Обвиниха шест души за трагедията на "Хилзбъро"


Обвиниха шест души за трагедията на "Хилзбъро"
Снимка: Getty Images / Guliver

1511 0

Британската прокуратура повдигна обвинение на 6 човека за трагедията на стадион "Хилзбъро" от 15 април 1989 година, когато 96 души загубиха живота си, предаде БГНЕС.

Бившият старши полицейски офицер Дейвид Дъкънфилд, който е отговарял за реда на мача между Ливърпул и Нотингам Форест, е обвинен в причиняването на смърт на 95 души чрез груба проява на небрежност.

Поради юридически причини, на Дъкънфийлд няма как да бъде повдигнато обвинение и за 96-та жертва - Тони Бланд, тъй като неговата смърт настъпва 4 години след трагедията. Бившият началник на полицията в Шефилд, където се намира "Хилзбъро", сър Норман Бетисън, ще бъде обвинен за лъжесвидетелстване, заради твърденията си в последвалото разследване, че феновете са виновни за случилото се.

Домакинът на стадиона Греъм Маркал ще бъде съден заради нарушения на здравните мерки и мерките за сигурност на стадиона. Още трима човека са обвинение, заради неточности в показанията им пред съда.

В края на април тази година най-дълго продължилото разследване в английската правна история обяви, че поведението на феновете не е допринесло за най-трагичния случай във футболната история на страната. Журито отсъди, че е имало грешни решения от страна на полицията, включително и това на ръководителя на полицията за мача Дъкънфийлд, който заповядва да се отвори един от изходите малко преди началото на мача. Това позволява на 2000 души да нахлуят вътре в стадиона и да се скупчат на предпазната ограда пред терена, която не издържа на натиска и се срутва, което води и до фаталния край.

В трагедията на "Хилзбъро" загиват 96 души на възраст от 10 до 67 години, включително 37 тийнейджъри. 700 човека са ранени. В дните след трагедията отговорниците по сигурността на мача обвиняват феновете за случилото се, заявявайки, че те са били пияни и невъздържани. Към обвиненията се присъедини и таблоидът "Сън". В крайна сметка бе доказано, че това са лъжи и вината за гибелта на 96 човека лежи изцяло върху отговорниците по сигурността, които не са били подготвени и са взели грешни решения.

Етикети:
Sportlive.bg

ТОЧНО ПОПАДЕНИЕ


виж всички

Още по темата


Timeout


виж всички
Избрано от ТЕНИС

Турнирът, от който Григор Димитров изкара пари за цял живот: Къде и кога взе милиони с 5 мача?

Тенисът може да бъде доста суров спорт към състезателите, които са ранкирани по-ниско. Много разходи и нетолкова...

Реклама
Най-четени новини

виж всички