Фалшива новина ли се оказа надписът "Локо София" на паметника в Хирошима?

"Никой не е осквернявал Мемориала на мира в Хирошима. Става въпрос за ограда, която спира достъпа до поляната, водеща към паметника". Това заяви ръководителят на Софийската опера акад. Пламен Карталов, който коментира шумния скандал с надписа „Локо София”, който се появи до Мемориала на мира в Хирошима, посветен на загиналите при ядрената бомбардировка в края на Втората световна война.

Според Карталов случилото се не засяга авторитета на Софийската опера и на България в Япония и, че операта пак ще отиде в Страната на изгряващото слънце, за да изнесе представления. Карталов подчерта, че японската полиция не е искала да се раздухва случая. Той обясни пред Нова телевизия, че никой не е търсил написалите надписа, но те отишли при властите, защото от България тръгнали "самопроизвеждащи се новини" и по случая се вдигнал голям шум.

Стана ясно кой е написал "Локо София" на Мемориала на мира в Хирошима

Двама служители от техническия персонал на Софийската опера са извършили посегателството срещу Паметника на мира в Хирошима, съобщи БНТ. Новината...

Ръководителят на Софийската опера уточни, че става въпрос за двама сценични работници, на 35-40 години. Те си признали, след като във Facebook се разшумяло за случая, направено било вътрешно събрание и двамата виновници си признали.

А японската полиция била изненадана, че някой дошъл да си признае – станало за пръв път при случай на "цапаница със спрей", и полицаите се смели, като разбрали, че става въпрос за футболен отбор. Освен това, пак по думите на Карталов, в Япония имало много такива случаи на "цапаници". Виновниците ще бъдат глобени за дребно хулиганство, поясни Карталов. Реагирах с чувство за гняв, подчерта академикът. Той добави, че когато съставът на операта се върне, ще се проучва защо въпросните работници носели спрей.

Още по темата

Горещи оферти

Please select answer!