Маша за Гришо: Винаги намираме начин да сме заедно


Маша за Гришо: Винаги намираме начин да сме заедно

2188 0

Тя е навсякъде по корици на списания и е считана за най-красивото лице в женския тенис. Но отблизо Мария Шарапова е всичко друго, но не и капризна звезда. Носи сив суичър, маратонки и почти никакъв грим. Шарапова се готви за "Ролан Гарос", където спечели титлите през 2012 и 2014 г.

Наскоро станахте на 28 г. Как празнува рождения ден една тенис звезда, която няма никакви финансови грижи?

- Не празнувах, защото бях в самолета на път за турнир в Щутгарт. Когато стигнах там, веднага отидох на корта и тренирах. Коледа прекарвам вкъщи, но на рождения си ден почти винаги съм на път.

- Самотен ли е животът в тенис турa?

- Имам много приятели по цял свят, които не са в тениса. Да имам приятели в тура е невъзможно. Няма как да пътувам с някоя тенисистка, да прекарваме страхотна вечер и на следващия ден да изляза срещу нея и да се опитам без милост да бия същия този човек.

 - Приятелят ви Григор Димитров също е тенисист и постоянно пътува. Колко трудно е да поддържате връзката си, когато не сте заедно на турнир? Рядко се случва да се засечете на турнир, както беше тази седмица в Мадрид.

- При нас е същото като при много други двойки. Много хора не работят там, където партньорът им живее. Не е лесно да си във връзка, когато се опитваш да правиш всичко най-добро в професията си. За тенисистите е още по-трудно, защото ние пътуваме наистина много. Освен това кариерите ни изискват много тренировки, дисциплина и следователно много саможертви от нас. Но това е единствения начин да стигнеш до върха.

 - Какво е ежедневието във връзка от разстояние с тенисист?

 - Разбира се, гледаме да се виждаме възможно най-често между турнирите или на турнири, в които играем двамата. Освен това използваме често скайп и говорим много по телефона. Понякога е малко трудно заради часовата разлика, но винаги намираме начин.

 С кого освен с приятеля ви може да обсъждате проблемите си?

 - Родителите ми, семейството и, разбира се, на първо място отборът ми.

 -Говорите за лични проблеми с екипът ви?

 - За всичко, свързано с тениса - здраве, фитнес, контузии. Ние сме близки, работим заедно. Това е малък кръг от хора, но им вярвам напълно.

 - Заради здравословни проблеми пропуснахте полуфинала с Германия на "Фед Къп", който се игра в Сочи. Колко тежко ви беше да не играете в града, в който сте прекарали детството си?

 - Бях много разочарована, исках да играя в Сочи. Това беше дебело подчертано в календара ми. Особено защото никога не бях играла мач там, щеше да е страхотно. Да отменя участието си в този полуфинал беше най-трудното нещо за мен в последните месеци. Но съм доволна, че отборът се класира за финала без мен.

 - Ще играете ли на финала за Русия?

 - Ще видим. До финала през ноември срещу Чехия има много време, много неща могат да се случат. Особено за нас, играчите от топ 10, сезонът е много дълъг и труден. Най-вече турнирите от Големия шлем, които продължават по две седмици, отслабват силите ни и не можем да си позволим слабост. Освен това в края на октомври са финалите на WTA в Сингапур. Чак след две седмици след края на сезона в тура е финалът за "Фед Къп". Това е невероятна програма, наистина дълъг път.

 - С цялото това напрежение още ли е опция за вас да играете на олимпиадата в Рио през 2016?

 -Със сигурност. Лондон 2012 беше страхотно изживяване за мен, това ми беше първата олимпиада, беше велико. Израснала съм в Русия, където олимпиадата е част от културата и има огромно значение. Следователно за мен беше мечта да бъда част от олимпийското движение и да играя там. Така че ако имам шанс да играя в Рио де Жанейро, ще бъда там.

 - В Лондон взехте сребро, да чакаме ли злато в Рио?

 - Надявам се, но ще е трудно.

- Имате ли планове за кариерата си след тениса? Вие имате успехи като модел, дизайнер, създадохте компания за бонбони.

 - Да, определено имам опции. И съм много щастлива. Освен това не мога да стоя на едно място, нямам почивка. Трябва постоянно да правя нещо, да говоря с някого, иначе няма да съм щастлива. Радвам се, когато се запознавам с нови неща, опитвам нови неща и ставам по-добра в тях. И искам да уча нови неща.

 -Т.е. няма да изчезнете от публичното пространство или да организирате до минимум изявите си подобно на Щефи Граф или Габриела Сабатини?

 - Опитвам се да направя живота си извън корта възможно най-личен, защото дори сега имам нужда от лично пространство за себе си, семейството и приятелите. Но вече не зависи от мен дали това е възможно или не. Няма как да спра появата на мои снимки или пък да спра някой, който пише в медиите за мен.

 - Какво мислите - какво ще правите след 10 години?

 - Не искам да зная. Харесвам изненадите в живота. Каквито и планове да си правим, Господ има собствени планове за нас.

 

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички