От оцелял в цунами до професионален футболист – невероятната история на Мартунис


От оцелял в цунами до професионален футболист – невероятната история на Мартунис

4706 0

През декември, 2004 година, цунами удря бреговете на Банда Ачех, Индонезия, променяйки живота на много хора. Един от тях – седемгодишният футболен фен Мартунис.

Борейки се да оцелее, снимка на момчето, носещо футболния екип на португалския национален отбор, си проправя път във вестниците по целия свят.

Това, което следва, отново подчертава ролята на футбола като най-красивата игра... Защото на 1 юли, 2015 година – малко повече от 10 години след ужасяващия инцидент, който унищожил целия му живот, Мартунис подписва с един от най-големите футболни клубове в Португалия.

Това станало след серия от „късметлийски“ индиценти…

Седмици след цунамито, което отнело живота на стотици хиляди души и разрушило много градове, журналисти открили седемгодишното тогава момче. Само, гладно и изтощено, то им разказало своята история. Запален футболен фен от бедно семейство, Мартунис ритал на улицата, когато дошло цунамито. Пометен от неговата сила, той оцелял, придържайки се към отломки. Той успял да се задържи на плаващ дънер с надеждата, че той ще го отнесе на брега. Времето обаче минавало, а енергията му също се изчерпвала…

Нямало никакъв начин да намери семейството си и в продължение на три седмици той пиел водата от локвите и се хранел с пакети макарони, на които попаднал. Мартунис бил намерен от спасител и заведен в болница. Според думите на човека обаче, момчето е можело да умре, ако е стояло дори още един ден навън, тъй като било силно дехидратирано и недохранено. Състоянието му било тежко. Противно на всички очаквания обаче Мартунис оцелял. Но лошите новини не са свършили… След като най-накрая се събира с баща си, момчето разбира, че майка му и двамата му братя са загинали в цунамито, а домът им е разрушен.

Това, което то не знаеше, беше, че на другия край на света – в Португалия, снимката с екипа на националния отбор по футбол щеше да промени живота му завинаги…

Образът на Мартунис обсебва португалците. Местната футболна общественост започна акция, за да помогне на момчето. Водеща роля имаше един от най-големите футболни отбори в страната – Спортинг Лисабон. След като разбират за неговата съдба, от клуба даряват пари за възстановяването на дома му.

Това е едва началото…

Година след трагедията, футболната федерация в Португалия води Мартунис да се запознае с националния тим на страната преди двубоя със Словакия. Кристиано Роналдо – продукт на школата на Спортинг Лисабон, чува историята на момчето и е толкова впечатлен, че решава да отиде до Индонезия, за да се срещне с него и му предлага да плати обучението му.

За разлика от много знаменитости, които приемат някаква кауза, този случай бил нещо много повече. Тяхната първа среща станала една от многото. Връзката им израснала до толкова, че сега Мартунис използва фамилното име на футболиста и се нарича „осиновения син на Роналдо“.

Португалецът рано забелязал потенциала, който момчето има. След първата им среща той заяви: „Много възрастни не биха могли да се справят с това, през което той е преминал. Трябва да се отнасяме с уважение към него. Той е проявил сила и зрялост. Мартунис е специално дете“.

Десет години след трагедията, която почти унищожи живота му, Мартунис (сега на 17 г.) току що е подписал договор със Спортинг Лисабон – родния клуб на Роналдо.

Това обаче не е всичко. Мартунис има намерения да подражава на своя идол и да се отплати на Португалия за добротата, като се състезава за националния отбор на страната. Със сигурност, това е много висока летва, но след всичко, през което е преминал, не може да го виним, че мечтите му са големи…

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички