлети кафето има страхотен ефект според много научни организации. Това ни кара да бъдем спокойни, че и ние имаме някакъв спортен навик – пием кафе. Ти също можеш да си направиш такова, само избери хубаво кафе (като тези в Espressimo)!

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Кога и как Григор Димитров спечели 8-цифрена печалба пари в тениса: Периодът, направил го милионер

Първата ракета на България Григор Димитров се радва на отлична форма вече не един и два месеца. Той показва най-добрия...

Реклама
Най-четени новини

виж всички