Заради смърт на принцеса ЦСКА едва стига за мач с Монако


Заради смърт на принцеса ЦСКА едва стига за мач с Монако

4521 0

След две невероятни еврокампании и елиминирането в последователни сезони на действащите еврошампиони Нотингам и Ливърпул ЦСКА влиза в съвсем друга орбита, а от българския тим се очаква да мачка наред в турнирите. През 1982/83 г. УЕФА експериментално въвежда нещо като потоци при жребия за КЕШ и червените са своеобразни водачи на група в компанията на Монако и португалския първенец Спортинг. В онези дни армейците са шести във вечната ранглиста на турнира, а сега са чак 32-и. И както рядко се случва в историята на клубния ни футбол, червените излизат в ролята на фаворити срещу френския шампион, пълен с национали като вратаря Етори, Аморос и Бижота. Самочувствието на ЦСКА е на макс, а години по-късно Димитър Пенев, тогавашният помощник на Паро Никодимов, свидетелства в своята автобиография: "Този път жребият не ни бе противопоставил на известни отбори като Ливърпул и Байерн и се надявахме да стигнем до полуфинала без някакви особени напъни. Представите ни за Монако не бяха достатъчно пълни и го подценихме".

Спорът започва с една височайша смърт – ден преди първия двубой при катастрофа трагично загива принцесата на княжеството Грейс Кели и в Монако е обявен траур. "Очаквахме мачът да бъде отложен, съществуваше вероятност да спечелим служебно, но в 11 часа в деня на двубоя се съгласихме той да се състои в отстоящия на 18 километра Ница – разказва завърналата сe в тима "Златна обувка" Георги Славков. – Така минахме по същия път с много коварни завои, на който бе станала трагедията с бившата холивудска звезда. Имаше страхотни задръствания и президентът на Монако бягаше пред автобуса ни да отваря път. Сериозно закъснявахме за срещата и започнахме да се събличаме още в рейса, да правим масаж и когато пристигнахме, съперниците вече бяха на терена.“ Реферът дава първия си сигнал цели 30 минути след обявения час. "Едва в Ница разбрахме, че срещу нас играе сериозен съперник, и благодарение на чудесните изяви на вратаря ни Велинов успяхме да стигнем до крайното 0:0", допълва картината Пената. Местният орган на комунистите "Юманитею" обявява ЦСКА за "истинско плашило в турнира на шампионите". "Плашилото" обаче не е достатъчно стряскащо и в реванша на наша земя, където въпреки привидното си надмощие червените отправят първия си сериозен удар чак в 43-ата минута. Нулевото равенство след редовното време е точно отражение на предпазливата игра. В продълженията дузпа, реализирана от Ради Здравков, и нов гол на Екзекутора Стойчо Младенов отприщват радостта на 55 000 по трибуните. "София още веднъж стана гроб на френските илюзии в международен спортен план", констатира тъжно в. "Екип".

ЦСКА се измъква само с уплаха, но урокът „Не подценявай никой“ не е научен. На осминафиналите в София пристига португалският Спортинг и си тръгва с мечтан резултат – 2:2. В онзи ден и спортното щастие обръща гръб на българите, които повеждат на два пъти. Още в 9-ата минута стълбът в отбраната Георги Димитров къса коленни връзки след сблъсък с Жордао и е заменен от Янчо Богомилов, който е далеч от класата на Джеки. Следват симулации, грубости, червен картон за гостите и изравнителен гол от 40 метра десет минути преди края във вратата на героя от Ница Георги Велинов. Паро бърза да обяви резултата за нереален, но в реванша в Лисабон двете нули се мъдрят на таблото и след последния съдийски сигнал. Три минути по-рано Ради Здравков остава сам срещу вратаря Месарош, но стреля в гредата. Четвъртфиналът и полуфиналът за КЕШ вместо от надграждане са последвани от отпадане в по-ранна фаза. И унинието заменя надеждата за голям пробив в Европа. "Толкова си можем", както написаха в някои коментари, подсказваше пристъпа на някаква буря, която като треньори на ЦСКА с Никодимов не можахме навреме да доловим“, разказва Димитър Пенев. Тимът, граден толкова години, се нокаутира сам. Конфликтът на Паро с тогавашния силен човек в клуба Никола Миланов-Чопъра избуява до уродливи размери и довежда през зимната пауза до уволнението на треньорския щаб. „И дума не пророних срещу "генералното" подменяне на ръководството, но не можех да приема подобен подмолен стил на работа. Добре, че като шоп съм поклонник на сентенцията „Оти че се косим, като че ми мине“, допълва Пената, който 6 години по-късно сам ще изгради основите на новия ЦСКА на Стоичков, Любо Пенев и Костадинов, накарал Европа отново да говори с уважение за червените.

По времето на катаклизмите в ЦСКА на "Герена" клубната легенда Добромир Жечев полага основите на един от най-силните отбори в историята на Левски, смело налагайки таланти от школата – Боби Михайлов, Наско Сираков, Божидар Искренов, Емо Велев, Краси Коев, Ники Илиев. Бобата залага на сплав от опит и младост и на класическото 4-3-3. Жребият в турнира за Купата на УЕФА отрежда на сините испанския Севиля. За първия двубой на „Рамон Санчес Писхуан“ Бобата избира предпазлива тактика, като в центъра на защитата Коев заменя опитния Грънчаров, който е контузен, а десният халф Сираков е изместен отляво на мястото на травмирания Денчев, за да помага заедно с Емо Спасов на левия бек Пепи Петров. Първоначалният домакински натиск е отразен, а Спасов вкарва гол от фаул в 32-ата минута. Още в следващата минута обаче вратарят Владо Делчев се сблъсква със Санти и италианският съдия Енцо Барбареско само това и чака, за да свири дузпа. После стражът, който две години по-рано е героят на паметните двубои с киевското Динамо, избива лошо безобиден удар точно на главата на Монтеро, който дава преднина на севилци. Точката е поставена от Магдалено от явна засада - 3:1. У нас загубата е посрещната болезнено, а Жечев е принуден да обещае в пресата, че ще отстранят Севиля на реванша. За главен виновник е обявен Делчев и на вратата застава 19-годишният Борислав Михайлов. Пренебрегва се обаче фактът, че средната възраст на сините е доста по-ниска от тази на испанците, а нереалните очаквания ескалират в гневни емоции, когато контрите на гостите разпиляват синята отбрана. Иначе реваншът започва чудесно – още в 25-ата секунда Курдов тресва гредата, а до 10-ата минута сините изпълняват няколко корнера. След 0:3 Жечев е заклеймен, че е заблуждавал футболната ни общественост, че Севиля е преодолим отбор, а играчите са обвинени в посредственост, неграмотност и непрофесионализъм. Наричат ги дори „саботьори на социалистическия морал“. Няколко дни по-късно клубните шефове демонстрират пълна неадекватност, като с официално съобщение до медиите „осъждат остро отпадането още в първия кръг на турнира като недостойно и уронващо престижа на нашия клубен и национален футбол“. Всички футболисти и треньори на Левски са глобени по 200 лева и наказани със строго мъмрене. Отпадане от испанци с отбор, пълен с довчерашни юноши, незнайно защо е прието като позорно.

Локо Сф и Славия отпадат съответно от ПСЖ за КНК и Сараево за Купата на УЕФА главно заради неопитност и умора в последните минути на гостуванията. От славната киевска епопея 3 сезона по-рано в състава на железничарите са останали малцина. С гол на Петър Миланов, дошъл от Ботев Ихтиман, червено-черните взимат аванс преди реванша на „Парк де Пренс”, където друг от младата вълна – Марко Богданов, изравнява в началото на втората част и 9 минути преди края удържа 1:2, което означава класиране напред в турнира. Следва невероятен срив и последният съдийски сигнал идва при 5:1 за парижани.

Фатални за славистите пък се оказват последните 2 минути на ответния двубой в Сараево – дотогава резултатът е 2:2 и това означава 30-минутни продължения след 2:2 в София. Белите също са съвсем различен състав от онзи, който година и половина по-рано играе на четвъртфинал за КНК – от тогавашните 17 футболисти са останали едва 7.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от Левски

Рекордният трансфер на Левски и Сираков: Искаха 20 млн., а Гонзо стана историческа издънка

През този зимен трансферен прозорец Левски се раздели с двама от титулярите в нападението си - бразилците Роналдо...

Реклама
Най-четени новини

виж всички